Dubai

Arab Emirátusok -  Dubai híres arról, hogy nagyon drága, de sok új szálloda és étterem nyílt megfizethető áron. Főszezonon kívül kifizetődőbb a Dubai csoda hátizsákos tanulmányozása. 

Dubai praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Kiszámítható környezet és időjárás. Az eső szinte ismeretlen. November és április között a város kellemesen meleg napközben és éjszaka is, de májustól a hőség elviselhetetlen, és ez így marad hat hónapon át.

 

A páratartalom viszonylag alacsony az év nagy részében. A december és január nem átlagos pénztárcának való. 

 

 

Látnivalók

 

A város maga a megtestesült luxus és kényelem. A hagyományos és az ultramodern kontrasztja itt csöppet sem zavaró, békésen simul egymáshoz.

 

A város egyik arca az egzotikus Arábiát idézi nyüzsgő bazárjaival, mecseteivel, beduin sátras sivatagi éjszakáival, teveversenyeivel, másik arca pedig a luxusépítészet csodáit.

 

A Burj Kalifa szédítő élmény, lentről és fentről egyaránt, a világ legmagasabb épülete, de a mellé épített hatalmas szökőkút rendszer éjszakai fényjátéka is lenyűgöző. A Jumeirah Mecset a modern iszlám építészet modellértékű megtestesítője, a mecset mindenki számára nyitott.

 

 

A Jumeirah tengerparton található Wild Wadi tematikus vizividámpark, valamint a Pálmaszigeten lévő Aquaventure, az Atlantis Szálloda viziparkja a legjobb, egy fél nap kevés. A Rub’ al Khali  a világ egyik legizgalmasabb homoksivataga,  egy terepjárós, grillvacsorás, folklórprogramos, tevegelős dűne-kirándulás valóban felejthetetlen élmény.

 

Burj Khalifa: a világon a legmagasabb, kilátás a városra, sivatagra >> 35.00 $

Két óra fedett pályás síelés: Ski Dubai a leghíresebb élménypark >> 55.00

Egész napos fedett pályás síelés  >>  81.80

Dubai Múzeum  >> 0.82

Bateaux Dubai Dinner Cruise: két és fél órás hajókázás vacsorával  >> 136

Teve verseny: Meydon Racecoursenál, csütörtök, péntek reggel >>  free

 

 

Dubai hotelek, szállás

 

A dubai hotelek karácsony és újévi idején a legdrágábbak, a főszezon szeptembertől májusig tart. Szezonon kívül a legmelegebb hónapokban, júniustól augusztusig a magas kategóriájú hotelekben is elfogadható áron lehet szobához jutni. A szállodák természetesen tiszták és modernek.

 

  Booking.com  

 

 

 

Közlekedés

 

A gépkocsivezetés a nők számára korlátozásmentes. A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik, fejlett technikai eszközökkel ellenőrzik. A birság magas. Turistáktól csak gépkocsi-bérlésnél fogadják el a nemzetközi jogosítványt. A taxi viszonylag sok és olcsó - ne ülj előre.

 

A dubai metró kiterjedt, mehetsz vele a repülőtérig is, és a nagy bevásárló központokig. Bur Dubai és Deira között rendszeres a fa motorcsónakjárat (Abras).

 

Taxi a reptértől a városközpontig  >> 10.00 - 20.25 $

Metro a repülőtérről a városközpontig  >> 6.80 - 1.30

3km taxi Dubaiban  >> 2.80 - 3.80

Metrózás Dubaiban >> 0.70 - 2.30   

Dubai Creek komp  >> 0.60 $ 

 

 

Étkezés

 

Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható. Utcai árusoknál leginkább a jól átsült ételek tekinthetők veszélytelennek. A szállodai és a turistákra specializálódott éttermek árfekvése magas, de ha azokban a negyedekben keresel, ahol a legtöbb bevándorló él, találsz olcsóbbat.

 

⇒ Aktuális dubai árak

 

Italhoz csak a szállodákban és az erre kijelölt üzletekben juthatsz, de ez nem az a város, ahol könnyen berúghatsz.

 

Költségkímélő reggeli   >> 2.20 - 6.80 $

Költségkímélő ebéd: shawarma (bárány pitában) mindenhol   >> 2.72 - 8.17

Költségkímélő vacsora: olcsó indiai éttermek az alap   >> 5.45 - 10.90

Sör (pint): éjszakai klubokban, bárokban, szállodákban   >> 6.90 - 9.60

Shawarma: helyi szendvics, nehéz nem észrevenni   >> 1.20 - 220 $

 

 

Vásárlás

 

Dubaiban a vásárlás rekreációs és szórakoztató tevékenység. A bevásárlóközpontok akkor is lenyűgöznek, ha netán nem vásárolsz semmit se. A két legismertebb bevásárló központ egyike az irdatlan nagy Dubai Mall of the Emirates, másika pedig a Dubai Mall. Teli különféle és olykor meghökkentő üzletekkel és látnivalókkal.

 

A vásárlás a bazárokban is igazi élmény. Bur Dubai oldalán a Creek a legnépszerűbb, ahol textíliák, selymek és érdekes emléktárgyak közt válogathatsz. A Sikkat al-Khali Streeten található aranypiac pedig magáért beszél, már ha ügyesen alkudozol…

 

 

Tudnivaló

 

Magyar állampolgároknak előzetesen beszerzett, "szponzor" által biztosított, a határállomásra (repülőtérre) telepített vízummal kell rendelkezniük. Szponzor lehet: szálloda, utazási iroda, emírségbeli üzleti partner, emírségi légitársaság (Emirates Airlines, Etihad Airways), vagy ott élő családtag.

 

A vízum nélkül érkező magyar állampolgárokat a határőrség visszafordíthatja. Utazás előtt kérj a szponzortól a telepített vízum fax- vagy beszkennelt másolatát.  Ügyelni kell arra, hogy a ki- és belépésnél beüssék a pecsétet, mert annak hiányában gond lehet kiutazáskor illetve újbóli beutazáskor.

 

Zsebtolvajlás főleg a souk-bazár területeken fordul elő. Az alkoholfogyasztás (kivéve hotelek, bárok), kábítószer és pornográfia törvénytelen.

 

 Nem szabad fényképezni a helyieket, különösen a nőket, engedély nélkül. Kézen fogva sétálni csak házaspároknak szabad. Ne egyél a tisztátalan bal kezeddel, ne mutasd senkinek a cipőtalpadat, ülve. Topless napozás és a meztelenség tilos. Ramadan idején titokban ehetsz.

 

 

 

Még több kép és információ: dubai.com

 

(Fotó: flickr.com by daarkfire)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: