Írország   Dublin    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Dublini látnivalók

Dublin - Európa egyik legnépszerűbb fővárosa átitatva sörrel, whiskyvel, viking emlékekkel és gregorián épületekkel, bohósággal és irodalmi aktivitással.

 

1. Temple Bar

 

Dublin éjszakai élete itt, e furcsa, macskaköves kerületben összpontosul, teli üzletekkel, hagyományos pubokkal, színházakkal, mozikkal és trendi klubokkal. Bár az utóbbi évtizedekben érzékelhető némi mesterkéltség a környék hangulatában, mégis izgalmas és eredeti városrész, igazi művész-zóna.

 

A Meeting House tér a vasárnapi kirakodó vásárairól, nyári szabadtéri színházi előadásairól híres.  A kis galériák, az ellenkultúra tárgyait árusító apró boltok mellett itt építették fel a művész moziként és filmarchívumként is működő ír Filmközpontot, a Zene Központját, az Ark kulturális központot. A Temple Bar üzleti kultúrájának fellendítéséből a U2 együttes is kivette részét, övék Írország egyik legdrágább szállodája, a Clarence Hotel.

 

Honlap: templebar.ie 

 

2. Szt. Patrik Székesegyház

 

Írország legnagyobb temploma, a Szent Patrik székesegyház ott épült, ahol a legenda szerint Szent Patrik a Poddle-patak partján megkeresztelte a dubliniakat.  Az 5. századi kőtemplom helyére 1190 és 1225 között emeletek normann-gót stílusban templomot. 1649-ben Cromwell katonasága istállóként használta, a Boyne-i csata után Orániai Vilmos hálaadó misét mondott itt, mikor legyőzte a katolikus Jakab király seregeit. A háborúk emlékét őrzik a falakon elhelyezett zászlók.

 

A katedrális bejáratától jobbra Jonathan Swift és szerelme, Stella Esther Johnon sírja. Swift 1713-1745-ig volt a templom esperese, ez idő alatt vetette papírra Gulliver utazásait.

 

Cím: Szent Patrik köz. Nyitva: 9:00-17:30. Honlap: stpatrickscathedral.ie

 

3. Old Jameson Distillery

 

A Dublin szívében található Old Jameson Distillery Írország esszenciáját összegzi. Ez a múzeum vezetett túrákkal bemutatja az ír whisky történetét, az élet vizének – ahogy itt nevezik – előállítását, természetesen önálló vagy más whisky fajtákkal való mértékletes összehasonlítással.

 

Cím: Bow Street, Smithfield Village.  Közlekedés: 67, 67A, 68, 69, 79 vagy 90 busz. Nyitva 09:00-18:30. Honlap és fotó: jamesonwhiskey.com

 

4. Phoenix Park

 

Két mérföldre s nyugatra a város központjától békét és csendet kínál a Phoenix Park.  Európa legnagyobb bekerített városi parkja - gyönyörű kertekkel, díszes tavakkal és a nagy füves területekkel. Kétszer akkora, mint a Hyde Park és a New York-i Central Park-nál is méretesebb.

 

Itt foglalhatsz Dublinban szállást.

 

Tökéletes környezet a futók, túrázók és szabadtéri sportolók számára, de a piknikezők is élvezik. Erdős, füves területén több száz dámszarvas él. Itt van a dublini állatkert és itt a lakóhelye Írország elnökének is.

 

Cím: Parkgate Street Nyitva: folyamatosan Belépődíj: ingyenes Honlap: www.phoenixpark.ie

 

5. Guinness Sörház

 

Dublin szívében, a St James kapunál alapította Arthur Guinness az első sörfőzdéjét 1759-ben, hogy aztán tökélyre fejlessze a pörkölt árpaszemekből készült barna sört. A Guinness 1914-ben már a világ legnagyobb sörfőzdéje volt. Napjainkban a világ több mint 120 országában forgalmazzák.

 

Csiráztatás, különleges pörkölés, őrlés és erjesztés, majd forrázás és szűrés… komlóval keserítve, élesztőgombával erjesztve máris kész a különlegesen rubinvörös színű Guinnes. A dolog persze nem ilyen egyszerű, de a fázisok egy-egy vezetett túrán nyomon követhetők.

 

A legfelső emeleten egy pint sörrel a kézben bárki megcsodálhatja Dublin pazar panorámáját – különösen izgalmas naplemente idején.

 

Cím: Szent Jakab kapu. Közlekedés: 51B és 78A busz az Aston Quay-ig. Nyitva: 09:30-17:00  Honlap és fotó: guinness-storehouse.com

 

6. Trinity College Dublin

 

I. Erzsébet királynő alapította 1592-ben. A Trinity College az írek legrégebbi egyeteme, egy hajdani kolostor épületében kezdte meg működését, hogy a katolikus tanokkal szembeszálló jól képzett írországi protestáns értelmiséget neveljen. A katolikus egyház saját híveinek 1970-ig nem engedélyezte az iskola látogatását! Nők először 1903-ban nyertek felvételt.

 

Itt tanult Jonathan Swift, Oscar Wilde és Samuel Beckett is. A 16. századi épületegyüttes számos dicső épülettel, gyönyörűen ápolt pázsittal, macskaköves terekkel és a pompás campusokkal ékes. Könyvtára teli legendás kéziratokkal, kódexekkel, könyvritkaságokkal…

 

Itt őrzik a Book of Kellst, a 8. századból való illusztrált zsoltárkönyvet és Brian Boru király hárfáját, amely Dublin a Guinness barna sörnek is a védjegye.

 

Honlap és fotó: tcd.ie

 

7. Merrion Square

 

Egy kis terecske még 1762-ből. A középen Oscar Wilde hever - meghökkentő színekben s pózban. A tér hajdan volt lakóiról híres. Oscar Wilde az 1. sz. , Daniel O'Connell a 58. sz., Yeats a 82. sz. alatt lakott, de itt élt osztrák Erwin Schrödinger (meg macskája…) is. A tér épületein gyönyörűek a rézkopogtatókkal ellátott georgián ajtók.

 

Honlap:merrionsquare.ie

 

8. Viking Splash Tour

 

Fantasztikus alkalom Dublin nevezetességeinek megismerésére, a Viking Splash Tour egy kétéltű világháborús jármű fedélzetére invitálja a turistákat, s a vízen át láttatja a város nevezetességeit, köztük a Szent Patrick katedrálist, a Trinity College-t is. A vizitura a Grand Canal dokknál ér véget.

 

Cím: 18 Mill Street. Indulás: minden nap, ha az időjárás lehetővé teszi. Belépő: 20 €. Honlap:  vikingsplash.ie

 

Még több információ: visitdublin.com

 

 

 

Fotó: flickr.com by Jim Nix

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: