2019-10-23 09:13:55 | Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/vonqvi/public_html/framework/classes/fw/database.php on line 71 Dublin - tudnivalók, hotelek és szállás, árak
Írország   Dublin    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Dublini kisokos

Dublin - Az ír vidámság és ősi büszkeség szórakoztató városa. De egyszerű éttermeket alig találsz, és nem lesz az, ha ránézésre azt is gondolod. Még a sör is drága, és minden más még drágább.

Dublin praktikus tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Dublinban alacsony a bűnözési ráta, de a zseblopás és a gépjárműfeltörés gyakori. A kábítószer azonban gondot okoz a városnak, főleg a heroin, néhány hátrányos helyzetű lakóövezetet jobb elkerülni. A belváros rendben, de éjfél után sok a részeg a Temple Bar területén és Dame Streeten. Éjfél után ülj taxiba. Vészhelyzetben a rendőrség, a tűzoltóság és a mentőszolgálat száma: 999 vagy 112, ingyenes

 

 

Időjárás

 

Dublinban enyhe az időjárás egész évben, a nyári napok ritkán kellemetlenül melegek, és a téli napok szinte mindig fagypont felettiek. A legcsapadékosabb időszak az ősz, bár elég következetesen esik egész évben. Ha nem szemerkél, hanem viharos zivatarba tör ki, az elég megterhelő a turistáknak. A havazás ritka.

 

 

Dublini hotelek és szállás

 

A dublini nyár szinte mindig kellemes, de a hotelek követik az évszakokat tipikus észak-amerikai mintára. A főszezon június és augusztus, utószezon novembertől februárig.  Karácsonykor a város zsúfolt.

 

  Booking.com  

 

 

Nyáron innen és túl viszonylag könnyen kapsz szállást, de ha frekventált városrészekben akarsz megszállni, foglalj jó előre, különösen a hétvégékre telnek meg a szállodák turistákkal. De épp azért, mert hétvégére leapad az üzleti forgalom, számíthatnak akciós kedvezményekre, árcsökkentésre is.

 

 

Látnivalók

 

Hidd el a Temple Baron innen és túl is van élet. Tudta ezt James Joyce, Samuel Beckett, Oscar Wilde és WB Yeats is, akiknek emlékét a dubliniak becsülettel őrzik.

 

 

Guinness Storehouse: híres sörgyár, egy ingyen sörrel >> 13,50 €

Kilmainham fegyház: ha  érdekel az ír történelem vagy egy börtön >> 6,00

Dublin Castle:  hivatalos állami ünnepségek színhelye >> 4,50

Buszos városnézés: hop-on, hop-off buszok >> 15,00

Viking Splash Tours: városnéző kétéltű, szórakoztató és érdekes >> 20,00

Nemzeti Galéria lenyűgöző múzeum és  ingyenes >> 0,00 €

 

A városnézést és a híresebb látnivalókat drágán adják, de addig nincs baj, amíg meg nem éhezel vagy szomjazol.

 

Közlekedés

 

A tömegközlekedés , sőt egyre jobb, a megfizethető taxik között válogathatsz, de a saját lábadon is könnyen eljuthatsz a város egyik végétől a másikig.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 22,00-32,00 €

Aircoach busz a repülőtérről városközpontig >> 7,00-8,00

Busz a reptértől városközpontig >> 2,00

3km taxi Dublinban >> 8,00-12,00

Villamos- és buszjegy >> 1,15-1,80

Napi villamos és busz jegy >> 6,00

 

Aktuális árak ⇒ Dublin

 

Étkezés

 

Tedd próbára magad! Boxty, zöldségekkel, hússal, vagy hallal töltött burgonyalepény. Dublin coddle, húslében főtt kolbász hagymával, zöldségekkel, burgonyával. Dublin lawyer,   whiskeyben párolt homár tejszínes mártásban. Irish stew, ír gulyásleves, ürühússal, burgonyával és zöldségekkel.

 

Reggeli: nehéz találni egy gyors falatozót >> 3,00-6,00 €

Ebéd: néhány gyorsétterem >> 5,00-10,00

Vacsora: városi éttermek >> 10,00-15,00

Korsó sör a Temple Bar környékén >> 4,50-6,00

McDonald's Big Mac  >>  3.95 €

 

A dublini gasztronómiai paletta nagyon széles, a hal currytől a legfinomabb sushiig. A legstílusosabb haléttermek a Grand Canal környékén sorakoznak, a helyiek kedvencei pedig a dublini öböli osztriga és a laktató bárányos pite a városközponti pubokban. A Liffey folyó északi partja apró trattoriákkal van tele, amelyek házi készítésű tésztát és ropogós kenyeret árulnak.

 

 

Vásárlás

 

A Temple Bar negyed macskaköves terei hétvégenként piacokkal telnek meg, ahol óriási standokon kínálják a házi készítésű sajtokat. A Francis utca művészeti és antik butikjaiban absztrakt festményeket és gregoriánus bútorokat találni.

 

A Powerscourt központban helyi fiatal tervezők árulnak újraálmodott vintage ruhákat és nemes ezüst ékszereket. A Grafton utca bevásárlóközpontja pedig igazi turistalátványosság is, az elegáns, 160 éves Brown Thomas előtt kalapos ajtónálló invitál az üzletbe.

 

 

Szórakozás

 

A többemeletes Abbey Színháztól az új, csillogó, Daniel Libeskind-tervezte Grand Canal Színházig Dublin a színi előadások fellegvára. A fával burkolt pubokban tradicionális népzenét játszanak, a bárok pedig a hosszú beszélgetések remek színterei. A sport szerelmesei a mamut méretű Croke Park felé veszik az irányt, ahol maguk is kiereszthetik a hangjukat.

 

 

 

Még több információ: visitdublin.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Giuseppe Milo)

Betöltés...
(11)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: