Dubrovnik kisokos

Horvátország - Dubrovnik kicsi, szép, és nagyon történelmi - zsúfolásig tömve turistával. De megérdemli a hírnevét, igazán különleges. Persze az óvárosban az étel s ital ára is borsos, de néhány olcsóbb ételt érdemes megkóstolni.

Dubrovnik hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Dubrovnik éghajlata egész évben kellemes. Nyarak melegek, de ritkán tűrhetetlenül forrók.   Télen a hőmérséklet meglehetősen enyhe éjjel-nappal, de az erős szél kényelmetlen. Júliusban és augusztusban az átlag hőmérséklet eléri 26 C-ot. Télen sincs hideg, az átlaghőmérséklet 8 C.

 

A csapadék mennyisége november és január között a legmagasabb, június és augusztus között a legalacsonyabb. Késő tavasszal és kora ősszel kellemes az időjárás, ráadásul lényegesen kevesebb a turista és alacsonyabbak szállodai árak is, a homokos partok se zsúfoltak annyira.

 

Szállás

 

A főszezon júniustól szeptemberig tart, a csúcs a július és augusztus. Bizony a szállásárak terén is.  A szállás a történelmi városmag szívében drága, különösen nyáron, érdemes kissé távolabb hotelt vagy hostelt keresni. Ott a feléből megúszhatod.

 

  Booking.com  

 

 

Télen se kihalt a város, késő tavasszal és kora ősszel meg egészen kellemes, és hotelhez is könnyebben jutsz.

 

Látnivalók

 

A szabadidő eltöltése nem terheli meg a pénztárcád, rengeteg a látnivaló: romantikus utcácskák, káprázatosan lenyűgöző terek és középkori városfal és épületek.

A város védőszentje Szent Balázs (Sveti Vlaho).

 

Visia Dubrovnik 5D:  az 5. dimenzió múzeuma >>  75 HRK

Sponza Palace palota: a reneszánsz időkből >> 20

Dubrovnik város falai:  kiváló a kilátás >> 50

 

A közeli Trsteno Arborétum a világ legrégibb arborétuma (1492). A Testvérkék templomában a világ harmadik legrégibb (1317) gyógyszertára működik. A Bokar-erőd a nyári játékok színhelye.  A Dubrovniki öbölben található Lokrum sziget hajdan Oroszlánszívű Richárd is kikötött( 1192). A sziget ma a botanikusok és a nudisták kedvence.  Kolostorokés templomok sokasága övezi itt a sétádat. 

 

Közlekedés

 

Ha már bent vagy a városban, semmi gond, a láb mindig kéznél van… de a busz is megfizethető. Vasútállomása nincs.

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 220 HRK

Airport Express busz a városközpontig >> 45

3km taxi Dubrovnikban >> 50-70

Busz Dubrovnikban >> 8-10

 

Aktuális árak ⇒ Dubrovnik

 

Étkezés

 

Bármerre is jársz Dubrovnikban, étteremben nem lesz hiány. Sőt, az olyan helyeken, mint a Prijeko utca az óvárosban, olyan szorosan sorakoznak egymás mellett az étkezdék, hogy nehéz megmondani, hol kezdődik az egyik, és hol végződik a másik. De a kínálatuk is nagyon hasonló, alapvetően kétféle: magas árú és közepes vagy magas árú és egzotikus. Ezért a legjobb, ha az ár alapján választasz közülük, a legtöbb étterem szépen kiragasztja a menütábláját a bejárat mellé.

 

Amit érdemes megkóstolni, az a horvát halleves, a brodet, hagymás, paradicsomos, gazdag leves, meg a crni, azaz fekete, tintahalas rizottó és a roston sült bárány, a janjenita.

 

Költségkímélő reggeli: helyi kávézók a központban >> 24-40 HRK

Költségkímélő ebéd: igazi kihívás, de nem lehetetlen >> 30-50

Költségkímélő vacsora: néhol egy vagyon de találsz olcsóbbat is >> 35-60

Sör (pint): helyi lager, keresd a boldog órát >> 15-28

 

Szórakozás

 

Amikor a nap lemegy, Dubrovnik utcáit ellepi a tömeg, amely egyik étteremtől a másikig hullámzik, majd a promenádok felé veszi az irányt. Este 8 és 11 között a családok vannak többségben, akik nagy adag fagylalttal a kézben sétálgatnak a kikötőben és a hangulatos utcácskákban.

 

Aztán 11 után megjelennek a huszonévesek, olyan feltűnő szerelésben, mintha csak a Szex és New York díszletei közül lépnének elő, és követik a zene hangját a zsúfolt mellékutcákig, ahol a kávézók második – sokkal csillogóbb – műszakjukat húzzák.

 

 

 

Még több információ: dubrovnik.hr

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(11)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: