Skócia   Edinburgh    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Edinburgh-i látnivalók

Edinburgh -  Öreg füstösként (Auld Reekie) emlegetik a helyiek, kissé érzelgősen, a kéményfüstös időszakra emlékezve. A skót főváros elrendezése különlegesen festői, ugyanis a vulkanikus eredetű, meredek kőszirt tetejére emelték a várat, ahonnan a főutca végig a lankás hegygerincen halad lefelé.

 

1. Edinburgh-i vár

 

A világörökség részét képező Edinburgh-i vár a skót történelem legjavát mutatja be a látogatóknak, amelyet legjobban a híres Stone of Destiny-vel együtt kiállított Honours of Scotland – a skót koronázó ékszerek – példáznak.

 

A Jakob párnája néven is ismert, mintegy 152 kilogrammos homokkő (a Stone of Destiny) hagyományosan a skót és brit királyok koronázási szertartásának kötelező kelléke. 1998-ig a Westminsteri apátságban őrizték, ekkor adták vissza a skótoknak az angolok.

 

A vár sok skót uralkodót védelmezett, köztük a későbbi, Magyarországról érkezett  Szent Margitot, aki itt halt meg 1093-ban, és Máriát, a skótok királynőjét, aki itt szülte meg fiát, az utóbb VI. Jakab néven uralkodó királyt.

 

A Várból ereszkedik alá a Royal Mile, amelyből kisebb mellékutcák vezetnek le meredeken a hegyoldalról, szálkaszerű mintában. Piacterek és történelmi épületek, közöttük a Szent Giles-katedrális, övezik. Történelmi utcáin sétálva a látogató lépten-nyomon a skót történelem olyan nagy alakjainak emlékeivel találkozhat, mint Stuart Mária vagy Robert Louis Stevenson.

 

Honlap: www.edinburghcastle.gov.uk

 

2. Arthur's Seat

 

250 méter magasan domborodik Edinburgh központjában. Erődítményei a vaskori votadinik hatalmi központjai lehettek.

 

600 körül hatalmas csaták dúltak itt, amelyekről az Y Gododdin elégiák adnak hírt – bennük egy hasonlat, amely az egyik harcost Artúr királyhoz méri. S ha ez nem későbbi betoldás, akkor a legelső Artúr-említések egyike, s ha ez így van, akkor a név eredetére választ kereső elméletek közül az látszik győztesnek, amelyik az Artúr királyt dicsőítő névadásra voksol.

 

1836-ban öt fiatal nyúlvadász 17 miniatűr koporsóra lelt itt egy barlangban. Az apró, alig tíz centis koporsók s a bennük fekvő festett figurák jelentését máig homály fedi, lehet, a hajósok védekeztek így a halál ellen, lehet, boszorkánybabák, de az is lehet, hogy 17 áldozatnak állítanak emléket, akiket az 1800-as évek elején William Hare és William Burke gyilkolt meg, hogy holttestüket eladják a kórházi boncmestereknek.

 

Honlap: holyrood-park

 

3. Skót parlament

 

Tízszeresébe került, mint eredetileg tervezték, nem kirívó és nem is kiemelkedő, belesimul a környezetébe, mégis minden ízében különleges. A skót parlament csupa szimbólum, egyik a másikát zavarja, de mégis modern.

 

⇒ Itt foglalhatsz Edinburgh-ban szállást 

 

A szimbólumok egymásutániságát a skótok többsége is csak akkor érti, ha értő idegenvezetők elmagyarázzák. Ülésterme akár egy modern és világos templomi belső tér. Nem a konfrontálódást, hanem az együttműködést tükrözi, vaskos, vitorla árbócra emlékeztető gerendák, ívelt asztalok, apró részletességgel megtervezett figurális motívumok jellemzik. Az épületegyüttes maga is erősen tagolt, nem egy zárttömb-forma. Mégis, egyfajta biztonságos védelmet sugall, mint egykor Skócia várai. 

 

Honlap: www.scottish.parliament.uk

 

4. Skót nemzeti múzeum

 

A múzeum épülete egy várat formál, odabent a skót történelemmel ismerkedhetsz. Megfigyelheted James Watt gőzgépét munka közben, kipróbálhatod a Gemini-űrruhát, megnézheted Dolly-t, az első klónozott bárányt, és kipróbálhatsz egy igazi Forma 1-es szimulátort. Kiállítva: Elton John egyik extravagáns ruhája, egy nagy kinetikus Millennium óra, és a skót találmány, a Maiden, amely a guillotine korai formája.

 

Láthatsz itt néhányat a középkort épségben túlélő - elefántcsonttoronyból faragott és az udvari méltóságokat formázó - híres Lewis sakkfigurákból is. Skócia nyugati partjainak közelében fekvő Lewis-szigeten 1831-ben előkerült sakkfigurák egy középkori észak-germán sereget mintáznak. A sakkfigurák Norvégia középkori fővárosában, Trondheimben készülhettek. Az eredeti figurák a British múzeumban láthatók.

 

Honlap: www.nms.ac.uk

 

5. Bobby, a hűség szobra

 

A leghíresebb skye terrier a világon az a Bobby névre hallgató eb, akinek John Gray nevezetű gazdája 1858. február 15-én tuberkulózisban hunyt el. A terrier is ott volt a temetésén, sőt nem tudván elszakadni a gazdájától, minden percét annak sírjánál töltötte.

 

Az egyházi kertész egy házikót barkácsolt az ebnek, amely Bobby otthona lett a következő 14 évben. Az Edinburgh-i polgárok viselték a kutya gondját, a hűséges eb végül a sír mellett pusztult el, a temető sarkában temették el, később egy szökőkutat emeltek Bobby szobrával.

 

Honlap: greyfriars-bobbys-bar

 

6. Elephant House: itt született Harry Potter

 

Itt, Edinburghban van az Elephant House kávézó (30-34 Candlemaker Row), ahol a majdani világsikerről mit sem sejtő J. K. Rowling papírra vetette a Harry Potter első részét...

 

A könyvet tizenkét kiadónak küldte el, melyek mind elutasították a kéziratot. Egy évvel később a Bloomsbury kiadó azonban megvette - mert az elnök nyolc éves lánya rátalált az apja íróasztalán az első fejezetre, és elolvasva követeltete a többit...

 

Honlap: www.elephanthouse.biz

 

7. Edinburghi Hogmanay Party

 

Senki nem csap olyan fergeteges bulit újév éjszakáján, mint a skótok, akik már december 29-én elkezdik a mulatozást, és január 1-jéig abba sem hagyják. Hogmanay azzal kezdődik, hogy az emberek kitakarítják otthonaikat, és kifizetik adósságaikat…

 

A leghíresebb az Edinburghi Hogmanay Party, négy napon át tartó fesztivál. December 29-én fáklyás felvonulással kezdődik: a Royal Mile-tól a város csodálatos panorámáját nyújtó Calton Hillig vonulva.

 

December 30. valóságos családi karnevál zenével, tánccal és utcai színjátszókkal. Szilveszter napján indul az Edinburgh-i Hogmanay utcai party: ezer ember gyűlik össze a városközpontban, ahol hajnalig tart a tánc.

 

Újév napját sem alvással töltik: délután egykor kezdődik az 1 mérföldes futás (One O’clock Run), majd a családok kedvence, a Dogmanay, amikor is a Holyrood parkban a sarki szánhúzó kutyák versenyét rendezik. De benevezhetsz az újévi triatlonra vagy a Forth folyó jeges vizébe való fürdőzésbe is. Tán ez a legkijózanítóbb program. És ami a legjobb: január 2. is hivatalos szünnap.

 

Honlap: www.edinburghshogmanay.org

 

 

 

Még több információ: visitscotland.com

 

 

 

(Fotó: pixabay.com)

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: