Skócia   Edinburgh    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Edinburgh-i kisokos

Skócia - Edinburgh maga az anyagi megkönnyebbülés, már ha valaki Londonból vagy Dublinból érkezik ide. Az augusztusi fesztivál idején felszöknek az tarifák, de előtte és utána ésszerű áron foglalhatsz szállodaszobát.

Edinburgh hasznos tudnivalói árakkal.

A belépti díjak Edinburgh-ban meglehetősen drágák, az élelem és italok ára mérsékeltebb, mint Londonban, de közel se akkora a választék az éttermekben és pubokban.  Snak és szendvics bárt elég sokat találsz, és olcsóbb étterem után se kell sokat kutakodnod, ahol kipróbálhatod a helyi specialitást, a haggist.

 

Biztonság

 

Biztonságos, az erőszakos bűncselekmény ritka. Tolvajok persze itt is akadnak, főleg este, ha figyelmetlen vagy kikaphatják a táskád, mobilod, pénztárcád a kezedből, s elszaladnak… jelentősebb focimeccsek idején s környékén légy óvatosabb az átlagosnál.

 

Időjárás

 

Ahhoz képest mennyire északra fekszik az egyenlítőtől, Edinburgh-ban enyhe az éghajlat. Ritkán esik fagypont alá a hőmérséklet télen. A nyári nap általában kellemesen meleg, de szinte soha sem zavaróan. Nem is esik sok eső, egy-két zápor azonban előfordulhat. A szél az már más dolog, igen erős lehet bármikor egész évben. Ezt szem előtt tartva, érdemes rétegesen öltözködni. A nyílt területek olykor nyáron is hűvösek lehetnek. Aztán néhány száz méter, és máris érezhető a meleg.

 

Edinburgh-i hotelek, szállás

 

Az abszolút csúcsszezon augusztus, a város teli fesztivál-járókkal és előadóművészekkel. Ha ekkor szeretnél Edinburgh-ba időt tölteni, legalább hat hónappal korábban foglalj szállást.

 

  Booking.com  

 

 

A szokásos főszezon: június, július és szeptember első fele. Itt se szabad az utolsó pillanatig várni, ha jó szállodai szobát szeretnél. Januártól márciusig és októbertől decemberig tisztességes áron foglalhatsz szállást, kivéve a karácsonyi időszakot.

 

Látnivalók

 

Nem nehéz megérteni, hogy Stevenson miért itt írta a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényét.

 

Mágikus-misztikus város volt, és az is maradt. De emberléptékű város, így gyalog is neki vághatsz a felfedező útnak és a látnivalóknak.

 

Közlekedés

 

Edinburgh közösségi közlekedési eszköze a busz, a busz, a busz, de lehet, hogy amikor ezt olvasod, már újraindították a villamosokat is…

 

Aktuális árak ⇒ Edinburgh

 

Étkezés

A korábban túlfőtt skót konyha sokat javult az utóbbi évtizedben, jellemző a hal, a burgonya, a vadhús, a zabkása – no és a haggis, mint skót nemzeti étel, de szerintem már a skótok se eszik, csak emlegetik…

 

Finom a málna, és a jók a sajtok is. Ha eléggé gasztroérett és bátor vagy ahhoz, hogy megkóstold a haggist (birkagyomor belsőségekkel töltve), akkor keresd fel az egyik divatos gastropubot. Ha inkább friss tengeri étkekre vágysz, a Café Royal Oyster Bar a Princes Streeten az egyik legjobb választás – festett üveg ablakaival elegáns, régiesen sármos környezetben. Arbroath smokiesért, vagyis füstölt tőkehalért válaszd a Leith negyed egyik vízparti éttermét, a hagyományos skót konyha ízeit a legújabb gasztrotrendekhez igazítva pedig a Michelin-csillagos Restaurant Martin Wishartban kaphatod meg.

 

Vásárlás

 

A kastély árnyékában húzódó Princes Street az élvonalbeli divatmárkák lelőhelye, és itt van a Jenners üzletház is, amely Skócia legrégebbi független áruháza – szintén márkás holmikkal dugig tömve. A közeli George Streeten apró butikok és ékszerüzletek sorakoznak, a bohém vintage ruhákat és antik tárgyakat áruló üzletek pedig Villagey Stockbridge-t ékesítik.

 

Ha hagyományos skót szuveníreket keresel, a történelmi óváros hosszú vásárlóutcája, a Royal Mile és a High Street felé vedd az irányt: itt találod a Royal Mile Whiskies fő üzletét és a finom üvegekbe zárt még finomabb párlatokat, illetve ha fiúszoknyát keresel, a Geoffrey (Tailor) Kiltmakerst – Sean Connery és a skót rögbicsapat is itt vásárolja a kiltjét.

 

Szórakozás

 

Edinburgh egész évben magához vonzza a kulturális fesztiválokat, de pubjai is zenétől hangosak. No nem a rádióslágerektől, a helyi bandák szóródnak szét a város bárjaiban, és szórakoztatják élőben közönségüket. De az óváros temploma is rendszeresen otthont ad komolyzenei koncerteknek.

 

Ha a legfinomabb skót whiskeyt szeretnéd megízlelni, a Grassmarket bárjai felé vedd az irányt. Ha pedig sportos kikapcsolódásra vágynál, válaszd a golfot: a hosszú nyárestéken nincs is jobb testmozgás, mint a Braid Hills lankáin ütögetni.

 

 

 

Még több kép és információ: visitscotland.com

 

 

>

 

Fotó: pixabay.com

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: