Tippek & toplisták

Ha a nő egyedül utazik - biztonsági tippek

Tipp - Hölgyeim... és uraim... a magányos utazóra nem kevés veszély leselkedik. Jobb tudni, még okosabb elejét venni.

Mire ügyeljen egy nő, ha egyedül utazik.

1. Ha környezetedben nőt látsz vagy nőt gyerekkel, máris kevésbé kell aggódnod. Különösen éjszaka. Ha viszont mindenütt csak férfiakat, azonnal állj tovább.

 

2. Nem árt olyan kulcskifejezéseket megtanulnod az adott ország nyelvén, mint segítség vagy eltévedtem. Esetleg azt, hogy Tűz van! Mert ha ezt kiabálod, mindenki kíváncsian odafigyel. A segítség-re meg lehet, hogy elfordulnak.

 

3. Attól függetlenül, hogy házas vagy-e vagy sem, viselj karikagyűrűt.

 

4. Viselj napszemüveget, hogy elkerüld a vizslató tekinteteket. Az emberek átnéznek a másikon, ha nem tudnak vele szemkontaktust kialakítani.

 

5. Ha egy férfi tolakodó lenne, közöld vele, hogy éppen a férjed várod, vagy cirógasd meg a hasad, ezzel jelezve, hogy áldott állapotban vagy.

 

6. Ne böngészd a térképet nyilvánosan. Inkább próbáld meg előre memorizálni, vagy nézegesd egy kávéházban vagy a hotelszobában.

 

7. Ha pihenni szeretnél, keress egy eldugott sarkot, és ne nézz senki szemébe - tartsd a csomagot magad mellett, és vágj morcos képet.

 

8. Állj kapcsolatban a nagykövetséggel. Ha nagyobb utazásra készülsz vagy egy veszélyes helyre utazol, mindig legyen nálad egy lista a helyi nagykövetségek címéről, telefonszámáról és hívókódjáról…

 

9. Mondd meg barátaidnak, mikor számíthatnak a hívásodra, és add meg nekik a nagykövetség számát, a hotelek számát és címét is. Útitervedről is tájékoztasd őket.

 

10. Ne hordj fejhallgatót. Figyelmetlenséged ugyanis bárkinek jó alkalom lehet.

 

11. Ne hordj övtáskát. Csak a turisták hordanak övtáskát (bárki megragadhatja a kezed, míg a bűntársa leszakítja a táskát).

 

12. A legbiztonságosabb a felső zsebben vagy a cipőben tartani a pénzt, de akadnak, akik a melltartóhoz rögzített pénzes erszényre esküsznek.

 

13. Mindig csak annyi pénzt hordj magadnál, amennyire biztosan szükséged lehet.

 

14. Csatlakozz más nőkhöz a keleti bazárokban. Elég, ha látszólag teszed, a másiknak nem is kell tudnia.

 

15. Mikor nyilvánvalóan egyedül utazol, kerülve a férfiak zaklatását, ülj egy idősebb hölgy vagy egy szerelmes pár mellé.

 

16. Úgy menj, mintha tudnád, hova tartasz. Különböző tanulmányokból kiderül, hogy ha magabiztosnak és keménynek mutatkozunk, az emberek kevésbé próbálnak becsapni bennünket.

 

17. Még sötétedés előtt érkezz meg. Éjszaka bezár minden, az utcák elnéptelenednek, a szállodák pedig megtelnek. A legutolsó, amit kívánhatsz, hogy elakadj és szállás nélkül maradj a sötétben, fáradtan, eltévedve.

 

18. Konzultálj a helyiekkel. Menj be egy üzletbe, kávéházba vagy bárhova, ahol hozzáértő nőket találni, és kérdezd meg őket, hova mennek, ha egyedül esznek. Nagyszerű javaslatokat kaphatsz, s talán még egy vacsorapartnert is.

 

19. Elegyedj beszédbe a személyzettel. Ha találsz egy olyan helyet, ahol barátságos a pincér vagy a csapos, beszélgess velük, majd térj vissza másnap. Ismerősként fognak üdvözölni, s ezt a környezet is érzékeli.

 

20. Kerüld az olyan éttermet, amely tele van nagy társaságokkal. Nincs rosszabb, mint szerény vacsora fölött ücsörögni egy nagy társaságban, ahol mindenki jól szórakozik, kivéve téged.

 

21. Foglald el magad. Mindig legyen nálad magazin, könyv vagy papír, amire írhatsz, hogy mindig elfoglalhasd magad (vagy legalább is annak látszódj).

 

22. Böngészd végig a helyi honlapokat, mielőtt útnak indulsz. Újságokból vagy akár az interneten informálódj arról, mi is történik. A tervezés során vedd figyelembe az ünnepeket és egyéb rendezvényeket - ez újabb alkalom arra, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozz.

 

23. Csatlakozz turistacsoportokhoz. A városnéző utakkal két legyet üthetsz egy csapásra: eljuthatsz olyan helyekre, ahova egyedül nehéz lenne, ugyanakkor találkozhatsz más turistákkal, utazókkal.

 

24. Mindig könnyebb férfiakkal ismerkedni, mint nőkkel, de arra figyelj, hogy a találkozót nyilvános helyre beszéld meg. Sose menj fel egy férfi lakására csak azért, mert szórakoztató.

 

25. Éjszaka ne menj sehova egyedül. Kerüld az üres bárokat és az ócska lebujokat.

 

26. Legyél különösen udvarias. Egy nőnek, aki egyedül van, mindenki segíteni akar, és kétszer jobban akarnak segíteni neki, ha azt mondja, kérem és köszönöm.

 

27. Öltözz konzervatívan. Ha egy vallásos országban jársz, ne mutass túl sokat - viselj hosszú nadrágot vagy szoknyát, magas nyakú inget hosszú ujjakkal. Vigyél magaddal egy kendőt a hajadra.

 

28. Sötétebb színű ruhákat hordj. A világos színekből egyből kiderül, hogy turista vagy. De ugyanakkor talpig feketében sem a legjobb, hiszen a fekete elnyeli a napfénysugarakat, ami nem túl praktikus a meleg klímában.

 

29. És ha tényleg egyedül érzed magad, egyáltalán nem szégyen hazatelefonálnod vagy beülni egy internet-kávéházba.

 

30. Hagyd otthon a tűsarkút. Egyáltalán nem praktikus a gyalogtúrákhoz, és gondokat is okozhat a régi városrészek macskakövein. Ráadásul nagyon valószínű, hogy bálokra nem leszel hivatalos.

 

(Fotó: flickr.com by Thomas.Hawk, Sam.Antonio)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: