Királyok völgye

Egyiptom - Tutanhamon sírja (és a fáraó átka) miatt a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye.

Királyok völgye és Tutankhamon sírja.

A völgy a Nílus nyugati partján húzódik, Théba vagyis Luxor városával átellenben.

 

Két völgyből áll, a keleti, ahova a legtöbb királyt temették, és a nyugati völgyből. Tutanhamon sírja (és a fáraó átka) miatt a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye.

 

Itt foglalhatsz Luxorban szállást

 

A Királyok völgye látszólag egy keskeny hasadék a sivár, napégette sziklák között. A sírhelyek mélyen, alagútszerűen a hegyoldalban rejtőznek, hogy meggátolják kincseik felfedezését és elrablását. Hiába. Eleddig csak a fiatal Tutankhamon sírját találták meg szinte érintetlenül. Maguk a sírhelyek akár csalódást is okozhatnak, néhányuk nem több, mint egy alagút, melyet néhány festmény vagy dombormű ékesít.

 

I. Széti sírhelye egy folyosón át 100 méter mélyre vezet a szikla belsejébe. A falakat domborművek, a sírkamra mennyezetét szent szövegek és keselyűk díszítik, ez utóbbit szentként tisztelték az ókori egyiptomiak, mivel a halálhoz kapcsolták.

 

VI. Ramszesz sírhelyének falai egyiptomi szent szövegekkel gazdagon díszítettek: a Halottak könyve, a Barlangok könyve és a Kapuk könyve mind útmutatók a túlvilághoz, és elbeszélik a halott király lépéseit a túlvilágra vezető ösvényen. A festmény azt mutatja, Ramszesz fia, a herceg ápolt volt, és úgy öltözködött, mint egy tipikus falusi fiú.

 

Tutanhamon sírhelye misztikus, de szinte üres. Kincseit a kairói múzeum őrzi. Ramszesz sírja építésekor a törmeléket Tutankhamon sírja elé hordták. Ez védte meg a sírrablóktól. 

 

Az ókori sírépítő munkások falujának, Deir el Medina romjai a Királynék völgyétől délre található. A királysírokat építő munkások innen jártak dolgozni a mai napig is jól járható kitaposott ösvényeken a közeli Királyok és Királynék völgyébe. Az itt talált leletek és fali rajzolatok valódi képet adnak a mindennapi, faluközösségi életről. A munkások saját sírjaikat is itt, a település közvetlen közelében, a hegyoldalban alakították ki. A település különös jelentősége abban rejlik, hogy egyike az Egyiptomban eddig feltárt ritka ókori lakóhelyeknek.

 

 

 

Még több információ: www.touregypt.net

 

 

 (Fotó: flickr.com by Shelby Root)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: