Egyiptomi tudnivalók

Egyiptom - A személyes tér nem fontos az egyiptomiak számára, ezért gyakran közel állnak egymáshoz beszélgetés közben. Sőt előfordul, hogy férfiak is fogják egymás kezét, de ez csak a barátság jele...

Egyiptomi közlekedés.

Időjárás

 

Napsütés egész évben. Egyiptomba utazni a legjobb télen, novembertől márciusig, máskor iszonyú a forróság. Bár az időjárás ideális a bikinis és rövidnadrágos sétálgatáshoz – vigyázat: a lábak, karok és a has magamutogatása a városokban és a szent helyeken több, mint illetlenség.

 

A nyár májustól szeptemberig forró és száraz, a Delta és a Földközi-tenger mentén erősen párás. Ugyanez igaz Kairóra is, különösen augusztusban. Javallott a nagyobb mértékű vízfogyasztás, de szigorúan csak palackozott vizet igyál A téli hónapokban, novembertől márciusig melegek a nappalok, és hűvösek az éjszakák, olykor szemerkél az eső, néha zivataros az időjárás. A havazás ritka. De manapság már nem kivételes. A sivatagban magas a napi hőingadozás, a homokviharok hava március és április.

 

 

Biztonság

 

Az ország fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok kategóriájába tartozik. Kerüld a tömegmozdulásokat.  Nyugalmi időszakban a bűnözési ráta viszonylag alacsony Egyiptomban, de a kis bűncselekmények, zsebelések könnyen előfordulhatnak. Mindig figyelni kell a csalókra, az utcai árusokra is. Nem tanácsos egyedül járni sötétedés után. Értéktárgyakat - ékszer, készpénz és elektronika - nem szabad felügyelet nélkül hagyni nyilvános helyen vagy szállodai szobában.

 

Az egyedül utazó nő ki van téve szexuális zaklatásnak és verbális bántalmazásnak egyaránt. A ruházata legyen szerény, takarja lábát és karját. A látogatóknak tiszteletben kell tartaniuk az iszlám és más vallási előírásokat és hagyományokat.

 

 

Egészség

 

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott a Hepatitis A, a gyermekbénulás, a tetanusz, a hastífusz és a veszettség elleni oltás és a malária-tabletta szedése utazás előtt. Az egészségügyi ellátás Egyiptomban hiányos, köss magasrendű biztosítást, így hozzájuthatsz a kairói, alexandriai vagy Sharm al Sheik-i jobb kórházakhoz.

 

Óvakodj a hámozatlan gyümölcsöktől, a nem kellően átsült hústól, a jégkockákban se bízz, csak palackozott vizet igyál. És eszedbe ne jusson megmártózni a Nílusban. Krokodil nincs benne, ám annál több baktérium és fertőző élősködő.

 

 

Közlekedés

 

Repülő - Egyiptom 87 repülőterének többsége katonai célokat szolgál. Közvetlenül repülhetsz és vásárolhatsz repülőjegyet Kairóba, Alexandriába, Luxorba, Asszuánba, Sharm el Sheikh-be, Hurghadába, Tabába vagy Marsa Alam központba is. A polgári és kereskedelmi légi forgalom központja a Kairo International Airport (CAI). Afrika második legforgalmasabb reptere mintegy 20 kilométerre fekszik a városközponttól. Szolgáltatási köre a nemzetközi követelményeknek megfelelő. A transzfer jól szervezett a buszjáratok és taxik által. Néhány szálloda saját maga biztosítja a limuzint érkezéskor. Több neves autókölcsönző is képviselteti magát a repülőtéren.

 

Az EgyptAir üzemeltet járatot Abu Simbel, Asszuan, Luxor, Hurghada, Alexandria és Kairó között. Az Air Sinai légi szolgáltatásokat nyújt Kairótól El Arish, Hurghada, Luxor, Ras El Nakab, St. Catherine, és a Sharm el-Sheikh állomásokra.

 

Vonat - Egyiptomban kiterjedt a vasúti hálózat. Asszuánból Kairóba és vissza alvókocsikban utazhatsz, amelyeket egy magáncég működtet. A fő vasúti vonalak a Nílus mentén meg Alexandria és Kairó között találhatóak. Teljes hosszuk eléri az 5000 kilométert.

 

A vonatközlekedés eléggé olcsó, még ha az állami társaság vagonjai meg is érdemelnének egy felújítást. Vonat jár a líbiai határtól, El-Saolumból Kairóba és Alexandriába. Állami sínek futnak a Nílus mentén Asszuán és Luxor között. Vasút köti össze Suezt és Port Saidot. A vonatok nem túl tiszták. Négy éves kor alatt a gyerekek ingyen, kilenc év alatt féláron vonatozhatnak. A HostelsCard tulajdonosok és a nyugdíjasok is kedvezményt kapnak.

 

Autóbusz - Egyiptomban az autóbusz-hálózat nagyon sűrű, de a buszok sokszor zsúfoltak. Naponta buszok járnak Jeruzsálem, Tel-Aviv és Kairó között – az El Arish és Rafiah megállókon keresztül. A buszozás olcsóbb, mint a repülés, de sokkal hosszabb és kényelmetlenebb. A jegyek ára azonban attól függ, hogy milyen minőségű a kiválasztott autóbuszjárat. Minél drágább, annál kényelmesebb. A rövidebb távolságokra helyjegyeket nem árulnak, hosszabb útra érdemes előre megvenni a jegyet.

 

Autóbuszok és minibuszok biztosítják a közlekedést Kairóban és Alexandriában. A minibusz kényelmesebb. Álló utast nem fogad, így bizton odaférsz az ajtóhoz, amikor le akarsz szállni…   Kairó különlegessége a metró. Hát kalandtúrának se utolsó. Kairóban és Alexandriában villamos is jár.

 

Autó - Líbiát és Izraelt is autóút köti össze Egyiptommal. Szinte minden nemzetközi autókölcsönző cég képviselteti magát Egyiptomban. De aki vezetésre adja a fejét, legyen nagyon gyakorlott és tapasztalt. Az országúti vezetés elég veszélyes, az egy kilométerre eső balesetek száma itt a legnagyobb a világon. A közúti szabályokat nem szokták figyelembe venni. A forgalom sűrű, és általában annak van előnye, aki előrébb tud húzódni… Az utak minősége roppant változó. Benzinkutat sem mindig könnyű találni… Egyiptom szudáni és nyugati sivatagos területeit csak engedéllyel lehet megközelíteni.

 

Taxi - Nincs hiány. A viteldíjban előre állapodj meg, és kiszállás után fizess. A taxik fekete-fehér színűek Kairóban, míg narancs és fekete színűek Alexandriában. Elég lerongyolt állapotúak. A nagyobb, kényelmesebb és újabb évjáratú taxik drágábbak – igaz, kényelmesek is. Előfordul, hogy a taxiban már ül egy utas, a sofőr mégis megáll. Ez itt bevett szokás.

 

Hajó - Egyiptom főbb tengerparti kikötői: Alexandria, Port Said, Suez és Nuweiba. Menetrendszerű komp közlekedik Suez és Jeddah között. Hajóút köti össze a Sinai félsziget déli csücskét Jordániával, valamint Szuezt Sudannal. Az óceánjáró üdülőhajók is gyakran megállnak Egyiptom partjainál. Hurghada és Sharm el-Sheikh között gyors és lassú kompok járnak. Gyors komp hétfőn, csütörtökön és szombaton, az út ideje másfél óra, lassú komp kedden, csütörtökön és vasárnap jár, s akár hat órán át is húzza az időt.

 

Gyalog - Amikor először jutsz át az egyik oldalról a másikra… új időszámítás veszi kezdetét. Hidd el, így fogod érezni. Az átalmenés azonban nem annyira veszélyes, mint amennyire látszik. El kell indulni, és kézzel jelezni. De a sorrend fontos: először jelez, aztán indul…

 

 

Etikett

 

Az egyiptomi konzervatív embercsoport. Annak ellenére, hogy képesek elfogadni a külföldiek öltözködési stílusát is, sokkal jobban tisztelik azokat, akik úgy öltöznek, akár a helyiek, vagyis betakarják magukat. Különösen nőknek kell ügyelniük a konzervatív ruházatra, főként, ha templomokba vagy más vallási szentélyekbe látogatnak. Néhány étterem is megköveteli a formális öltözködést. Ramadán idején napkeltétől napnyugtáig az evés, ivás és dohányzás nyilvános helyen tilos, ezt a turistáknak is illik tapintatosan figyelembe venni.

 

 

Borravaló

 

Egyiptomban a borravaló, a Backshish nagyon gyakori és sok helyen elvárás. A nyilvános mosdó személyzetét jutalmazni szokás, s néha a papírtörlőért külön fizetni kell. Az olyan kedves, segítőkész megnyilvánulásokat követően – mint hogy kisegítenek a kocsiból vagy segítenek a csomagoddal – általában pénzt várnak cserébe, és addig zaklatnak, míg meg nem kapják a jussukat.

 

Készülj fel arra is, hogy a közintézményekben is ki kell adnod egy-két fontot, s ha elmarad, a helyiek hajlamosak az agresszióra. A tolmácsolás és túravezetés után körülbelül 20 százalék borravalóval számolhatsz, a pincér és a taxisofőr 10-15 százalék baksist szokott kapni. A legtöbb hotelben és étteremben ma már a számla tartalmazza a borravalót, ám ezen felül a pincért 5 százalék további baksissal illik jutalmazni.

 

 

Vízum és útlevél

 

Az Egyiptomba utazóknak a hazaérkezéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevélre és turista vízumra van szüksége. A vízum bármelyik egyiptomi konzulátuson beszerezhető. A többszöri belépésre jogosító vízum három egyiptomi látogatást engedélyez.

 

 

 

Még több információ: www.touregypt.net

 

 

(Fotó: flickr.com by powerdon)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: