Emiratusi vásárlás, üzletek

Arab Emirátusok Itt mindenki szeret vásárolni: az áruk áfamentesek, alacsony vámdíjakkal. Ráadásul a luxus holmik olcsóbbak, mint a legtöbb országban. Dubaiban a repülőtér vámmentes boltjai a világ legolcsóbbjai közé tartoznak.

Dubai szőnyegárus.

Az haute couture daraboktól a high-tech elektronikáig, a perzsaszőnyegektől a pashmina kendőkig itt minden kincset megtalálhatsz.

 

Szőnyegbolt 

 

Emirátusokbeli látogatásod nem lehet teljes, míg nem keresel fel egy . Még akkor is, ha nem tervezel vásárlást, mert ezek a boltok nemcsak szőnyeget, hanem valódi kulturális élményt is kínálnak. Szépen foglalj helyet, kortyolj egyet a teádból, és csodáld meg, ahogyan az árus eléd teríti a szebbnél szebb portékákat.

 

A szőnyegek meglepően olcsók, és minden dirhamot megérnek. Vannak, akik családi örökségként máig kézzel készítik mesterműveiket a legfinomabb selyemből vagy gyapjúból, és megtalálhatóak a géppel gyártott, ám jó minőségű szőnyegek is, amelyekhez tényleg nevetségesen olcsón hozzájuthatsz.

 

Mielőtt vásárolnál, azért végezz egy kis kutatást, nehogy elvessz a stílusok és minőségek kavalkádjában. A legfinomabb áru Iránból származik (főként Qumból és Tabrizból), míg Indiából és Pakisztánból érkeznek az olcsóbb, de még mindig nagyon jó minőségű darabok.

 

A legtöbb szőnyegkészítő árus boldogan elmagyarázza neked, mi a különbség a kézzel szőtt és a géppel gyártott szőnyeg között, és felvilágosít, hogy az általad kiszemelt darabok pontosan milyen eljárással készültek s melyik faluból származnak. Nézd meg, hogy egy négyzetcentiméternyi terület hány csomóból áll, minél több, annál jobb minőségű a szőnyeg, akár kézzel, akár géppel szőtték, és akár természetes, akár mesterséges színezőanyagot használtak. És ne feledj alkudni…

 

Aranyékszer 

 

Nagyon jutányosan szerezheted be, a munkadíj ugyanis rendkívül alacsony. Az ékszerek mellett aranyból készült ruhát, mellényt, tiarát, kesztyűt is vásárolhatsz, és lehetőséged van arra is, hogy a saját arany ékszered átalakíttasd vagy kicseréld egy azonos súlyúra, esetleg ráfizetsz egy keveset, ha nagyobbat szeretnél.

 

A 18 és 22 karátos arany az általános, de megtalálható a 24 karátos is. Az Emirátusokban minden ékszer tömör aranyból készül, és nem aranybevonattal. Ha Dubaiban jársz, keresd fel az Al Quoz-i Arany- és Gyémánt Parkot. Itt bepillantást nyerhetsz abba is, hogyan készítik a mesteremberek az arany holmikat.

 

Elektronikai cikkek 

 

Ezek is jóval olcsóbbak az Arab Emirátusokban, s az óriási áruházakban tényleg mindent megtalálsz, ami konnektorba dugható. De a kisebb üzletek is meglepően nagy választékkal várják a vásárló kedvűeket. Országszerte a Carrefour hipermarket kínálja a legjobb árakat, Dubaiban a Deira városközpontban található nagy elektronikai áruház és a Jumbo Electronics üzletei uralják a piacot.

 

Fűszerbazár 

 

Ha kicsit elfáradtál, keress fel egy fűszerbazárt, a színek és illatok áradata igazi felüdülés az érzékeknek. A sáfrány a legnépszerűbb fűszer, de óriási mennyiségben árulnak szegfűszeget, fahéjat, köményt, kardamomot és koreai fenyőmagot, illetve egzotikus rózsa- vagy narancsvizet, amit főzéshez és a bőr felfrissítésére is használnak.

 

Itt foglalhatsz Dubai szállást

 

Az üzletek többnyire reggel 9-től este 9-ig vagy még tovább nyitva tartanak, de a legtöbb bolt péntekenként 11.30-tól 13.30-ig bezár.

 

Ajándék ötlet 

 

Kézzel szőtt szőnyeg, arany ékszer, sáfrány, és ami még nem volt, arab parfüm vagy füstölő, utóbbiból a tömjén és a mirha a legnépszerűbb. A rézből készült kávéskanna, a kasmír faliszőnyeg, a hímzett párnahuzat vagy a színezett üvegből készült lámpa is pompás ajándék.

 

 

 

Még több kép és információ: dubai.com

 

 

(fotó: flickr.com by Jason Mrachina)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: