Etióp konyha

A legjobb hotelek nemzetközi konyhával működnek, Addis Abebában pedig számos kínai, olasz és indiai étterem közül válogathatsz. Ám ha etióp étkeket kóstolnál, ha már egyszer itt vagy, mutatjuk, mit érdemes választanod.

Etiópiai gasztronómia, ételek.

A nagyobb városok tradicionális éttermeiben az enteriőr is abszolút afrikai, s a vendégek színes, kosárszerűen fonott asztaloknál – ez a masob – fogyaszthatják a hagyományos konyha remekeit.

 

Az etióp specialitások közül a turisták egyik kedvence a vot/wot, ami csirkehúst és zöldségeket jelent, csípős borsos szószban főzve.

 

A shivro csicseriborsóból, a misir lencséből készült fűszeres főzelékféleség, a tibs pedig a húsimádók főfogása, ropogósra sült steak - lásd a nyitóképet.

 

A legférfiasabb étel a kitfo, amely az etióp tatárbifsztek, vagyis nyers marhahús, nagyon csípős csiliben pácolva.

 

Emellett hatalmas a választék tengeri és édesvízi halakból, herkentyűkből, mint a naphal, a vörös csattogóhal, a pisztráng vagy a garnéla.

 

Sertéshús azonban nem igazán található az étlapon, mert a legtöbb etióp muszlim vagy ortodox keresztény. Szerdán és pénteken nem esznek húst! Az ételeket injerával, azaz lapos, puha kenyérfélével tálalják.

 

Evőeszközt nem használnak, a kézzel evés örömének hódolva a kenyérből tört darabokkal tunkolják és kanalazzák fel az ételt, s bár ügyes technikával tisztán meg lehet úszni a vacsorát, a jobb helyeken az étkezés előtt és után is megjelenik a pincér egy mosdótállal, szappannal és puha törölközővel.

 

Az ételekhez érdemes megkóstolni a helyi vörös és fehérborokat is, az édesszájúaknak pedig a tejet, vagyis az etióp mézbort.

 

Aki sört szeretne, az a tallát kérje, aki pedig tömény szeszt, az a kaitakát, ami tiszta gabonapárlat. Az etióp kávénak a ruta fűszer ad egy kis extra aromát, s gyógyító hatásai miatt a helyiek Ádám egészségének hívják.

 

 

 

► Még több információ: ethiopiantouristguide.com

 

(Fotó: flickr.com by superkimbo)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: