Tippek & toplisták

Európa legjobb síparadicsomai

Az Európa legjobb síközpontjait bemutató tizenkettes listán Svájc, Franciaország, Olaszország, Németország és Ausztria síterületei kaptak helyet. A régiók közül nem csak profi síelők szemezgethetnek – a kezdők és középhaladók is megtalálják a kedvükre való lejtőket.

1. Zermatt – Svájc

 

A téli sportok szerelmeseinek törzshelye, a síelők bakancslistás úti célja. Korosztályonként és szintenként mindenki megtalálhatja itt a számára megfelelő pályát.

Zermatt hatalmas ormait, köztük a Kis-Matterhorn-t (3883 méter) és a Rothorn-t (3103 méter), Európa leggyönyörűbb csúcsainak tartják az Alpokban.

 

A matterhorni síközpont azért is különleges, mert két országot is érint, déli oldala Olaszországba nyúlik át, így a gyakorlott síelők két ország sípályáit is átszelhetik a Theodul-hágón keresztül. Modern felvonók, drótkötélpályák jellemzik a régiót, köztük a Matterhorn-drótkötélpálya, a világ legmagasabban lévő, háromköteles rendszerű felvonója, amely a Kis-Matterhorn csúcsához, 3883 méteres magasságba szállítja az utasokat. A gleccsernek köszönhetően egész évben lehetőség nyílik itt a síelésre.

 

Kevésbé gyakorlottak a Wolli’s Park síközpontot választhatják a Sunnegga csúcsainál, amely a családbarát csúcs a Zermatt-Matterhorn zónában. Neve napos sarkot jelent, utalva a sokórás napsütétes időszakokra.

 

2. Cortina d’Ampezzo – Olaszország

 

Az Ampezzo-völgy szépsége turisták millióit vonzza a világ minden tájáról egész évben. Luxus, fényűzés, pompa jellemzik ezt a területet. A síközpont népszerűségét a Dolomitok páratlan közelségének is köszönheti. Az 1956-ban megrendezett téli olimpia szintén hozzájárult a térség kedveltségéhez. Minden megtalálható a havas-jeges sport hódolói számára, a síközpont jégstadionnal, bobpályával is rendelkezik.

 

Dolomiti Superski bérlettel a felvonókat és az összes sípályát is használhatják a bérlet tulajdonosai.

 

3. Chamonix – Franciaország

 

A síparadicsom a Mont Blanc lábánál fekszik, ezért az Alpok fővárosának is nevezik. Sokak szerint Chamonix a világ legszebb síterepe. Félelmetes gleccserei, sípályái a legtrükkösebbek közé tartoznak. Nemzetközi hírnévre az 1924-es első téli olimpia helyszíneként tett szert. Napjainkban a legvagányabb arcok jönnek ide, nemcsak a nappalok pörgősek, de az éjszakai élet sem utolsó. Chamonix pályáit elsősorban a profi síelők számára alakították ki.

 

Nincs okuk szomorkodásra azoknak sem, akiknek túl nagy falat ez a francia terep, vagy a buli helyett nyugalmasabb kikapcsolódásra vágynak: alig két perce Chamonixtól Les Plandards és La Vormaine várják a családokat és a kezdő síelőket.

 

4. St.Moritz – Svájc

 

A város és környéke számos sportrendezvénynek adott már otthont: két téli olimpiának is házigazdája volt, 1928 és 1948-ban. Ötször rendezték itt az Alpesi Sí Világkupát és tagja a Best of the Alps szövetségnek is. A térség páratlan lehetőségeket nyújt a felső tízezernek és profiknak, de számtalan kiváló pálya várja az amatőr sportolókat is. Több mint húsz felvonó biztosítja a feltételeket a sikláshoz.

 

A St.Moritz fölött emelkedő Corviglia a maga 2486 méteres magasságával rendkívüli alpesi látványt nyújt.

 

Nem csak síelésre alkalmas a régió: kitűnő korcsolyázásra, szánkózásra, ejtőernyős síelésre, és itt tartják a világ egyetlen havas lóversenyét, a White Turf futamot, valamint a St.Moritz-tó ad otthont a Cricket on Ice versenynek is.

 

5. Val d’Isere – Franciaország

 

Az 1992-es albertville-i téli olimpia egykori helyszíne, a Val d’Isere és a szomszédos Tignes 300 km hosszú sípályával és több, mint 150 felvonóval rendelkezik. A világ egyik legszebb síterepének tartják. Különlegessége, hogy a modern épületek mellett megtalálhatók itt a régi korokat idéző, sajátos hangulatú faházak is. Mindemellett pezsgő éjszakai élet és luxus jellemzi a régiót.

 

1550 és 3450 méteren kiépített szakaszok várják a gyerekeket, kezdőket és profikat egyaránt. A felvonók kialakításának köszönhetően a különböző magasságban lévő pályák könnyen elérhetőek.

 

Síelőknek kedvező időjárás esetén még júniusban is látogathatók a Val d’Isere-i pályák, a Pisaillas-gleccseren szelhették a havat a síelni vágyók.

 

6. Zugspitze – Németország

 

2962 méteres magasságával Németország legmagasabb hegye, csúcsáról 360 fokos, mesés panoráma nyílik a négy környező országra. Lábánál a gyönyörű bajor város, Garmisch-Partenkirchen fekszik.

 

A felvonók legtetejéről, 2700 méterrel a tengerszint felett gleccseren is lehet síelni. Több pálya is található a régióban, amit az 1936-os téli olimpia helyszíneként használtak.

Az ikonikus Jégstadion mindenki számára elérhető, aki gyorskorcsolya vagy jégtánc órákat szeretne venni.

 

7. Kitzbühel – Ausztria

 

Barátságos és romantikus síváros Innsbruck és Salzburg közelében, 800 és 2000 méter tengerszint fölötti magasságban.

 

Akik luxusra vágynak, szeretni fogják a síparadicsomot, azonban a családok és a szűkebb pénztárcájúak is jól fogják itt magukat érezni. Hagyomány és modernizmus keveredik ebben az osztrák síközpontban.

 

170 kilométeres síszakasz várja a sportolni vágyókat, és a szomszédos SkiWelt síparadicsom, amely Ausztria egyik legnagyobb egybefüggő, teljesen átsízhető terepe, ahol 284 kilométeren van siklásra alkalmas terep 90 modern felvonóval.

 

Az évente, január végén itt rendezett Hahnenkamm-Rennen lesiklóversenyt nem csak a világ egyik legizgalmasabb, de legveszélyesebb sporteseményeként tartják számon. Kitzbühel és SkiWelt busszal könnyen elérhető és a Kitzbüheli-Alpok AllStar Kártya birtokosai kilenc különböző sírégió pályáit próbálhatják ki 1081 kilométeren, 359 felvonóval.

 

8. Jungfrau – Svájc

 

A Berni-alpok legismertebb hegycsúcsa, Svájc jelképe a Jungfrau. Mellette még két másik orom, az Eiger és a Mönch magasodnak. 206 km hosszú sípálya, 49 felvonó tartozik a régióhoz, és itt található Európa legnagyobb gleccsere is.

 

A síelők és snowboardőrültek mekkája a térség. A biztonságos lejtőktől a trükkös és meredek pályákon át a versenypályákig és bulihelyekig minden megtalálható itt. A Jungfraubahn fogaskerekű 3454 méter magasságig kapaszkodik fel, így a pályák könnyedén megközelíthetők.

 

9. Courchevel – Franciaország

 

Gyönyörű síparadicsom az Alpok szívében, a Tarentaise-völgy felső szakaszán. Tizenegy Michelin-csillagos étteremben kóstolhatjuk a finomabbnál finomabb fogásokat, ha a térséget választjuk és világmárkák kínálatai sorakoznak az üzletekben.

 

A régiót négy falu alkotja, a számok a tengerszintfeletti magasságot jelentik: Courchevel 1300, 1550, 1650 és 1850. Mindegyiknek más az arculata, de a minőség az összes terepen garantált. A 150 kilométer síszakaszhoz 58 felvonó szolgálja. A régió a helyi milliárdosok körében is kedvelt.

 

10. Breuil Cervinia és Valtournenche – Olaszország

 

A Breuil Cervinia-Valtournenche régió az egyik legnagyobb síparadicsom az Alpokban. A pályák nem csak Olaszországot, hanem Svájcot is érintik, mert a terület déli része a Matterhorn-ra néz. Kezdők és gyakorlottak egyaránt szeretnek itt kikapcsolódni. A Zermatt-Breuil-Cervinia-Valtournenche szakasz 350 km hosszú síelési lehetőséget nyújt a téli sportok szerelmeseinek.

 

Valtournenche szakaszai a kezdő és középhaladó síelőknek kedveznek. Jó hír, hogy a Matterhorn olasz oldala pénztárcakímélőbb, mint a svájci.

 

11. Innsbruck – Ausztria

 

Az 1964-es téli olimpia helyszíne egyike azon ritka városoknak, ahonnan drótkötélpálya segítségével bárhová el lehet jutni a belvárosból. Abból a szempontból is különleges, hogy hat különböző síterület veszi körül, jó tömegközlekedési feltételekkel.

 

Az Olimpia SkiWorld kártya 300 plusz kilométeren keresztül biztosítja a felhőtlen síelés örömeit kilenc régióban, ráadásul a Stubai-gleccserre is érvényes, mely a profi szintű síelőknek ajánlott.

 

A közelben lévő kisebb központok – Igls, Muttereralm, Axamer-Lizum – terepein a kezdők és középhaladók síelhetnek.

 

12. Courmayeur – Olaszország

 

A Mont Blanc lábainál, annak déli oldalán, a Mont Blanc alagút közelében fekszik.  A régió Svájccal és Franciaországgal is határos.

 

A síterület Val Veny felé eső része lélegzetelállító látványt nyújt a Mont Blancra. A Funivie Monte Bianco libegő pedig Európa legmagasabb pontjaira visz fel. A közelben lévő Dolonne pályáin a kezdők is síelhetnek, bár a pályák inkább a gyakorlottaknak kedveznek.

 

Courmayeur és környéke nem olcsó, de a minőséget mindenhol meg kell fizetni.

 

Gáspár Bernadett

 

Fotó: zermatt.ch

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: