Marokkó   Fez    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Fez látnivalók

Marokkó - Fez a legrégebbi királyi város. Itt valóban nyüzsög és hemzseg az élet. Fez modernebb kerületei a francia hatást tükrözi, széles sugárutakkal, hívogató üzletekkel, míg a medina az évszázados hagyományokat őrzi és tükrözi elképesztő bőrműhelyeivel.

Fez látnivalók, nevezetességek.

Tanneries

 

Fes híres bőr termékeit a bőrbazár (souq) ontja magából.  A cserzőműhelyek itt állnak már a középkor óta, és nem sok minden változott azóta, így aztán minden turista számára letaglózóan izgalmas élmény. A timár-kádakból áradó tipikus bűz orrfacsaró.

 

A műhelyek mellett üzletek, itt mindet megvásárolhatsz, táskát, papucsot, kabátot, minden elképzelhető színben és formában. Az üzletek ablakából remek a rálátás a műhelyudvarokra, és az sem szokott gondot okozni, ha nem vásárolsz semmit.

 

A tulaj egy kis mentaszálat is ad, hogy azt szagolgatva jobban bírd a cserzőműhelyek és a cserzéshez nélkülözhetetlen kellék, a galambguano keveredően kellemetlen szagát. Jól teszed, ha minél korábbra időzíted a látogatást, ekkor kezdődik a munka és ezek a legszínesebb és érdekesebb pillanatok.

 

 

 

Fes el-Bali

 

Fez leghíresebb látnivalója a régi medina (Fes el-Bali), mintegy 9000 szűk sikátor szeli keresztül-kasul, a világörökség része. Gyalogosan magad is bejárhatod, de fogadhatsz idegenvezetőt is. (Legjobb, ha a szállodától kérsz ebben megbízható segítséget, az egynapos idegenvezetés ára cca. 250 Dh) De ha megtanulsz néhány berber kifejezést vagy pontosan ejted a látnivalók nevét, esetleg bírod a francia nyelvet, magad is elboldogulsz, szinte bármely boltos szívesen útbaigazít. 

 

⇒ Itt foglalhatsz Fezben szállást

 

A medina két nevezetes sikátora a Talaa Kebira és a Talaa Seghir,  mindkettő a díszes Bab Bou Jeloud főkapuhoz vezet, így nem is igazán tudsz eltévedni. A Bab Bou előtti tér lenyűgöző, ülj le egy teraszra egy mentatea mellé és bámészkodj, élvezd a forgatagot.

 

 

 

Kairaouine mecset

 

A Kairaouine (Karaouiyne) mecset szinte megbújik a medinában, bár hatalmas, de a környező épületek nem engedik, hogy teljes pompájában megmutatkozhasson. Üzletek és lakások százai közé ékelődött mecset egyszerre 20 000 hívőt tud befogadni.

 

Turisták nem tehetik be a lábukat, de ha az ajtó nyitva áll, azt nem bánják, ha bekukucskálsz.

 

Onnan tudod majd, hogy közeledsz a mecsethez, hogy bevered a fejed egy-egy boltív gerendájába. Ez nem véletlen, úgy alakították ki, hogy a hívők közeledvén a mecsethez minél inkább meghajoljanak és a szamarakat se tudják a kelleténél közelebb vinni. A mecset a 9-11 században épült, a csatlakozó egyetem és könyvtár pedig az egyik legrégebbi folyamatosan működő iszlám intézmény.

 

 

 

Még több információ: www.morocco.com/fes

 

 

 

(Fotó: flickr.com by herr_hartmann, Heather Phillips)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: