Marokkó   Fez    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Fez kisokos

Marokkó - Fez a turisták számára Marokkó egyik leghíresebb városa, kihagyhatatlan mindenkinek, egy kelet-európai utazó számára is megfizethető.

Fez praktikus tudnivalói.

Időjárás

 

Fez bár sivatagi város, az Atlasz hegység mégis némileg hűvösen tartja. A tél meglehetősen hideg, de ritkán kellemetlenül. A nyár meleg, a július és az augusztus forró. Minden évszak lehet párás. Tavasszal és ősszel melegek a nappalok, hűvös-hidegek az éjszakák. A legjobb időszak a látogatásra a tavasz és az ősz, a nyarak brutálisak, kivált, hogy a legtöbb érdemi látnivaló szabadtéri, és persze nem légkondicionált…

 

Biztonság

 

Fez biztonságos, de zsúfolt.  Ügyelj a pénztárcádra. És ha gyalogolsz is, legyen szemed hátra felé is, ki tudja, mikor vágtat el melletted egy szamárfogat… Ne csodálkozz,  ha állandóan zargatnak, kínálnak valamit, légy udvarias és határozottan elutasító, de ha bármit is elfogadsz, netán csak útbaigazítást, lehet, hogy borravalót kérnek érte, elég szívósan. Légy bizalmatlan, bár a marokkóiak barátságosak, de az utcán átvernek, mert meg kell élniük valahogyan… Sok a civil zsaru, ez jó is, meg nem is…

 

Fez szállás, hotelek

 

A nyomorhotelektől a luxus-szállodákig mindent megtalálsz. A szezonon kívüli időszak a nyár, júniustól szeptemberig tart, de Fez szállásárai csak a felsőbb kategóriákban apadnak, a forróság meg emelkedik.

 

  Booking.com  

 

 

A szállások hatalmas skálája megtévesztő, az alsó szint lehet megdöbbentően riasztó, közepes áron már tisztességes szállás jár, a felső kategóriák alját súroló hotelekben pedig pompás kényelem várja az utazót.

 

 

Látnivalók

 

Marokkó híres kiváló minőségű puha bőr áruiról. De csak az erős gyomorrúaknak ajánlott egy tímár-udvar meglátogatása, a Karaouine mecset közelében fekvő negyedben. Kerek kádak, festékek, halomba rakott bőr, színes-bőrű tímárok és fehéren vakító udvari felső falak adják a látvány elemeit, keveredve a bőr, a festék és némi guanó átható szagával. Alternatív javaslat: a bejárat melletti tímár bolt, puha bőrárukkal, bár a szag ide is beszivárog, de nem oly átható. Az erkélyéről ingyen láthatod az udvart, igaz el is várják, hogy vásárolj valamit.

 

Fez igazi élménye a vásárlás. A medina bazárai teli s teli vannak ajándéktárgyakkal, szőnyegekkel, ruházattal és szokatlan dekoratív elemekkel. Alkudozás egy olyan tornagyakorlat, amit minden árus komolyan vesz és nem szabad, nem is lehet kihagyni. Tévedés lenne azt hinni, hogy mindig az árus nyer a játszmában, ha a végén mosolygósan bosszús – biztos lehetsz, hogy te nyertél.

 

Idegenvezetés autóval és gyalogos kisérőkkel >> 300 – 500 DH

A bazárban annyit költesz amennyire telik >> 00 -

Cserzőüzemi látogatás: ingyenes >>  de 5-10 dirham útmutató fiúval

 

Karaouine mecset és a II Zaouia Moulay Idriss szentély hatalmas és lenyűgöző, kár hogy nem láthatod egyiket sem belülről, hacsak nem vagy igaz szívű muszlim. De nyugalom, az ajtókat kitárják, hogy legalább bekukkanthass.

 

Aktuális árak ⇒ Fez városában

 

Közlekedés

 

A Petit taxikkal csak a városban, azon túlra Grand taxikkal utazhatsz, megbízható és olcsó a taxi hálózat. Autóval ne próbálkozz, csak ha jó a biztosításod és kötélből fonták az idegeidet.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 120-140 DH

Busz a repülőtérről a városközpontig >> 20

3km taxi Fez városában >> 15-20

 

Étkezés

 

A Bab Boujeloud kapu közeli piacok teli finom ételekkel – ne feledd: csak sütve, főzve, párolva! Az utcai ételek olcsók és többnyire biztonságosak. Éttermek se drágák.  Ajánlott: Snack Omar, Mezzanine,  L'Ambre.

 

Költségkímélő reggeli: kávéházakban >> 25 – 45 DH

Költségkímélő ebéd: utcai standokon és a piacon >> 30 - 60

Költségkímélő vacsora: találsz olcsó éttermet >> 50 - 100

Sör (0,5l): bárokban >> 15 - 30

Asztali bor (üveg): korrekt helyi bor számos étteremben >> 40 - 80

 

Míg az élelmiszerek elég olcsóak, alkoholhoz nehéz jutni. A hotelekben mindenhol találni, de ott drága. Vigyázz, marokkói dollárt a végén nem hozhatsz ki az országból.

 

 

 

Még több információ: www.visitmorocco.com/Fez

 

 

 

(Fotó: flickr.com by keppet)

 

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: