Finnországi konyha

Finnország - Lazac, rénszarvas- és medvehús, szalámiban vagy parázson sütve... De aki inkább a nemzetközi konyhánál maradna, a gyorséttermek, olasz tésztázók, kínai kifőzdék persze, hogy itt is megtalálhatók. Olykor egészen elegáns köntösben.

Finnországi konyha, gasztronómia remekei.

Ha szeretnél kipróbálni néhány tipikusan finn ételt, kóstold meg a karjalai pörköltet (karjalanpaisti - lsd. kép), a garvi lohit (sós lazac friss kaporral), a kala paperissat (újságpapírba göngyölt hal parázson sütve), a rénszarvas- (poro) és medve- (karhu) sültet, vagy legalább a szalámis változatát, a káposztát (kaalikääryleet) és a finn húsgombócot (lihapullat). Desszertnek pedig az  északi gyümölcsüket, az eper, szeder és áfonya változatait.

 

Ebédhez igyál csapvizet, ahogy a finnek is, vagy kotikalja elnevezésű gyenge sört, ha jobbra vágysz, válaszd az Olvi-t vagy aq Lappin Kulta-t. Ihatsz vodkát is, de csak mértékkel.

 

A finnek egyik része alkoholista, a másik része absztinens, de a részegeket egyik se szereti. Repülőtereken vagy kompjáratokon – mint vámmentes övezetek – az alkoholtartalmú italok jóval olcsóbbak.

 

Itt foglalhatsz Helsinkiben szállást

 

Kisebb városokban az éttermek ragaszkodnak a hagyományos ételekhez és receptekhez, ez egy éhes utazónak nem mindig kellemes meglepetés.

 

A nagyobb városokban mindig találhatsz nemzetközi konyhára alapozó étlapokat… na és menüket. Az étkezési időszakok olyanok, mint Európa más területein.

 

 

 

Még több információ: www.visitfinland.com

 

 

fotó: flickr.com by visitfinland

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: