Finnországi tudnivalók

Finnország - Utazásra a nyári hónapok a legkedvezőbbek, sok a napfény és kevés a csapadék, de egy pulóver és esőköpeny azért mindig legyen nálad.

Finnország hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

A Balti-tenger, az ország tavai és az Atlanti légáramlatok is erősen befolyásolják az időjárást, itt néhány fokkal melegebb az idő, mint Grönland vagy Szibéria megfelelő területein.

 

Nyáron (június-augusztus) az időjárás meleg, és a hőmérséklet átlagosan 22 ° C, míg a tavaszi és őszi hónapokban viszonylag enyhe a hőmérséklet,  7 és 15 ° C közötti. A tél (november- március) ezzel szemben hideg, olykor kemény, az átlaghőmérséklet -4 fok körüli, északon a triplája. Az év első hat hónapjában kevesebb a csapadék, a második felében érezhetően több, és a havazás is gyakori. A hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat.

 

Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. A legészakibb területeken nyáron a nap 73 napig süt egyfolytában, telente pedig 51 napig fel sem kel… Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos.

 

 

Közlekedés

 


► Repülő - Finnországban több mint 24 repülőtér fogadja a járatokat. Nemzetközi forgalom elsősorban a helsinki, a tamperei és turkui légikikötőt jellemzi. Fejlett az országon belüli légi közlekedés is, légi úton majdnem minden nagyváros megközelíthető a fővárosból.

 

A Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtér mindössze 16 kilométerre fekszik a város központjától, északra. Minden nemzetközileg elvárt és megszokott szolgáltatást biztosít. Van fodrász, gyógyszertár, bank is a terminálokon.

 

A repülőtérről induló 415, 451 és 615 számú buszok kötik össze a terminálokat és a várost. De igénybe veheted a kényelmesebb Finnair City busz szolgáltatásait is. Vagy taxit… (5 kilométer 10 euró).

 

► Busz - A repülőtérről a következő buszjáratokkal juthatunk el a város különböző pontjaira.

 

Finnair City busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Helsinki, vasútállomás 20 percenként; menetidő 30-40 perc, a jegy ára: 5,9 EUR/út

 

615-ös busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Helsinki, vasútállomás | 15-30 percenként, menetidő 40-50 perc, a jegy ára 3,80 EUR/út felnőtteknek, 1,90 EUR/út gyerekeknek 7-16 éves kor között. | Útvonal: Lentoasema - Lentoasemantie - Ilmailutie - Ilmakeha - Tuusulanvayla - Makelankatu - Hameentie - Hakaniementori - Rautatientori (vasúti pályaudvar 5-ös peron)

 

540-es busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Espoo városközpont | menetidő 50 perc |  a jegy ára 3,80 EUR/út felnőtteknek, 1,90 EUR/út gyerekeknek 7-16 éves kor között.

 

Taxival az út viteldíja 20-30 euró, a menetidő kb. 20-30 perc.

 

► Autó - az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

 

Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró használata – beleértve az álló járműveket is. Dudálni csak veszély esetén szabad. Irányjelző használata kötelező. December 1-je és március 1-je között kötelező a téli gumi használata. A megállóból induló autóbusznak elsőbbsége van. A buszsávokat tiszteletben kell tartani.

 

Durva veszélyforrást jelenthet az úton átkelő (esetenként csak álldogáló) jávorszarvas, a figyelmeztető közlekedési táblát vedd komolyan.  Évi 10 000 szarvasbalestet történik. Légy óvatos a rénszarvastartó területeken is, sárga táblával jelzik a határait.

 

► Vonat - Gyors, pontos, tiszta és kényelmes. A finn gyorsvonat, a Pendolino a nagyvárosok között közlekedik. Viszonylag kevés megállóval. Az InterCity járatok a városok és nagyobb települések között, az Express vonatok hosszú távolságokat járnak, van babaszoba, játszóvagon, konnektor is a vonaton. Az éjszakai vonatok hálókocsival is rendelkeznek. Mindenkor kell helyjegyet is fizetni.

 

Itt foglalhatsz Finnországi szállást

 

A vonatok korszerűek és kényelmesek, a hálókocsik csendesek. A kocsik jelentős része tematikus. A legnagyobb népszerűségnek a családi kocsi örvend, ahol a 7 év alatti gyerekek számára játszóteret rendeztek be, külön gondolva a csecsemők tisztába tételére. A mozgássérültek közlekedését is megoldották. Az állomási infrastruktúra hiányosságai miatt a távolsági vonatok a liftet is magukkal viszik, így az mindig és mindenhol rendelkezésre áll. Népszerű szolgáltatás a mobiltelefon és laptop használatához a konnektor, illetve asztal. A kutyás kocsiban is sokszor utaznak ebbel. Vélhetően nemcsak Finnországban lenne szükség olyan szakaszokra, ahová pollenszűrőn át érkezik a levegő, így allergiás utasok is tünetmentesen vonatozhatnak.

 

► Hajó - A vízi útvonalak fontos szerepet töltenek be mind a külföldről irányuló tengeri kompközlekedésben, mind pedig a belföldi közlekedésben. A vízi közlekedés biztonságos, a menetrend ugyanakkor módosulhat rossz időjárás (pl. vihar) esetén. 

 

 

Etikett

 

A finnek  korrektek és pontosak. Betartják a szabályokat. Fontos számukra a környezet védelme. Segítőkészek, de kerülik a tolakodó magatartást. Nem szólnak bele a másik dolgába, nem zavarják, de ha kell segítenek.

 

Aktuális árak Helsinkiben

 

 

Biztonság

 

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére az erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi időben növekedett. Javasolt az alapvető óvatosság Helsinki, valamint a nagyobb városok központjában, illetve sötétedés után a parkokban.

 

 

Egészség

 

Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tesz lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

 

 

 

Még több információ: www.visitfinland.com

 

 

 

(fotó: flickr.com by visitfinland)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: