Finnországi tudnivalók

Finnország - Utazásra a nyári hónapok a legkedvezőbbek, sok a napfény és kevés a csapadék, de egy pulóver és esőköpeny azért mindig legyen nálad.

Finnország hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Időjárás

 

A Balti-tenger, az ország tavai és az Atlanti légáramlatok is erősen befolyásolják az időjárást, itt néhány fokkal melegebb az idő, mint Grönland vagy Szibéria megfelelő területein.

 

Nyáron (június-augusztus) az időjárás meleg, és a hőmérséklet átlagosan 22 ° C, míg a tavaszi és őszi hónapokban viszonylag enyhe a hőmérséklet,  7 és 15 ° C közötti. A tél (november- március) ezzel szemben hideg, olykor kemény, az átlaghőmérséklet -4 fok körüli, északon a triplája. Az év első hat hónapjában kevesebb a csapadék, a második felében érezhetően több, és a havazás is gyakori. A hótakaró délen négy, északon hat-hét hónapon át fedi a tájat.

 

Finnország területének egynegyede az Északi-sarkkörtől északra fekszik. Itt figyelhető meg az éjféli nap jelensége. A legészakibb területeken nyáron a nap 73 napig süt egyfolytában, telente pedig 51 napig fel sem kel… Nyáron délen napi 20, északon 24 órán át van világos.

 

 

Közlekedés

 


► Repülő - Finnországban több mint 24 repülőtér fogadja a járatokat. Nemzetközi forgalom elsősorban a helsinki, a tamperei és turkui légikikötőt jellemzi. Fejlett az országon belüli légi közlekedés is, légi úton majdnem minden nagyváros megközelíthető a fővárosból.

 

A Helsinki-Vantaa nemzetközi repülőtér mindössze 16 kilométerre fekszik a város központjától, északra. Minden nemzetközileg elvárt és megszokott szolgáltatást biztosít. Van fodrász, gyógyszertár, bank is a terminálokon.

 

A repülőtérről induló 415, 451 és 615 számú buszok kötik össze a terminálokat és a várost. De igénybe veheted a kényelmesebb Finnair City busz szolgáltatásait is. Vagy taxit… (5 kilométer 10 euró).

 

► Busz - A repülőtérről a következő buszjáratokkal juthatunk el a város különböző pontjaira.

 

Finnair City busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Helsinki, vasútállomás 20 percenként; menetidő 30-40 perc, a jegy ára: 5,9 EUR/út

 

615-ös busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Helsinki, vasútállomás | 15-30 percenként, menetidő 40-50 perc, a jegy ára 3,80 EUR/út felnőtteknek, 1,90 EUR/út gyerekeknek 7-16 éves kor között. | Útvonal: Lentoasema - Lentoasemantie - Ilmailutie - Ilmakeha - Tuusulanvayla - Makelankatu - Hameentie - Hakaniementori - Rautatientori (vasúti pályaudvar 5-ös peron)

 

540-es busz | Helsinki-Vantaa repülőtér - Espoo városközpont | menetidő 50 perc |  a jegy ára 3,80 EUR/út felnőtteknek, 1,90 EUR/út gyerekeknek 7-16 éves kor között.

 

Taxival az út viteldíja 20-30 euró, a menetidő kb. 20-30 perc.

 

► Autó - az utak nagyon jó minőségűek. A finnek nyugodtan, kiszámíthatóan vezetnek. A forgalom még a városokban is kicsi. A megengedett sebesség túllépését (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 120 km/h) szigorúan büntetik.

 

Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró használata – beleértve az álló járműveket is. Dudálni csak veszély esetén szabad. Irányjelző használata kötelező. December 1-je és március 1-je között kötelező a téli gumi használata. A megállóból induló autóbusznak elsőbbsége van. A buszsávokat tiszteletben kell tartani.

 

Durva veszélyforrást jelenthet az úton átkelő (esetenként csak álldogáló) jávorszarvas, a figyelmeztető közlekedési táblát vedd komolyan.  Évi 10 000 szarvasbalestet történik. Légy óvatos a rénszarvastartó területeken is, sárga táblával jelzik a határait.

 

► Vonat - Gyors, pontos, tiszta és kényelmes. A finn gyorsvonat, a Pendolino a nagyvárosok között közlekedik. Viszonylag kevés megállóval. Az InterCity járatok a városok és nagyobb települések között, az Express vonatok hosszú távolságokat járnak, van babaszoba, játszóvagon, konnektor is a vonaton. Az éjszakai vonatok hálókocsival is rendelkeznek. Mindenkor kell helyjegyet is fizetni.

 

TOwÁBB: Finnországi hotelek és szállások

 

A vonatok korszerűek és kényelmesek, a hálókocsik csendesek. A kocsik jelentős része tematikus. A legnagyobb népszerűségnek a családi kocsi örvend, ahol a 7 év alatti gyerekek számára játszóteret rendeztek be, külön gondolva a csecsemők tisztába tételére. A mozgássérültek közlekedését is megoldották. Az állomási infrastruktúra hiányosságai miatt a távolsági vonatok a liftet is magukkal viszik, így az mindig és mindenhol rendelkezésre áll. Népszerű szolgáltatás a mobiltelefon és laptop használatához a konnektor, illetve asztal. A kutyás kocsiban is sokszor utaznak ebbel. Vélhetően nemcsak Finnországban lenne szükség olyan szakaszokra, ahová pollenszűrőn át érkezik a levegő, így allergiás utasok is tünetmentesen vonatozhatnak.

 

► Hajó - A vízi útvonalak fontos szerepet töltenek be mind a külföldről irányuló tengeri kompközlekedésben, mind pedig a belföldi közlekedésben. A vízi közlekedés biztonságos, a menetrend ugyanakkor módosulhat rossz időjárás (pl. vihar) esetén. 

 

 

Etikett

 

A finnek  korrektek és pontosak. Betartják a szabályokat. Fontos számukra a környezet védelme. Segítőkészek, de kerülik a tolakodó magatartást. Nem szólnak bele a másik dolgába, nem zavarják, de ha kell segítenek.

 

 

Biztonság

 

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Ennek ellenére az erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi időben növekedett. Javasolt az alapvető óvatosság Helsinki, valamint a nagyobb városok központjában, illetve sötétedés után a parkokban.

 

 

Egészség

 

Az egészségügyi ellátásért változó mértékű önrészt kell fizetni. Célszerű külön baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást is kötni, amely bizonyos esetekben önrész nélküli ellátást tesz lehetővé, illetve amely az egészségügyi ellátás mellett egyéb károkra is fedezetet nyújt.

 

 

 

Még több információ: www.visitfinland.com

 

 

(fotó: flickr.com by visitfinland)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (2)

Ez is érdekelhet: