Olaszország   Firenze    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Firenzei éttermek

Olaszország - Ülj be egy firenzei, piros kockás abroszos trattoriába, vagy foglalj helyet magadnak egy fiaschetteriában (tisztes borozóban), vagy csak kapj be néhány falatot állva egy hagyományos utcai büfénél (trippaio) – pompás ízekben és élményekben lesz részed.

Firenze legjobb éttermei.

Toszkánában született az olasz gasztronómia. És ez meg is látszik az ínyencek vagy házias ételekre vágyók számára nyitott éttermeken. Firenzében étkezni roppant egyszerű, mindenütt kiadós ételekkel várnak, többnyire kedvező áron.

 

Pizza, pasta, risotto a turista menü. Ja, és pacal szendvicsben. Vagy bruschetta, a fokhagymával, paradicsommal, olívaolajjal ízesített piritós. Kóstold meg a bistecca alla fiorentina-t, vastag bélszínszelet olívaolajjal és fokhagymával ízesítve, faszénen grillezve. 

 

A laktató toszkán ételeket Firenzében szigorúan folyékony arannyal, vagyis helyi olívaolajjal készítik, és testes Chiantit szolgálnak fel hozzá. Egy könnyű harapnivalóra térj be az egyik enotechébe, azaz borbárba, ahol antipastit (olasz előételt): sonkát, sajtot, gombát, olajbogyót, articsókát falatozhatsz a pohár bor mellé. Egy  trattoriába betérve pedig olyan tradicionális remekeket rendelhetsz, mint a ribollita, a kiadós toszkán bableves. Íme, hat étterem, ahol nem fogsz csalódni.

 

1. Casa del Vino

 

A St. Lorenzo utcai piac bőrárus butikjai között elrejtve találod  Gianni Migliorini borozóját a legjobb toszkán évjáratokkal. A borhoz választhatsz ráadásként finom sonkás, kolbászos, sajtos, szardellás szendvicset, vagy a pultra kitett sült malacból egy szeletet. Néhány rozoga fapad vár a járdán, ám a többség, ha kissé szűkösen is, de odabenn falatozik.

 

Cím: via  dell'Ariento 16. Info: casadelvino.it 

 

2. Trattoria da Mario

 

A Mercato Centrale élelmiszer-piac mögött rengeteg étterem és pizzéria sorakozik, többségüket jobb elkerülni, de a piac bejáratánál a legendás Trattoria da Mario vár. A családi kézben tartott étterem kitűnő toszkán ételeket szolgál fel, kedvező áron, már hatvan éve. Szűkös a hely, előfoglalás nincs, sorban állás annál inkább… a menü minden nap változik, kóstold meg a klasszikus ribollita nevű zöldséges bablevest vagy a bollito mistot, mondjuk főtt marhanyelvvel vagy -hússal és petrezselymes szósszal. Ha bírod még, rendelj egy T-bone steaket is firenzei módra. Aztán ne csodálkozz.

 

Cím: via Rosina 2.  Info: trattoria-mario.com

 

 

 

3. Il Teatro del Sale

 

Eredeti hely. Egyszerre színház és étterem, Fabio Picchi séf és színésznő felesége, Maria Cassi közös teremtménye…, előfoglalás és az 5 eurós klubtagság a belépő e művészi klubba. Van reggeli-ebéd-vacsora, este pedig színielőadás. Van büfé is, italok, saláta, desszert, előételek, de a mindig szezonális és friss alapanyagokból készített főfogások a séf kikiabálásával egy időben kerülnek elő a konyhából… kissé kaotikusan szertelen itt minden, de az étel remek. Valójában ez a létesítmény három egység szinte egymás mellett: étterem, trattoria és kávézó.

 

Cím: via de'Macci 18. Info: teatrodelsale.com

 

4. Oibò

 

Amikor E.M Forster a Szoba kilátással című filmforgatókönyv egyik helyszíneként a romantikus Piazza Santa Croce-t képzelte el,  aligha gondolta, hogy eljön a nap, amikor e napfényes tér egy modern koktélbár és az esti DJ robbantások színhelyévé alakul át. Az ebéd - tészták és saláták - itt olcsó és vidám hangulatú, ráadásként pedig este beköszöntenek (19-22-ig) a boldog órák, 8 €-s  koktélok kíséretében… aztán az ereszd el a hajamat szakasz következik.   De közben, ha úgy adódik, se maradsz éhen.

 

Cím: via dei Benci 53. Info: oibofirenze.com

 

5. Sabatino

 

A Buccione család alapította ezt a Trattoria-t: fehér csempés bár, megfeketedett gerendák, piros kockás abrosz, őrzi a trattoriák évszázados hangulatát… A menü naponta változik, olcsó és finom, kóstold a sült gyöngytyúkot, a tortellinit gazdag ragu szósszal. 

 

Cím: via Pisana 2. Info: trattoriasabatino.it

 

6. Da Vinattieri

 

Egy szűk sikátorban találod ezt a kis büfét, néhány székkel a járdán. Cristiano Santoni áll a pult mögött.  Ránézésre aligha vonzó, de menj közelebb, még közelebb…, és kóstold meg a kora reggeli sütésű schiacciata-t ( kenyeret) némi sonkával, gonzolával és articsókával. Aztán ebédre rendelj pacalt, vagy tönköly levest ropogós szemlével. Nem bánod meg.  ( Ha a Dante templom körül bolyongva keresed Santonit, elég csak bekukkantanod a sikátorokba, ha valahol kis tömeget látsz toporogni, na, akkor megérkeztél…)

 

Cím: via Santa Margherita 4.

 

 

 

Még több étterem: www.eater.com/maps/best-restaurants-florence-italy

 

 

(Fotó: flickr.com by SantiMB Photos)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: