Olaszország   Firenze    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Firenzei kisokos

Olaszország - Nincs tán még város, amely ily sok művészt adott volna a világnak, vagy ahol így tömörülnének a műemlékek mint Firenzében. Meg az ékszerüzletek és a bóvliárusok... De jó hotelekre se nehéz találni.

Firenze hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Erőszakos bűncselekményekkel nem kell számolnod, de a zsebtolvajok és az enyveskezű gyerekek tönkretehetik a nyaralásod, légy tehát óvatos, sötétedés után pedig kerüld a Cascine Park környékét, és a városszéleket.

 

Időjárás

 

Firenze viszonylag enyhe éghajlatú, meleg, párás nyarak, viszonylag hűvös esték. Télen ritka a tartós fagy. Csapadékban mérsékelt egész éven át, a tavasz és az ősz a ideális látogatásra.

 

Firenzei szállás és hotelek

 

Firenze nem annyira drága, mint Róma vagy Velence, bár egy hotelszoba a város közepén itt is magas árú, főleg nyáron. A privát szobák viszont megfelelő és megfizethető alternatívát kínálnak.

 

  Booking.com  

 

 

Firenze általában foglalt egész évben, a hivatalos főszezon áprilistól szeptemberig tart, a csúcs július és augusztus. Ekkor a legnehezebb megfelelő hotelre, szállásra szert tenni, érdemes időben s előre foglalni.

 

Látnivalók

 

A városnéző túrának érdemes gyalogosan nekivágni, a toszkán főváros ugyanis kellemes közelségben kínálja a szebbnél szebb látnivalókat. Elsőként a kihagyhatatlan múzeumokat.

 

Uffizi Képtár: népszerű, hatalmas sorokkal, vedd a jegyed online >> 6.50  €

Akadémia Galleria: Michelangelo Dávidja a csúcspont >> 6.50    

Santa Maria del Fiore katedrális: ingyenes, csak a kupola fizetős >> 8.00 

Ponte Vecchio (Öreg híd): üzletek kétoldalt >> free

Battistero (Kersztelőkápolna): mozaikmennyezet, Ghiberti kapu >> 4.00

Firenzei dóm: mérnöki csoda kupolával, utóbbi fizetős >> 0.00-8.00

Medici Kápolna: Michelangello szobrok és Medici sírok >> 6.00

Santa Maria Novella: fehérmárvány, itt írta Boccacccio a Dekameront >> 5.00 €    

 

Közlekedés

 

Firenze a gyalogosok városa, minden látnivaló 20-30 perces sétával elérhető. A járdák keskenyek, a macskakövek ízületgyilkosok, a forgalom zajosan tülekedő. A taxi drága és kanyargósan jut a célhoz, szinte felesleges. Ha biciklit vagy robogót bérelsz, és rossz helyen parkolsz, elviszik!

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 25.00 - 28.00   €  

Airport Express busz városközpontig >> 5.00     

Vonat a Pisai repülőtérről Firenzéig >> 5.80     

3km taxi Firenzében >> 6.00 - 11.00

Buszozás Firenzében >> 1.20 €

 

Aktuális árak ⇒ Firenze

 

Étkezés

 

Egy könnyű harapnivalóra térj be az egyik enotechébe, azaz borbárba, ahol antipastit (olasz előételt): sonkát, sajtot, gombát, olajbogyót, articsókát… falatozhatsz a pohár bor mellé. Pizza, pasta, risotto a megszokott turista menü mindenütt. Ja, és pacal szendvicsben. Vagy bruschetta, a fokhagymával, paradicsommal, olívaolajjal ízesített pirítós.

 

Kóstold meg a bistecca alla fiorentina-t, vastag bélszínszelet olívaolajjal és fokhagymával ízesítve, faszénen grillezve.  Ne hagyd ki a ribollitát, a kiadós toszkán bablevest sem. A számlát mindig ellenőrizd.

 

Költségkímélő reggeli: pékségek és kávézók >> 3.00 - 7.00 €

Költségkímélő ebéd: alkalmi éttermekben >> 5.00 - 10.00     

Költségkímélő vacsora: étteremben, attól függően, hol >> 7.00 - 15.00

Sör (0,33 l üveg): a helyi Peroni mindenütt megtalálható >>  2.00 - 3.50

Házi bor (0,5 l kancsó): a legtöbb étteremben kedvező áron. >> 3.00 - 5.00

 

Ha igazi toszkán ízekre vágysz, kóstold meg a Bistecca alla fiorentinát – hatalmas, szaftos marhaszelet, és a crostimi toscanit – toszkán májpatéval megkent ropogós kenyérfalatok. És kortyolj mellé chiantit. Klasszikus toszkán ételek iránt ne a városközponti éttermekben érdeklődj... menj egy kicsit a városmagon kívülre.

 

Vásárlás

 

A firenzeiek a stílus rabszolgái, hogy is lehetne ez másképp, ha már egyszer az ország bőrműves fővárosában élnek. A mesés, kézzel készített kesztyűk, övek, táskák és lábbelik a San Lorenzo piac kézműves standjain szerezhetők be – alkudni kötelező. A dizájner ruhák a csillogó Via Tornabuoni divatházaiban várnak, a legjobb illatok pedig az Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novellában.

 

Az arany- és ezüstárukat a Ponte Vecchio hídnál találod, néhány lépésnyire a méretre szabott ruháiról híres Simone Abbarchi szalonjától a Bottega delle Antiche Termében.

 

Szórakozás

 

Amikor az Arno folyó elnyeli a nap utolsó sugarait, a divatos firenzeiek Lungarno bárjaiba igyekeznek egy negronira, vagyis Campari-koktélra. A legszebb esti panorámában a sikkes Terrazza dei Consorti tetőtéri teraszán gyönyörködhetsz, ha pedig utcai bohócok, gitározó diákok és karikaturisták forgatagára vágynál, a hangulatos Piazza del Duomo felé vedd az irányt, amely egyébként a kocsmaturizmus hallgatólagos kiindulópontja is – innen bármilyen irányba indulhatsz a felfedező útra.

 

A nyári szabadtéri koncertek színhelyei a piazzák, például a Piazza di Sant'Ambrogio, és aki a komolyzenét is kedveli, ne hagyja ki a Teatro Comunale operaelőadását.

 

 

 

Még több információ: www.visitflorence.com   

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Chris Yunker)

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: