Olaszország   Firenze    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Firenzei látnivalók

Olaszország -  Firenze Itália tündöklő ékszere, pedig meztelen, mint Leonardo Dávidja és masszív mint Brunelleschi kupolája. Néha úgy tűnik, semmi sem változott itt a Mediciek óta - a turisták legnagyobb örömére.

Firenze legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Uffizi képtár

 

A világ egyik legnagyobb művészeti galériája. Reneszánsz festményeinek gyűjteménye  Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano és Caravaggio képeivel gazdag.   Uffizi olaszul hivatalt jelent, a Mediciek hivatalnak is építtették a palotát, eredetileg a földszinten dolgoztak a tisztviselők, az emeleteken pedig a műkincsek kaptak helyet – kezdetben több szobor és kevesebb kép.  Nem maradt elzárva, a galéria rögtön megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

 

Ma a termek sokasága közül a 10-11. terem Botticelli és Filippo Lippi, a 17. Leonardo, a  20. Mantegna, Cranach és Dürer, a 25. Raffaello és Michelangelo, a 41. Rubens és Van Dyck mesterműveit mutatja be.

 

Cím: Loggiato degli Uffizi 6. Nyitva: 8:15-18:50 hétfőn zárva  Belépődíj: 7 €  Honlap: uffizi.firenze.it/en/musei/?m=uffizi

 

 

2. Szépművészeti Akadémia

 

Michelangelo Dávid szobra magabiztosan emelkedik a tömeg fölé, és békésen tűri a köré sereglett nyájat, amint csodálja idomait és arányait... A Szépművészeti Akadémia a világ egyik leghíresebb múzeuma, de ezt az 1501-1504 között alkotott fehér márvány szobornak köszönheti.

 

Itt foglalhatsz Firenzében szállást

 

Bár a kiállítások napjainkban is elsősorban Michelangelo műveire összpontosulnak,  firenzei mesterek festményei, orosz ikonok, Mediciek régi hangszerei is megtalálhatók a múzeumban.

 

Cím: Via Ricasoli, 58-60 Közlekedés : 6, 10, 11, 17, 20, 31 busz,  Museo Di San Marco megállóig  Belépőjegy: 7  € | Nyitva: 8.15-18.50, hétfőn zárva. Info: accademia.org

 

 

3. Firenzei Dóm

 

A székesegyház építését 1296-ban kezdték el, az építészeti megoldások gyakran módosultak, 1357-ben az eredeti tervet kibővítették, végül 1436-ban szentelték fel. A 85 méter magas, gótikus harangtornyot Giotto építette. 1420-ban pedig Brunelleschi alkotta meg a dóm egyedülálló kupoláját úgy, hogy a kupola belső héjban 64 rejtett, spirálvonalban felfelé haladó bordát hozott létre, így a kupola szerkezete önhordóvá vált és nem kellett alá állványozni az építkezés ideje alatt.

 

A templom belső tere puritán, de több gyönyörű festmény és síremlék ékesíti. Lépcső vezet le a Szent Reparata kriptába- itt nyugszik Brunelleschi is. A templom 169 méter hosszú, 104 méter széles, kupolája 107 méteres, a világ negyedik legnagyobb temploma.

 

Cím: Piazza Duomo Nyitva: 10:00-15:30 /17.00 között, vasárnap csak délelőtt  Belépődíj: ingyenes, de a keresztelőkápolna 3 €, a kupola 8 €. Info: operaduomo.firenze.it

 

 

4. Santa Croce

 

E csodálatos gótikus templom 1294-ben épült, de igazán a híres firenzeiek síremlékei által közismert. Itt nyugszik: Michelangelo, Galileo, Ghiberti és Machiavelli. A gótikus belső tér Giotto sugárzó freskói által vált lenyűgözővé.  Dante e templomba járt meditálni.

 

Nyitva: 9.30-17.30 hétköznap, 13.00-17.30 vasárnap. Belépődíj: 5 €. Fotó: flickr.com by Augusto Mia Battaglia  Info: www.santacroceopera.it

 

 

5. Ponte Vecchio

 

Az Öreg híd Firenze belvárosában, az Arno folyón vezet át – két oldalán az ékszerkereskedők apró házacskáival, középen egy kis nézelődésre alkalmas szabad nyílással. A 14. században épült, helyén már az etruszkok korában is híd húzódott. A fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyekben eredetileg tímárok és hentesek dolgoztak, de a hatalmas bűz miatt a középkor végén kilakoltatták őket. Ötvösök, aranyművesek vették át  a helyüket.

 

A híd közepén Benvenuto Cellini (1500-1571) kora legnagyobb firenzei ötvösművészének szobra áll. A hídon keresztül vezető titkos folyosó köti össze a Pitti-palotát és az Ufizzi Galériát. Maga a folyosó Giorgio Vasari tervei szerint készült 1564-ben egy Medici herceg esküvőjére. 

 

 

 

6. Pitti Palota és a Boboli kert

 

A világörökség része. Egykor a gazdag bankár Luca Pitti  majd a Medici-család fejedelmeinek lakóhelye, Később királyi lak. Az épület méretei lenyűgözőek. Az épületszárnyakban több múzeum kapott helyet. A Pitti Képtár elsőrendű olasz mesterek műveivel. A  Medici-család 14 lakosztálya. A Modern Művészetek Múzeuma neoklasszikus és romantikus stílusú képekkel. Ruhamúzeum koronkénti divatos öltözetekkel. Ezüstmúzeum. Kocsimúzeum díszhintókkal, gyaloghintókkal.

 

A palotát a domb felé a Giardino di Boboli kert egészíti ki, mely az olasz reneszánsz kertek egyik kiemelkedő példája. A kert nevezetessége a Grotta del Buontalenti,  a Buontalenti-barlang különleges bejárattal,  falfestményekkel és szobrokkal.

 

Cím: Piazza Pitti 1 Nyitva: minden múzeum saját nyitva tartás, de a legtöbb hétfőn zárva Belépődíj: 4 - 8,50 €. Valamennyi múzeum 10,50 €. Csak a kert 4 € 
Info: polomuseale.firenze.it/musei/?m=boboli

 

 

 

Még több információ: www.italyguides.it/us/florence

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Chris Wee, shutterstock.com)

Betöltés...
(12)
Pozitív értékelés (12) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: