Dél-Afrika   Fokváros    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Fokvárosi látnivalók

Dél-Afrika anyavárosa. Egyik oldalról a Table-hegy magasodik a város fölé, a másik oldalról az óceán mossa partjait, a kettő között csupa szórakozás.

 

1. Table-hegy

 

Fokváros legnépszerűbb turisztikai nevezetessége az asztallapra emlékeztető, lapos tetejű hegy, mint egy behemót őrszem magasodik a város fölé. Table vagyis Asztal-hegy, de sokan Tábla-hegynek nevezik.

 

A Table-hegy alig magasabb, mint a honi Kékestető. Ma már természetvédelmi terület. Fennsíkja akár egy széles asztallap. A kilátás a hegy tetejéről látványos.

 

Svájci építésű, kötélen függő sikló hordozza a látogatókat fel a hegyre és vissza. A hegytetőn étterem és kis ajándékbolt található.

 

Meg is lehet mászni a hegyet gyalog, de vigyázz, mert az időjárás gyorsan és hirtelen változhat. Az út felfelé négy órát is eltarthat. Útvonaltérképek a fokvárosi siklóállomáson kaphatók. Egyedül vagy kettesben ne indulj útnak, inkább kisebb csoportban, a biztonság kedvéért. A helybéliek szeretik kirabolni az egyedül bóklászó turistákat.

 

Még több információ: www.tablemountain.net

 


 


2. Victoria & Alfred Waterfront

 

Az élet, a munka, az üzletelés és a szórakozás együttes színtere. Az egykori kikötő ma hangulatos bevásárló- és szórakoztató központ. Fokváros kedvenc turisztikai látványossága. A Victoria Wharf  igazi bevásárlóközpont, megtalálod itt az összes jelentős kiskereskedőt és  nemzetközi márkát. Az Alfred Mall és a Clock Tower bevásárlóközpont a legnépszerűbb.

 

Kedvedre választhatsz két luxus mozi, egy óceán-akvárium, egy rögbi és egy krikett tematikájú múzeum között is, a szabadtéri amfiteátrumban egész évben zene, tánc, fesztivál. A kézműves piacok, utcai zenészek, színházi előadások, különféle fesztiválok tere egész évben. Van itt pub, gyorsétterem, kocsma és luxus apartman, ultramodern irodaház és ötcsillagos szálloda is.

 

Kikötői sétahajózásra vagy helikopteres városnézésre is adódik alkalom. A fokvárosi kikötő ikonja a viktoriánus-gótikus óratorony, az alatta heverésző fókákkal…

 

A komp az Óratorony térről indul a Robben szigetre, de ha futni gyalogolni akarsz, kijelölt pályákon teheted, lábbarát borításon. Itt található Afrika legnagyobb akváriuma is. A két óceán vízi világát bemutató akvárium kedvencei a cápák és a bohóchalak. 

 

Még több információ: www.waterfront.co.za

 


 

3. Kirstenbosch Botanikus Kert

 

Fokváros - A város központjától délre, mintegy nyolc kilométerre fekszik ez a csodálatos park, a Table hegy dél-nyugati lejtőjéhez simulva. Innen út is vezet a hegy tetejére. A Kirstenbosch-t 1913-ban alakították ki, ez volt a világ első olyan botanikus kertje, amelyet egy ország őshonos növényvilágának védelmére hoztak létre.

 

Számos kiépített útvonal és sétány szeli át a parkot, ahol megtalálható Dél-Afrika valamennyi őshonos, buja növénye és fája. Csupa hang, szín és illat. Vetett túrákra is benevezhetsz. A leghíresebb attrakciója és valóban kihagyhatatlan a lombkorona, a Boomslang sétány.

 

⇒ Itt foglalhatsz Fokvárosban szállást

 

A kutatóközpont és botanikai központ mellett a vakok számára is létesítettek egy ismeretterjesztő útvonalat.A parkban teaház, étterem és kávézó is található. Nyáron vasárnap esti szabadtéri hangversenyeket tartanak, hétvégén ellepik a piknikezők. 

 

  Még több információ: kisrstenbosch garden

 

 

4. Robben-sziget

 

A várostól 12 kilométerre fekvő sziget. Ovális alakú, egy kilométer széles, és lapos, alig emelkedik ki az óceán vizéből… Itt raboskodott Nelson Mandela is. Robben szigete, ahol Mandela raboskodott. Nincs se folyója, se más édesvize. Kutakat sem lehetett fúrni, mind a tengerbe torkollott… Hogy miként lakták így már a kőkorszakban, valójában rejtély.

 

1836 és 1931 között a sziget lepratelepként működött, a múlt század második felében pedig az apartheid rendszer politikai foglyainak – köztük Nelson Mandelának – brutális börtöneként vált hírhedtté.

 

Manapság már nem működik a börtön, az édesvíz pedig csöveken át érkezik a kontinensről. A börtönmúzeum az apartheid elleni küzdelem és a felszabadulás jelképe. Itt találkozhatsz egykori politikai foglyokkal is. Fokvárosból komp jár ide, és szervezett túrák idézik fel az apartheid borzalmait.

 

A sziget élővilága se változatos, négyszáz éve a holland telepesek a fókákon és madarakon kívül alig találtak itt állatokat. A múlt század közepén antilopokat és óriásteknősöket telepítettek a szigetre. A sziget több középkori hajó sorsát is megpecsételte, körülötte sok a búvárexpedíció: az eltűnt kincseket keresik. 

 

Még több információ: www.robben-island.org.za

 

 


5. Fokvárosi strandok

 

Fokvárosnál húzódnak a világ legjobb strandjai, még akkor is, ha a helyiek térdnél feljebb nem igen érintkeznek a hideg vízzel. Nem csoda, hisz két óceán vize keveredik itt, s a szörfösök meg a cápák érzik igazán elemükben magukat…

 

A homok selymes, a nap vakító, a naplemente pedig káprázatosan szép. Az atlanti Camps Bay, Clifton és Llandudno strandjain fehér a homok, látványos a naplemente és hideg a víz. Bár igaz, hogy azúrkék. Egy forró nyári napon épp jól hűsít. Divatos strandok, a helyiek is kedvelik. Ha a strandmesterek engedik, biztonságos a fürdés. 

 

 Clifton strandját valójában négy számozott s védett öböl alkotja, a szél itt nem fúj erősen, a 4. a legzsúfoltabb, a leghíresebb és a legfelszereltebb is. A parton kioszkok és mozgó árusok, bérelhető napágy és napernyő. 

 

Camps Bay hosszú, homokos strandja is közvetlenül az út és az óceán között húzódik, a családok számára ideális, van hely bőven mindenféle játékra, az út mögötti kis utcákban kávézók és éttermek, de a strandon is állnak kioszkok, és járnak a mozgóárusok. Napernyő és nyugágy is bérelhető. 

 

Délebbre található a festői Llandudno strand - messze az egyik legszebb. A homokos strandot sziklák szegélyezik mindkét végén. Itt nincs túl jó ellátás, de nagyobb a béke és a nyugalom. Persze snackhez, italhoz és fagylalthoz jutni nem akadály, miként napozóágyak és napernyők is bérelhetők. 

 

Az Indiai-óceán partján húzódó Muizenberg város strandja mára kissé megkopott. Bár sok az elegáns kúria a hegyoldalon. A homokos strand rendkívül hosszú, rengeteg helyet kínál a szórakozásra és a játékra, a parton számos kávézó található, valamint csúszda és minigolf pálya is. A közelében kisebb öblök, ahol az ár-apály miatt a gyerekek is sekély vízben lubickolhatnak biztonsággal. A fokvárosi szörfösök is nagyon kedvelik.

 

Még több információ: www.aboutcapetown.com/beaches.htm

 

 

 

► Még több információ: www.capetown.travel

 

 

 

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: