Franciaországi tudnivalók

Franciaország - Napközben csak az aznapi szükséges készpénzt tartsd magadnál. Útleveledről, igazolványaidról készíts fénymásolatot, és azt tartsd magadnál.

Franciaország hasznos tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

A franciaországi no-go zónákról indulás előtt tájékozódj...

 

Franciaországban a közbiztonság még és általában jónak mondható. A forgalmas, turisták által látogatott helyeken videó-kamerás terület felügyelet és –védelem működik. A leggyakoribb veszélyek: a gépjármű-feltörés (a gépkocsi lopás a déli területeken jellemző, Marseille és környékén, valamint Korzikán), a kézitáskák és az őrizetlenül hagyott csomagok eltulajdonítása, a zsebtolvajlás és a szállodai lopás.

 

Az Eiffel torony környékén, a párizsi bolhapiacokon, a Montmartre-on, a metrón gyakori a zsebtolvajlás és kézitáskarablás. Napközben csak az aznapi szükséges készpénzt tartsd magadnál. Útleveledről, igazolványaidról készíts fénymásolatot, és azt tartsd magadnál.

 

Szállodai lopás esetén tégy rendőrségi bejelentést. A francia törvények szerint a szállásadó/szálloda egyetemleges kártérítési felelősséget visel a területén elkövetett lopásokért. De! a biztosítók csak a számlával igazolt kár után térítenek, készpénz-kár esetén ragaszkodnak a banki vételi bizonylat bemutatásához. Feltétlenül köss mindenre kiterjedő utas- és baleset biztosítást! ... 

 

Közlekedés

 

Vonat Franciaországban sok nagy sebességű vonat (TGV) közlekedik, de a vasúti hálózat és menetrend is erősen Párizs centrikus. A távolsági közlekedést lebonyolító fővonalakon (Grandes Lignes) expressz és nagy sebességű (TGV) vonatok járnak, a regionális hálózat (TER - Transport Express Régional) egy kicsit szerényebb színvonalú, és gyakran zsúfolt is. A szupervonatokra helyjegyet kell vásárolni, és érdemes online, előre.

 

A francia állami vasúti társaság, az SNCF különleges szolgáltatása az iDTGV, amelyre minél előbbi az internetes foglalás, annál olcsóbb a jegy (bár a legolcsóbb jegyek száma limitált). Közvetlenül az indulás előtt a legdrágább. Az iDTGV-vel Párizsból Avignonba, Bordeaux-ba, Cannes-ba, Marseille-ba, Montpelier-be, Nice-be, Nîmes-be, Perpignanba, Toulonba és Toulouse-ba juthatsz el, és persze vissza… A vonatok csendes (idZen) és hangos (idZap) zónára osztottak, előbbiben a mobilhasználat is tilos.

 

Az interneten vásárolt jegyek kivételével valamennyi jegyet a peron végi automatáknál érvényesíteni kell felszállás előtt, egyébként nem érvényesek! Ha elfelejtetted, a vonaton azonnal keresd a kalauzt, aki érvényesíti, ha jegyellenőrzéskor teszed, büntetést kapsz.  Info: www.voyages-sncf.com

 

 Autó A francia autópálya-hálózat az egész országot behálózza. Az autópályák fizetősek, a személyautók úthasználati díja száz kilométerenként, regionálisan is változik (7-15 euró közötti). Fizethetsz bankkártyával, csekkel, készpénzzel, de a biztonság kedvéért mindig legyen nálad aprópénz. Info: www.autoroutes.fr/index.htm

 

A legalapvetőbb közlekedési szabály a jobbkéz-szabály! A biztonsági öv használata elöl és hátul is kötelező. A kézi-mobiltelefonálást vezetés közben szigorúan büntetik! A radar megzavarására alkalmas eszközök puszta birtoklását is igen komolyan büntetik.

 

A parkolási tilalmakat vedd figyelembe – megszegését szigorúan büntetik. Tilos fél kerékkel a járdára hajtva parkolni. Az elszállított személygépkocsik ügyében Párizsban legcélszerűbb a Préfouriere Bercy gépkocsigyűjtőnél (rue du Général de Langl de Cary – 75012 Paris) érdeklődnöd, telefonszám: 01 53 46 69 20.

 

A leghíresebb, ámde épp ezért kellően forgalmas országút az N7 -  Párizsból Lyonon és Aix-en-Provence-on át a Francia Riviérára vezet, Menton városáig. Bár lassabb, mint autópályán haladni, sokkal élvezetesebb, mert több a látnivaló, és izgalmas városokat érint. 

 

Időjárás

 

Franciaországban az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közelsége miatt az időjárás változatosabb és időnként szeszélyesebb, mint az adott évszakban Magyarországon. Az ország nyugati részén alapvetően óceáni, északi és északkeleti felében kontinentális, a Földközi-tengerhez közel eső déli részeiben pedig mediterrán éghajlattal kell számolni....

 

Egészségügy

 

Franciaországban a közegészségügyi helyzet jó. Sürgősségi ellátás az európai egészségbiztosítási kártya birtokában vehető igénybe, a szükséges orvosi ellátás pedig a helyi biztosítottakhoz hasonló feltételekkel.

 

A járóbeteg ellátás költségeit a betegnek kell megelőlegeznie, majd a költség-visszatérítési igényt itthon benyújtani. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Nincs védőoltásra szükség, de erdős tájakon védekezz a kullancsok és a szúnyogok ellen. A veszettség ritka, de vadon élő állatokkal ne barátkozz. 

 

Nota bene

 

A helyi idő: GMT +1 ( GMT +2 óra átállításkor). Elektromos áram 220 V, 50Hz . Európai, két dugaszolós konnektor. A franciák nem szeretnek se angolul, se németül beszélni… jó, ha bevágsz néhány kulcsfontosságú francia kifejezést… Az éttermi szolgáltatások jellemzője a hanyag lazaság, még akkor is, ha az étek kiváló. A pincérek olykor durvák, főleg Párizsban. Nyilvános helyen dohányozni tilos. Nemzetközi telefonkód +33. A mobillefedettség kiváló.

 

 

 

Még több információ: www.france-voyage.com

 

272447 képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: