Genf és a Genfi tó

Svájc - A Genfi-tó vidéke egy zöldellő földi paradicsom. Lélegzetelállító tájak, Lausanne, Genf és középkori várak garantálják a meglepő felfedezések élményét.

Genf és a Genfi tó, Svájc nevezetessége.

1. Genfi tó

 

Félhold alakú tó Franciaország és Svájc határán. Mélysége eléri a 330 métert, Genf közelében csak 97 méter. Hőmérséklete átlag 10 fok, szörfözésre, vitorlázásra, sétahajózásra pompás, fürdőzésre itt-ott alkalmas. Viharos időben akár 2 méter magas hullámok is támadnak, a kékvizű tavat gleccserek sokasága és a Rhone táplálja.

 

A tó környéke rendkívül kedves, napsugaras domboldalain Svájc legjobb bora terem.

 

Alpesi panoráma, faházas falvak, szőlő borította lejtők és vitorlások erdeje a tó kék vizén - híres írók, zeneszerzők, színészek, költők sorát vonzotta és inspirálta e táj. 

 

A hegyi síközpontok, festői kastélyok és a csodálatos katedrálisok, vízparti üdülőhelyek itt a ráadás. Genf és Lausanne kifinomult életvezetése, kultúrája egyszerűen lenyűgöző. A kilátás a csillogó tóra vagy a Mont Blanc csúcsára pedig feledhetetlen. Akinek telik rá, az itt hihetetlenül szépséges békében és gazdagságban élhet.

 

⇒ Itt foglalhatsz a Genfi tónál szállást

 

A genfi tó partvilága amúgy a világ egyik leghíresebb temetője is egyben.

 

Audrey Hepburn Tolochen temetőjében nyugszik, Richard Burtont Celigny temetőjéhez köti az örökkévalóság, Charlie Chaplin földi maradványai Corsier-ben találtak nyugalmat, Graham Greene-t Corseaux-ban temették el. Oskar Kokoschkát és Vlagyimir Nabokovot a Montreux melletti Clarensben, a reformáció atyját, Kálvin Jánost és Jorge Luis Borges argentin írót Genfben.

 

2. Chillon vára

 

Európa egyik legjobban karbantartott középkori vára, a 13. században épült Montreuxtól délre. Nem a hegyek magasában, hanem szinte a víz felszínére telepedve, a tó partján áll.

 

Egykor stratégia ellenőrző szerepe volt, aztán a Savoyai grófok nyári rezidenciája, majd börtön, ma már a turisták fényképezőgépét szolgálja. Ihlető erejéről Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Lord Byron, Delacroix, Courbet művei vallanak.

 

A vár szűk folyosói és átjárói igazán félelmetesek. Szobái és termei hatalmasak, de a kálvinistákhoz illően puritánok és dísztelenek, a legérdekesebb a vár alatti gótikus pince és börtönrendszer, ahol a Byron is megénekelte François Bonivard pap élt éveken át láncra fűzve, mert a kálvini tanok támogatójaként lépett fel. A Savoyai grófok hálószobája pedig a hatalmas baldachinos ágyról és a szobához tartozó folyóvizes! mellékhelyiségéről nevezetes.

 

 

 

3. Genf

 

A várost beterítik a zöldellő, pázsitos, árnyas közparkok. Kedves sétányokkal, különleges szobrokkal, játszóterekkel, lugasokkal. A Bástya Parkban áll a 100 méter hosszú Reformátorok Fala – Kálvin és Zwingli mellett Bocskay Istvánnak is emléket állítva -, a park északi végén pedig egy életnagyságú sakk várja a játékos kedvűeket.

 

Ha meg szeretnéd tekinteni a híres virágórát, a svájci óraipar jelképét, indulj az Angol parkba.

 

A tó partján és kiváló rálátással a Mont Blanc-ra húzódik a Moynier Park, középpontjában a Tudománytörténeti Múzeummal.

 

A világ legmagasabb szökőkútja a Genfi tó közepén – na, ez túlzás, pontosabban a város közeli tószakasz közepén 140 méter magasra lövelli a vízsugarat 200 km/órás sebességgel. A kút eredetileg a vízszabályozást szolgálta, később 1891-ben a genfiek a maguk örömére megtartották, de már csak mint látványosságot. Éjjel díszkivilágítással különösen megkapó és romantikus.

 

 

 

Még több információ: lake-geneva-region.ch, geneva-tourism.ch, chillon.ch

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Gustave Deghilage)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: