Gízai piramisok és a Szfinx

Egyiptom - Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz piramisai az első helyen állnak a világ hét csodájának listáján. Páratlan élmény. Már az ókorban is turistacélpont volt.

Gízai nagy piramisok és a Szfinx

A három legismertebb piramist a Szfinx vigyázza a Gízai-fensíkon. a világörökség féltett kőből vésett kincsei, az ókor 7 csodája közül egyedül csak a piramisok élték túl az évezredek viharait. 

 

A legmagasabb Kheopsz piramis tetejét valaha színarany borította, de az idők folyamán a haramiák lelopták, a köveket a szél és az időjárás erodálta, így a magassága is megkopott, most már csak 137 méter magas, az eredeti 146 méteres magassággal szemben. ( Naponta 300 látogatót fogad, 11-13 között zárva. )

 

A három piramis, a Kheopsz (Khufu), a Khefrén (Kharfé) és Mükenirosz (Menkauré) az Orion égöv három központi csillagának megfelelően van tájolva… hogy ez a véletlen vagy az egyiptomi asztrológusok műve, mindmáig kérdéses.

 

A piramisok egy közeli homokdomb magasáról mutatják igazán fenséges arcukat, belülről azonban borzongatóan sivárak, a szűk, alig fél ember magas járatok a szív- és pánikbetegek számára kockázatosak. Maradj künn: ahol is óvakodj a tevés turistacsalogatóktól, a különféle trükkös idegenvezetőktől, de ne tartsa a géppisztolyos őröktől, kik is egész Egyiptomot elárasztották, éppen a turisták biztonságát szolgálva.

 

Itt foglalhatsz Kairóban szállást

 

Az árusokra rá se pillants, mert amit kínálnak, fele annyiért megkapod bárhol másutt a városban, ám ha meginogsz egy pillanatra is, szinte levakarhatatlanul rád ragadnak. Tevegelni se itt érdemes, mert drága, fényképezkedni a tevével se kifizetődő, sőt, ha egyet kattintasz a piramisra, de van a látómezőben egy teve, hajcsára azonnal ott terem, hogy pénz kérjen, hiszen a tevéjét fényképezted…

 

Hogyan készültek a fáraók örök nyughelye…? Miként építették a legnagyobbat is közel húsz év alatt a mintegy kétmillió darab kéttonnás kőtömböt egymásra rakva?  Senki se tudja pontosan. De az elméletekből egy külön honlapot lehetne teleírni.

 

A Szfinx se fiatalabb, mint a piramisok, arca Khefrén fáraót mintázza, orrát a franciák lőtték le ágyúval az 1880-as években. Heccből. Több mint négy és fél ezer éve a piramisokat őrzi a rossz szellemektől…

 

 

 

Még több információ: www.touregypt.net

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Chris Ford)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: