Granada

Spanyolország - A granadai Alhambra a mórok és keresztények által alkotott, de nem egyházi, hanem világi palota együttes. A Darro folyó feletti Sabika dombon magasodik.

Alhambra Granadában.

1223-ban a Naszrida uralkodók kezdték építését, a mórok elleni rekonkviszta háborút épségben túlélte, sőt V. Károly nem csak lakta, de egy palotával is kiegészítette.

 

Az Alcazaba, a Naszridák palotái és a Generalife az arab építés remeke, míg a palota és a Szűz Mária-templom a keresztény spanyolok alkotása. Ma a világörökség része.

 

Az Alhambrában az építészeti díszítésé a főszerep, falain végig lehet sétálni, összesen 27 torony védi, a Generalifében a növényzet, a parkművészet a lenyűgöző.

 

Az iszlám palotáknak megfelelően az Alhambra a bíráskodás termeire (Mexuar), a királyi rezidenciára (Szeráj vagy Diván), és a női lakosztályokra (Hárem) osztható. Ennek megfelelően három a palotája: a Mexuar, a Comares és az Oroszlános.

 

A palotákhoz egy-egy központi udvar tartozik, innen nyílnak a termek. A díszítőelemek sokasága - mint a stukkók, az azulejók és a cseppkőboltozat -  légies könnyedséget kölcsönöznek az amúgy masszív kapuknak, falaknak és termeknek.

 

⇒ Itt foglalhatsz Granadában szállások

 

A Comares-palota magja és dísze a Mirtusz-udvar (Patio de los Arrayanes): közepén kis mirtuszokkal körülvett hosszanti tómedence, melynek vízében tükröződik a portál és a nagy torony képe. 

 

 

Az Oroszlános palota a mór királyi rezidencia, közepén a híres Oroszlános-kúttal - a kutat 12 márványoroszlán tartja. Az iszlám művészet  különös kivétele ez, hiszen az állat- és emberábrázolást tiltja a vallás.

 

Az Alhambrával szemben áll a Generalife-palota. 1319-ben építették és parkosították a granadai királyok nyári pihenőhelyéül. Innen pazar kilátás nyílik az egész városra, a Genil és a Darro folyók völgyeire. A buja kert, a vizek susogása és a csalogány éneke valóságos paradicsomi atmoszférát idéz.

 

V. Károly kétemeletes palotája négyzet alakú, de belső udvara kör alakú, a bikaviadalok arénáihoz hasonló, ami nem véletlen… ma koncertek és zenei-, illetve táncfesztiválok helyszíne. A palota spanyol és iszlám szépművészeti múzeumot zár magába.

 

 

 

Napi jegy: cca 14 €. Éjszakai látogatás: 9 €. Vigyázz! A Naszrida palotákra csak fél órát kapsz, pontos időmeghatározással. Közlekedés: 30-as és 32-es minibuszok. Honlap: www.alhambra.org

 

 

 

 (Fotó: flickr.com by RaMaOrLi.X)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: