Grand Canyon

USA - A klasszikus western filmek állandó színhelyéről könnyen feltételezné az ember, hogy csak a hollywoodi filmrendezők fantáziájának szüleménye. A Grand Canyon, ez a páratlan természeti képződmény azonban valóban létezik… s bejárható földön, vízen, levegőben.

A lenyűgöző Grand Canyon, páratlan látnivaló.

A földi túrát egy kényelmes bérautó felvétele után Flagstaff városából célszerű kezdeni.

 

Aki északnyugatnak indul a 180-as úton, majd erről tér rá az északra vezető 64-es útra, az egyenesen a park központjába jut.

 

Aki a 89-es gyorsforgalmi úton indul északnak, majd nyugatnak fordul a 64-es útra, az a Desert Viewnál lép be a parkba. Az út e szakasza már a kanyon partján vezet végig a központig, ez az ún. East Rim Drive. A látogatónak kétségkívül páratlan élmény a fennsíkot kettészakító, széles, sokszínű és szédítően mély szakadék, amely itt hatalmas kanyart ír le.

 

 A kilátóhelyeken meredeken szakad le a part, a mélyben egyes helyeken ezer méterrel lejjebb csak sejteni lehet a folyót. Minél közelebb kerülünk a park központjához, annál meredekebb, magasabb a part, annál több különös alakzat nő ki a kanyon mélyéről.

 

A Visitor Centerben kiállítás, filmvetítés ismerteti a nemzeti parkkal kapcsolatos tudnivalókat. Egy hatalmas mozi, az Imax Theater hétemeletes vetítővásznán szinte a kanyon belsejében száguld végig a néző. Itt van a Yavapai Museum, kiállítása a vidék geológiai történetével ismerteti meg a látogatót. A Hopi House a hopi indiánok házát formázza, itt valódi indián iparművészeti termékeket árulnak.

 

Különleges látványossággal bővült a park: a Skywalk (Égi séta) egy kilátó a folyó felett 1200 méter magasan, a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak.

 

 

► A vízitúrák Flagstaffból indulnak. A Colorado folyó vágtató vizén gyakorlott vezetőkkel megtett gumicsónakos száguldás félelmetes kaland. A sziklák tövében kialakult meseszép fövenyes strandok kizárólag így közelíthetők meg.

 

► Repülőgépes kaland  - hogy a kép teljes legyen. Erre lehetőség kínálkozik Flagstaffból is, de még ennél is izgalmasabb a látvány, ha Las Vegas felől érkezünk egy apró gépen. A természet erői által évmilliók alatt megformált vidéket felülről járva egy életre szóló élménnyel gazdagodhatsz…,  már ha a borsos ára ellenére befizetsz a túrára.

 

De ne egy átvirrasztott Las Vegas-i éjszaka után indulj erre az útra, mert akkor az élményt illetően – ha útközben elalszol - megint csak a western filmekre hagyatkozhatsz és az olyan, mintha ínyencek ülnének körbe egy megfestett lakomát.

 

TOWÁBB: Grand Canyon hotelek, szállások

 

Bár e kanyon egyike a világ legforróbb és legszárazabb pontjainak, a Havasu vízesés igazán üdítő, nemcsak mint látvány, de mint frissítő is. Hiszen a vízesés előtt kialakult medencékben kedvedre meg is fürödhetsz. A kép, amely eléd tárul, egészen különleges, a kalcium-karbonáttól kéklő víz csodás együttest alkot a vöröslő sziklákkal. Egy széles homokos strandszakasz és árnyat adó fák növelik a komfortot.

 

 

 

► A látogatók számát korlátozzák, előre be kell jelentkezni. Megközelíteni csak gyalog tudod (vagy helikopterrel, netán öszvéren), a túra nem kisgyereknek való, 10 mérföldes. Vizet vigyél legalább 2 litert. Ingyenes buszjárat rendszer működik a Grand Canyon Village területén. Belépő: 25 $ / autó, 12,00 $ /fő gyalog, motorkerékpárral, biciklivel. Még több információ: grand canyon

 

 

(Fotó: flickr.com by Casey Reynolds)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: