Hamburgi kisokos

Németország - Hamburg a Beatles és a Vöröslámpás negyed városa. Divatos és dinamikus. A főbb látnivalók belépődíja elfogadható, könnyű viszonylag mérsékelt áron étteremhez vagy élelmiszerhez jutni.

Hamburg hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Hamburg, mint minden nagyváros a világon, nem mentes a bűnözőktől. A zsebtolvajlás és az értékek elragadása a jellemző módszer. A Reeperbahn és a Hauptbahnhof környéke a leginkább fertőzött, különösen éjjel, de sokkal kevésbé, mint Frankfurtban vagy Münchenben.

 

 

Időjárás

 

Hamburg éghajlata általában egész évben nagyon enyhe, a nyár meleg, ritkán túl párás, a tél se olyan zord mint várnád. A Balti-tengeri és az Északi-tengeri áramlatok segítenek kiegyenlíteni és megőrizni a kellemes hőmérsékletet, igaz, az időjárás lehet hosszan szeles és borús.

 

 

Hamburgi hotelek és szállás

 

A szállások és hotelek ára többnyire kedvező, és a kínálat is elegendő. Igaz, olykor a nagyobb üzleti rendezvényeknél tapasztalhatsz némi fennakadást, de jobb, ha ezeket az időszakokat kerülöd. És előre foglalsz online szállást.

 

  Booking.com  

 

 

Látnivalók

 

Hamburg sokak tudatában csupán a Beatleshez és a Vöröslámpás negyedhez kötődik. Nos, a prostituáltak negyede, a Reeperbahnnal (piroslámpás negyed) ma is él és virul. A Beatles pedig, mint emlékezetes, még Quarryman néven érkezett, és itt vették fel The Beatles nevet 1960-ban. A Beatles innen, a Star-Club-ból indult a világhírnév felé… a St. Pauli közepén álló „Fab Four“ látványos emlékmű John, Paul, George és Ringo körvonalaival, gránittáblái közé nemesacél szalagokat illesztettek 70 dal belegravírozott címével.

 

Hamburger Kunsthalle: a város legszebb művészeti múzeuma  >> 10,00

Museum für Kunst und Gewerbe: a német érzékenység tárháza >> 8,00

Miniatur Wunderland: elképesztően nagy vasúti terepasztal >> 12,00

Cap San Diego: teherhajó, múzeumhajó >> 7.00 

Landungsbrücken: hajók pályaudvara is, innen indultak a kivándorlók...

Herbertstraße: vöröslámpás utca 250 örömlánnyal >> free a szemnek

 

Az óváros önálló attrakció, lakóházakkal és pompás üzletekkel, kocsmákkal. A kikötőben pedig akár napokig is el lehet nézelődni.

 

Közlekedés

 

Az U-Bahn (metró) a legjobb, de buszok is megfelelő alternatívák. Az S-Bahn (városi vasút), A-Bahn (elővárosi vasút) akkor jöhet számításba, ha távolabbra kívánkozol a belvárostól.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 20,00-25,00 €

Vonattal a repülőtérről a városközpontig >> 2,70

3km taxi a Hamburgban  >> 5,80-8,00

Villamos- vagy buszjegy >> 1,30-2,75

 

Aktuális árak ⇒ Hamburg

 

Étkezés

 

A hanzaváros tradicionális konyhája a halakra s zöldségekre alapoz. Kivált a sült lepényhal finkenwerderi módra (garnélákkkal, fűszerekkel) örvend népszerűségnek.  Nyáron utcai standokon árulják a ropogósra megsütött apró halakat. Jellemző egytálétel a furcsának tűnő szalonnás körtés bab főtt krumplival. A város legjelentősebb sörfőzdéje a Holsten Brauerei.

 

Költségkímélő reggeli, nem lesz nehéz rátalálnod >>  3,00-6,00 €

Költségkímélő ebéd: közel-keleti étkezdék, utcai standok >> 3,00-7,00

Költségkímélő vacsora: nem lesz nehéz rátalálnod >> 6,00-12,00

Csapolt sör (pint)  >> 2,50-4,0

 

Hamburg gasztronómiai palettáját a tenger kincsei uralják: homár, rák, rombuszhal, lepényhal, naphal és óriási mennyiségű friss osztriga. A húsimádók ne hagyják ki a Stubenküchent, a hamburgi steaket, a halászok kedvence a Labskaus, a sörös, hagymás, krumplis, pácolt húst a heringgel házasító étel, s talán a leghíresebb helyi fogás az édes-savanykás ’angolnaleves’: eredetileg nem is látott angolnát, a maradékokat használták fel az elkészítéséhez, és a nevét sem az angolnáról kapta, inkább arról, hogy: mindent bele… De mert a kettő ugyanúgy hangzott, s az idelátogató vendégek az elejétől fogva rögtön az angolnát keresték benne, a hamburgiak ezt megelégelve ma már sokszor tesznek angolnát is e levesbe.

 

 

Vásárlás

 

Ha a legjobb üzletek mindegyikét felkeresnéd, nem lesz könnyű dolgod: nemcsak, hogy sokan vannak, de nem is fekszenek túl közel egymáshoz. A legrégebbi és legelegánsabb vásárlóutcák a Grosse Bleichen és a Neuer Wall, a csatornákkal párhuzamosan futnak.

 

A kevésbé drága vásárlóutcák közül a két legjobb a Spitalstrasse és a Mönckebergstrasse. Az üvegtetős Hanse Viertel Galerie Passage, az egyik legnagyobb bevásárlóközpont nem csak üzletek sorát kínálja – a trendi kávézók is egymást érik, és van itt egy tengeri étkekkel csalogató büfébár, ahol jó korsó söröket meg gyöngyöző pezsgőt is kínálnak a legfrissebb halfogások mellé.

 

A legrégebbi városrész, Eppendorf üzleteiben a legújabb párizsi, milánói és New-York-i divatot találod, és közöttük aranyművesek, kalapkészítők és antikboltok sorakoznak. A vasárnap a piacé, az 1703 óta működő Fischmarkton mindent kapni a virágtól a friss halárun, zöldség-gyümölcsön át a háziállatig.

 

 

Szórakozás

 

Hamburgban több mint negyven színház működik, közöttük is kiemelkedő a Deutsches Schauspielhaus meg a Thaliatheater, de hogy teljességgel élvezhesd az előadást, a jó német nyelvtudás elengedhetetlen. Egy kivétel azért akad, az Angol Színház, amely Észak-Németország egyetlen angol nyelvű ilyen intézménye.

 

 

 

Még több információ: hamburg-travel.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by dicau58)

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: