Hamburgi kisokos

Németország - Hamburg a Beatles és a Vöröslámpás negyed városa. Divatos és dinamikus. A főbb látnivalók belépődíja elfogadható, könnyű viszonylag mérsékelt áron étteremhez vagy élelmiszerhez jutni.

Hamburg hasznos tudnivalói árakkal.

Biztonság

 

Hamburg, mint minden nagyváros a világon, nem mentes a bűnözőktől. A zsebtolvajlás és az értékek elragadása a jellemző módszer. A Reeperbahn és a Hauptbahnhof környéke a leginkább fertőzött, különösen éjjel, de sokkal kevésbé, mint Frankfurtban vagy Münchenben.

 

Időjárás

 

Hamburg éghajlata általában egész évben nagyon enyhe, a nyár meleg, ritkán túl párás, a tél se olyan zord mint várnád. A Balti-tengeri és az Északi-tengeri áramlatok segítenek kiegyenlíteni és megőrizni a kellemes hőmérsékletet, igaz, az időjárás lehet hosszan szeles és borús.

 

Hamburgi hotelek és szállás

 

A szállások és hotelek ára többnyire kedvező, és a kínálat is elegendő. Igaz, olykor a nagyobb üzleti rendezvényeknél tapasztalhatsz némi fennakadást, de jobb, ha ezeket az időszakokat kerülöd. És előre foglalsz online szállást.

 

  Booking.com  

 

 

Látnivalók

 

Hamburg sokak tudatában csupán a Beatleshez és a Vöröslámpás negyedhez kötődik.

 

Nos, a prostituáltak negyede, a Reeperbahnnal (piroslámpás negyed) ma is él és virul.

 

A Beatles pedig, mint emlékezetes, még Quarryman néven érkezett, és itt vették fel The Beatles nevet 1960-ban. A Beatles innen, a Star-Club-ból indult a világhírnév felé… a St. Pauli közepén álló „Fab Four“ látványos emlékmű John, Paul, George és Ringo körvonalaival, gránittáblái közé nemesacél szalagokat illesztettek 70 dal belegravírozott címével.

 

Az óváros önálló attrakció, lakóházakkal és pompás üzletekkel, kocsmákkal. A kikötőben pedig akár napokig is el lehet nézelődni.

 

Közlekedés

 

Az U-Bahn (metró) a legjobb, de buszok is megfelelő alternatívák. Az S-Bahn (városi vasút), A-Bahn (elővárosi vasút) akkor jöhet számításba, ha távolabbra kívánkozol a belvárostól.

 

Aktuális árak ⇒ Hamburg

 

Étkezés

 

A hanzaváros tradicionális konyhája a halakra s zöldségekre alapoz. Kivált a sült lepényhal finkenwerderi módra (garnélákkkal, fűszerekkel) örvend népszerűségnek.  Nyáron utcai standokon árulják a ropogósra megsütött apró halakat. Jellemző egytálétel a furcsának tűnő szalonnás körtés bab főtt krumplival. A város legjelentősebb sörfőzdéje a Holsten Brauerei.

 

Hamburg gasztronómiai palettáját a tenger kincsei uralják: homár, rák, rombuszhal, lepényhal, naphal és óriási mennyiségű friss osztriga.

 

A húsimádók ne hagyják ki a Stubenküchent, a hamburgi steaket, a halászok kedvence a Labskaus, a sörös, hagymás, krumplis, pácolt húst a heringgel házasító étel, s talán a leghíresebb helyi fogás az édes-savanykás ’angolnaleves’: eredetileg nem is látott angolnát, a maradékokat használták fel az elkészítéséhez, és a nevét sem az angolnáról kapta, inkább arról, hogy: mindent bele… De mert a kettő ugyanúgy hangzott, s az idelátogató vendégek az elejétől fogva rögtön az angolnát keresték benne, a hamburgiak ezt megelégelve ma már sokszor tesznek angolnát is e levesbe.

 

Vásárlás

 

Ha a legjobb üzletek mindegyikét felkeresnéd, nem lesz könnyű dolgod: nemcsak, hogy sokan vannak, de nem is fekszenek túl közel egymáshoz. A legrégebbi és legelegánsabb vásárlóutcák a Grosse Bleichen és a Neuer Wall, a csatornákkal párhuzamosan futnak.

 

A kevésbé drága vásárlóutcák közül a két legjobb a Spitalstrasse és a Mönckebergstrasse. Az üvegtetős Hanse Viertel Galerie Passage, az egyik legnagyobb bevásárlóközpont nem csak üzletek sorát kínálja – a trendi kávézók is egymást érik, és van itt egy tengeri étkekkel csalogató büfébár, ahol jó korsó söröket meg gyöngyöző pezsgőt is kínálnak a legfrissebb halfogások mellé.

 

A legrégebbi városrész, Eppendorf üzleteiben a legújabb párizsi, milánói és New-York-i divatot találod, és közöttük aranyművesek, kalapkészítők és antikboltok sorakoznak. A vasárnap a piacé, az 1703 óta működő Fischmarkton mindent kapni a virágtól a friss halárun, zöldség-gyümölcsön át a háziállatig.

 

Szórakozás

 

Hamburgban több mint negyven színház működik, közöttük is kiemelkedő a Deutsches Schauspielhaus meg a Thaliatheater, de hogy teljességgel élvezhesd az előadást, a jó német nyelvtudás elengedhetetlen. Egy kivétel azért akad, az Angol Színház, amely Észak-Németország egyetlen angol nyelvű ilyen intézménye.

 

 

 

Még több információ: hamburg-travel.com

 

 

 

liggraphy képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(10)
Pozitív értékelés (10) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: