Kuba    Látnivalók   |   Tudnivalók

Havanna

Kuba - Sikátor sikátor hátán, pompás épületekkel díszített terek - és mindenütt zene. Az óváros,  Habana vieja az évszázadokon át tartó fejlődés életteli emlékműve. Havanna ugyanis Amerika egyik leggazdagabb városa volt. Hajdan.

Havanna legszebb látnivalói, nevezetességei.

Omladozóan is gyönyörű negyedek

 

A 16. század közepéből, Diego Velázquez idejéből származnak az alábbi épületek:  a Plaza de Armas, a Fort Castillo de Real Fuerza, a Los Oficios, valamint Los Mercaderes utcái.

 

A pompázatos nemesi paloták hosszú fabalkonjai, a hercegi portálok, a fantáziadús bocallavesekkel (kopogtatókkal) ellátott magas faajtók, az árkádos kerengők vagy a fakazettás mennyezettel gazdagon díszített termek a spanyol hódítók mesebeli meggazdagodására emlékeztetnek.

 

Hogy micsoda kalóztámadásoknak kellett ellenállnia a városnak - miután a spanyol kincses hajók gyűjtőkikötőjévé vált -, arról a városfalak maradványai árulkodnak, no meg El Morro gigantikus erődrendszere.

 

Híres az óvárost délről határoló Cerro negyed kertes nyaralóiról.  A Parque Central olcsó vendéglőiről és kocsmáiról. A mozgalmas Calle Galiano mint bevásárlóutca, a Malecón pedig klasszicista és art-deco oszlopsorairól, magas kerengőiről nevezetes.

 

 

 

Szivarvilág

 

Még a nem dohányzók is egyetértenek abban, hogy egy kubai látogatás nem lehet teljes egy szivargyár megtekintése nélkül.

 

A legrégibb gyárat, a Partagast 1827-ben alapították, itt hagyományosan egy felolvasó szórakoztatja a dolgozókat, akik eközben kézzel sodorják a szivarokat (mindezt 10 konvertibilis pesóért egy 45 perces vezetett túrán élheted át).

 

Havanna másik két híres szivargyára a La Corona és a kevésbé látogatott Romeo y Julieta. Utcán ne vásárolj szivart, mert nagy a valószínűsége, hogy valójában vágott, sodort banánlevelet kapsz.

 

 

 

John Lennon a padon

 

Üldögél a padon, ott, ahol először betiltották, mert ideológia diverzánsnak bélyegezték, de húsz évvel a halála után már koncertet tartottak az emlékére és hősként ünnepelték.Lennon nem mindig viseli jellegzetes kerek szemüvegét, mert többször ellopták.

 

Most (a képen jobb is, ha nem látjuk) két méterrel arrébb egy kék műanyag széken öreg park- és szoborőr üldögél, vigyáz Lennonra, s ha szépen kéred, előveszi zsebéből az okulárét és Lennon orrára illeszti.

 

Na, hol is járunk? Kubában. Havannában. A John Lennon parkban. A szobrot pedig 2000-ben maga Fidel Castro avatta. 

 

 

 

Cabaret Tropicana

 

Világhírű, csillogó táncrevü - varázsa az évtizedek alatt semmit sem csökkent. Kuba legjobb revütáncosai lépnek fel itt. Ez a "paradicsom a csillagok alatt." Pedig amúgy kicsit drága, meg egy kicsit túlértékelt.

 

A Tropicana 1939-ben a Villa Minán alakult, egy hat hektáros külvárosi ingatlanon, buja trópusi kertekkel Havanna Marianao környékén, mint szabadtéri vacsora-színház.

 

Manapság 75 konvertibilis pesóért megnézheted a show műsort, kapsz egy üdvözlő koktélt,  két deci kubai rumot,  egy üdítőt és egy snac tálat… A két órás show fél 11 kor kezdődik, hatalmas fényorgiával, látványos jelmezekkel és lüktető ritmussal.

 

 

 

 Még több információ: gocuba.ca

 

 

(Fotó: flickr.com by Alfredo Miguel Romero, Peter Smithson, wikipedia.org by miss bono)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: