Hawaii - Pearl Harbor

USA - USS Arizona Látogatóközpont a hawaii Pearl Harbor-i tengerészeti bázison. Az elsüllyedt USS Arizona roncsainál. Megtekintése ingyenes a nagyközönség számára. A túlélő katonákat haláluk után az Arizonába temetik.

Az érkezőket egy 20 perces dokumentumfilm ismerteti meg a Pearl Harbor elleni támadás történetével, ezt követi a hajóút az emlékműhöz. Ez a hely annak az 1102 tengerésznek a sírja, akik 1941. december 7-én vesztették életüket. Testüket az Arizona temette örökre magába. (Összesen 75-üket hozták felszínre.) Tragédiájuknak az elsüllyedt hadihajó középső része fölött átívelő, 184 láb hosszú emlékmű állít mementót.

 

USS Arizóna

 

Az USS Arizonát a japán támadás első hullámában érte találat egy magassági bombázó lövedékétől. A fedélzetbe a 4. és 6. ágyú között becsapódó bomba úgy nyitotta szét a hajót, akár egy konzervdobozt, miközben egy másik lövedék a 4-es páncéltoronyba fúródott. Az azonnal fellobbanó tüzet megfelelő a víznyomás híján nem tudták megfékezni, az Arizona ugyanis megsüllyedésekor elszakította a földalatti vízvezetéket. Néhány perc múlva egy másik magassági bombázó lövedéke csapódott be a 2-es páncéltorony közelében. Ez lángra lobbantotta a hajó elülső részén elhelyezkedő lőszerraktárakat, megpecsételve több mint 1000 tengerész sorsát.

 

Cassin Young parancsnokot, az Arizona mellett horgonyzó Vestal AR-4-es javítóhajó kapitányát a robbanás ereje leröpítette a fedélzetről, és csak nagy nehezen tudott visszaúszni hajójához. Franklin Van Valkenburg, az Arizona kapitánya és Isaac Kidd ellentengernagy, az 1-es számú tengerészeti hadosztály parancsnoka azonban az 1177 áldozattal együtt lelte halálát. A támadást követően a 9. percben az Arizona elsüllyedt elpusztult a tengerben.

 

Az emlékmű

 

A Pearl Harbor-i katasztrófát megörökítő emlékmű három részre tagolódik: a zászlós szobára, a nagyteremre és az emlékszobára.

 

A látogató az összekötő hídon átsétálva juthat fel az emlékmű bejáratához. Érkezéskor arra kérik a turistákat, hogy ne álljanak meg, és ne fényképezzenek. Erről a szakaszról akkor lehet fotókat készíteni, amikor a csoport már visszafelé halad a kirándulóhajóhoz.

 

Az emlékművet egyébként úgy alakították ki, hogy az épület mozgássérültek számára is megközelíthető legyen. (Bár a hajó rendszeresen közlekedik, a látogatók jobb, ha felkészülnek a várakozásra: Honolulu legkedveltebb látványosságát a nap minden szakában turisták tömegei árasztják el.)

 

A jegyeket érkezési sorrendben osztják ki, ajánlatos korán érkezni. Az utolsó túra délután 15:00-kor indul. Hálaadás idején, Karácsonykor és Újév napján az emlékhely zárva tart.

 

Zászlós szoba

 

A lépcsőn felérve a zászlós szobában juthat. A terem egyik oldalán az Egyesült Államok, Hawaii, a Belügyminisztérium, a Hadsereg, a Haditengerészet, a Tengerészgyalogság, a Parti Őrség és a Légierő zászlói látható. A másik oldalon azoknak a csatahajóknak a lobogói sorjáznak, amelyek az 1941. december 7-ei támadás során pusztultak el. Az USS Arizona zászlója a jobb szélen látható.

 

Nagyterem

 

Az emlékmű közepénél, a nagyteremben az Arizona teljes egészér mutatja meg különféle alakzatok segítségével. Az elsüllyedt hajótestből még ma, a tragikus események után ötven évvel is szivárog az olaj, melyet a 3-as számú ágyútorony rozsdásodó maradványai közül rendszeres időközönként felszínre emelkedő buborékok jeleznek. Ezeket nevezik az Arizona fekete könnyinek. A hagyomány szerint az olaj szivárgása csak akkor szűnik meg, amikor az Arizona utolsó túlélője is meghal. Az emlékműnek ezen a szakaszán a látogatók gyakran virágfüzéreket dobnak a vízbe a halottak emlékére.

 

Emlékszoba

 

A létesítmény harmadik, leghátsó traktusán található az emlékszoba, amelynek márványfalába vésve olvashatók mindazoknak a nevei, akik az Arizona fedélzetén lelték halálukat. A helyiséget áthatja az áldozatok iránti tisztelet és megbecsülés. A falon, a zászló mögött látható szabálytalan bemetszések az Életfát ábrázolják , a zászló alatt az USS Arizona egykori túlélőinek nevei olvashatók, akik így fejezik ki összetartozásukat elveszett társaikkal. Haláluk után, ezen egykori katonák a földi maradványait az amerikai haditengerészet engedélyével búvárok helyezik el a hajón, a 2-es ágyútorony belsejében.

 

Jelkép

 

Az emlékmű megalkotója Alfred Preis építész volt. Az 1950-ben kezdődött, és évekig tartó gyűjtést követően, az építményt 1962-ben szentelték fel. Ellentétben sokak elképzelésével, az USS Arizona már nem áll szolgálatban, bár az Egyesült Államok zászlója, amely a csatahajó egyik megsérült főárbocához van rögzítve, ma is az elsüllyedt roncsok felett lobog. Az emlékmű az elmúlt években a Pearl Harbor-ban meggyilkolt áldozatok jelképévé vált.

 

Nem sokkal az 1941. december 7-én történt támadás és Amerika hadba lépése után született a II. világháború egyik legkorábbi és legnépszerűbb hazafias éneke. A dal szövegét Don Reid írta, zenéjét pedig Reid and Sammy Kaye szerezte. Az Emlékezzünk Pearl Harbor-ra című dal azonnal közismert lett . Az Emlékezzünk Pearl Harborra mondás és ének úgy került be a történelembe, mint a II. világháború legfontosabb amerikai csatakiáltása. Idézzük első sorát: A történelem minden évszázada / megír egy cselekedetet, amely örökké fennmarad.

 

 

 

Még több információ: http://www.pearl-harbor.com/

 

 

 

By DoD fotó: PH3 (AW / SW) JAYME PASTORIC haditengerész, via Wikimedia Commons

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: