Helsinki   Helsinki    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Helsinki látnivalók

Helsinki - A Balti-tenger mossa partjait és szigetek ölelik körül, egyedülállóan vonzó és érdekes város. Hatalmas és egészséges séták várnak rád itt, és nem fogsz unatkozni.

 

Uspenski Székesegyház

 

Nyugat-Európa legnagyobb ortodox temploma, belseje meseszép ikonokat rejt. Bizánci-szláv design jellemzi, az orosz hatást mutatják a székesegyház szobrai és ikonjai, valamint az arany hagymakupola is. Építéséhez Sándor cár és a Szent Szinódus is hozzájárult. 1868-ban szentelték. Több értékes ikonját – néhány éve – fényes nappal ellopták.

 

Sofiankatu utca

 

A Sofiankatu fűtött, egész évben jégmentes – ennyi modernitás megbújt a kövek alatt. Az utca eleje az 1800-as éveket idézi, hézagosan, kerek kövekkel borított, nincs rajta semmi, még világítása sincs. Az utcatábla három – svéd, orosz és finn – nyelvű.

 

Az utca három szakaszra oszlik, három különböző korszak stílusában. Nyitva az év 365 napján, és a nap 24 órájában. A második szakasz az előző századvég világát idézi. Utcai kúttal, tűzcsappal, gázvilágítással. Téglalap burkolatokkal. Az utca vége a század harmincas éveinek jellegzetességeit hordozza. Már telefonfülke is áll a járdán és elektromos a világítása. Nyáron pedig korhű padokra lehet leülni.

 

Seurasaari Szabadtéri Múzeum

 

Szabadtéri múzeum egy gyönyörű zöld szigeten, mindössze néhány kilométerre Helsinkitől. Nyolcvanhat régi, eredeti vagy autentikus ház, templom, gazdasági épület nyújt betekintést a hagyományos finn falusi életbe.

 

Hasonlít a szentendrei skanzenre – mármint a szerepét s jellegét tekintve. Vagyis van benne nappali élet, a külön programokról, fesztiválnapokról nem is beszélve. 5-6 euró a belépő ára.

 

Kauppatori

 

Helsinki legendás piactere olyan nappal, mint egy méhkas, csupa nyüzsgés a húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök és minden más áruk és cikkek közepette.

 

A nyári hónapokban, amikor a nappalok hosszabbak és melegebb az időjárás, éjszakába nyúlóan is nyitva van a turisták és városlakók legnagyobb örömére. Tavasztól őszig nyüzsög itt az élet, sok az árus - friss finn élelmiszerekkel és érdekes ajándéktárgyakkal.

 

⇒ Itt foglalhatsz Helsinkiben szállást

 

Sok a szabadtéri kávézó is, finom húsos tésztákat (lihapiirakka) és süteményeket kínálnak.

 

Október elején itt tartják a nagy balti heringvásárt (silakkamarkkina) s minden hónap első péntekén öreg amerikai autók tartják itt találkozójukat. A sirályok azonban egyre tolakodóbbak, még a turisták kezéből is képesek kikapni a fagyit vagy a szendvicset…

 

Sibelius emlékmű

 

Az egyik legfigyelemreméltóbb emlékmű Finnországban. Hegesztett üres acélcsövek hullámzó halmaza, mintegy a Sibelius-i zene lényegét kifejezendő... 

 

A finn zeneszerző Jean Sibeliusnak (1865-1957) állít emléket. Halála után egy többlépcsős pályázatot írtak ki, minden szakasza hatalmas társadalmi vitát váltott ki a figurális és az absztrakt ábrázolás hívei között. A versenyt Eila Hiltunen nyerte, de a zsűri kérésére absztrakt kompozícióját a térben ügyesen elhelyezve egy életerős Sibelius portréval is kiegészítette.

 

Az 1967-ben felavatott emlékmű 24 tonna. 600 darab 8-10 méter hosszú acélcső alkotja. A kisebb változata az UNESCO párizsi központjában is megtalálható.

 

Temppeliaukio sziklatemplom

 

Helsinki legismertebb látnivalója a Temppeliaukio templom. Igazi barlangegyház. Építése még a háború előtt kezdődött, de csak a hatvanas évek végén fejeződött be. A hatalmas sziklatömbbe valóságosan is berobbantották a templomi teret, majd ezt üveg és réz alkotóelemekből álló lapos kupolával fedték. Falait rusztikusan sziklás rózsaszín-szürke gránit alkotja.

 

A kupola átmérője 23 méter, a templom belső tere bár csak 12 méter magas, az üveg és a rézlemezek csavarodása magasabb térhatást kelt. Ma is működő templom. Nincs harangja, de fantasztikus az akusztikája, olykor stúdiónak is kibérlik, és koncerteknek is helyet ad.  

 

Állatkert

 

Hóleopárd, amuri tigris, sarki bagoly és rénszarvas várja a látogatókat. A trópusi esőerdők és a sarkvidéki tundra élővilágát is felidézi a több mint kétszáz állatfaj és ezernyi növény. A Macska-völgy különösen népszerű a házikedvenc tartók körében. Persze van itt papagáj, kígyó, teknős, majom, pók is is bőviben. Vegyél rész egy alkonyi sétán.

 

 

 

Még több információ: visithelsinki.fi/en

 

 

 

Fotó: Pixabay.com

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: