Tippek & toplisták

Hét misztikus hely a világon

Top - Az utazás néha rejtélyes, olykor meg csak idegtépő. Ám ha bemerészkedsz a világ némely paranormális zónájába, akkor tudod s tapasztalod meg igazán, mi a hátborzongató vagy lélekfagylaló élmény. Kételkedsz? Próbáld ki, s megrögzött szkeptikusként is egész testét átjáró borzongásban lesz részed.

Gonosz és misztikus helyek a világon.

A dogonok törpecsillaga | Mali

 

A mali sivatag szélén élő dogonok időről időre különös ünnepet tartanak, amelyet egy apró törpecsillag tiszteletére rendeznek. Ez a pici, látszólag jelentéktelen kozmikus porszem határozza meg ugyanis a dogonok mezőgazdasági kalendáriumát. Elképesztő, de tán igaz, a dogonok több mint 1000 éve ismerik ezt a csillagot, használják a vetés és az aratás idejének meghatározására, ám a nyugati civilizáció csak 1970-ben fedezte fel, mikor megjelent a piacon a széles hatósugarú teleszkóp. A csillagászok Sirius B-nek, a dogonok Po Tolo-nak, azaz “egy csillag legkisebb magjá”-nak nevezik.

 

A törzsbéliek szerint egykor egy csoportnyi kétéltű földönkívüli ismertette meg őket a csillaggal. Az idegenek sokkal inkább hasonlítottak a halakhoz, mint az emberekhez, és az idő nagy részét vízben töltötték. A dogon mitológia szerint egy nap vissza fognak térni a földre, de már emberi alakban.

 

A szkeptikusok szerint a dogonok előrelátó csillagászati ismerete egyfajta látomás, mely utólagos bölcsességgel jár együtt: vagyis a csillag ismerete nyugati forrásokból fakad, és retrospektív került bele a dogon mitológiába. A dogon-hívők eközben az eget bámulják, s várják, hogy feltűnjön “Emma Ya”, a Sirius rendszer harmadik vörös törpe csillaga. De még várat magára. (Fotó: flickr.com by  Martha de Jong-Lantink)

 

 

Bermuda háromszög | Bermudák

 

Se szeri, se száma, hány repülő, hajó s miegymás tűnt el itt nyomtalanul. Nevezzék bárminek is - az Ördög Háromszögének, az Elveszett Tárgyak Lomtárának vagy a Balszerencsét hozó Tengernek - az Atlanti óceánon a Bermuda, Puerto Rico és a floridai Fort Lauderdale által közre fogott háromszög már századok óta tonnaszámra nyeli el az arra tévedt objektumokat. S nincs rá magyarázat.

 

 

Kolombusz Kristóf volt az első, aki érezte, hogy valami nincs rendben itt. Furcsa fényeket látott az égen, és valamennyi iránytűje hirtelen összezavarodott. Öreg tengeri medvék legendákat mesélnek azóta is  halálos áradatról, metángázról, sárkányokról, tengeri szörnyekről és különféle átkokról. A rejtélyt csak növelte a Mary Celeste hajó esete: a háromszög területén bukkantak rá, amint céltalanul bolyongott a tengeren - fedélzetén a halott legénységgel. 1945-ben az amerikai tengerészet egyszerre öt sugárhajtású repülőgépe tűnt el nyomtalanul. Hiába vártak rájuk az anyahajón. Az esetet súlyosbította, hogy a felkutatásukra küldött mentő repülő sem tért vissza.

 

Az eltűnésekre adott magyarázatok többsége fantasztikus: a tér-idő kontinuumban repedés keletkezett, kapu nyílt egy másik dimenzióba, Atlantis elsüllyedt városa erős energiamezőt bocsát itt ki, motorhiba miatt itt ragadt idegenek, akik a Bermuda Háromszög mélyén a gravitációt hatástalanító gépeikkel próbálják magukat megvédeni a kíváncsi földlakóktól. 

 

A prózaian gondolkodók az eltűnéseket műszaki hibával, az igazi és a mágneses észak közötti különbséggel (mely a Bermuda Háromszög egyik védjegye), a barátságtalan időjárási viszonyokkal, a zavaró óceáni gázokkal és a 900 méter mély Puerto Rico-i árokegyüttes hatásával magyarázzák.

 

Még ha félretesszük az idegenekről, az Atlantiszról és a gravitációt megsemmisítő berendezésekről szóló legendákat, a különös eltűnések folytatódnak, s ez önmagában is ijesztő. Fotó: flickr.com by Johnny Peacock)

 

Anglia körei | Salisbury

 

Egy négyzetméteren belül Angliában él a legtöbb királyi méltóság, no és itt található azoknak a furcsa köröknek a kilencven százaléka is, amelyek szántóföldekbe maródva borzolják a laikusok és tudósok kedélyét. De figyelem, e fenti két tény nem függ össze…

 

 

Kezdetben nem sokan vetettek ügyet a Salisbury környékén felfedezett gabonakörökre, ám a múlt évtized végén e furcsa jelenség egyre több helyen ismétlődött, míg az egész felhajtás egy műkorcsolyaversenyhez nem kezdett hasonlítani. Felfedezték a Mandlebrot alakzatot, a Skorpió, az Aszteroida, a DNS Dubla Spirál alakzatot. Egyszóval, a szántóföldek figyelői egyre inkább elemükben érezték magukat.

 

Aztán jött a nagy pofon. Két idős úriember, Doug és Dave bevallották, hogy ők készítették ezeket a köröket - viccből. (Fehérvár környékén ugyanezt tette két fiatal: komoly ufonautológusokat kegyetlenül megtréfálva.) A kör-kutatók persze az öregeket tartották hazudozóknak. Két ilyen idős ember, állították, néhány egyszerű eszközzel aligha lett volna képes ily bonyolult matematikai alakzatokat létrehozni.

 

Ki tudja? Ám az alighanem mindenki számára belátható, Doug és Dave nem lehet felelős a világ valamennyi szántóföldi búzakörért. De akkor ki készítette ezeket a furcsa formákat? Sokan a kis zöld emberkékre gyanakszanak. De mit keresnének a búzaföldeken? Talán gyorsasági versenyt rendeznek?

 

Tudományosnak ható magyarázat is akad: e szerint ezeket a köröket egy olyan szokatlan időjárási jelenség okozta, mely az ún. örvénylő plazmát kíséri. Ez egy tornádóörvény, de adódik hozzá némi elektromágneses töltés is, mely felelős lehet az ilyen körök megjelenését kísérő furcsa fényekért.

 

Bármi legyen is az oka e fura jelenségeknek, ha e tájra tévedsz, feltétlenül időzz el egy kicsit Stonehenge, Glastonbury és a Salisbury síkság vidékén, átélve e tér különleges auráját s megcsodálva a köröket. Ja, és ha Dave vagy Doug arra járna, add át üdvözletünket… (Fotó: flickr.com by Nick Porcino)

 

 

Rapanui Moais | Húsvét szigetek

 

Egy elhagyatott, apró szigeten, az óceáni vizek közepén, pont a Baktérítő alatt békésen üldögél, háttal a tengernek egy csoport mogorva szemű óriás. Ezek a szobrok a Rapanui moais-k, a halott ősök képmásai, akik szigorú kocka fejjel vudu átkokat szórva ülnek a sziklákon. Hogyan kerültek ide? Hiszen a kisebbek is nyomnak vagy 14 tonnát, a legnagyobb, a 22 méter magas El Gigante pedig 140 tonnát.

 

 

Az archeológusok, történészek meg a professzionális bútorszállítók évtizedek óta vakarják a fejüket tanácstalanságukban. Egy csoportnyi megszállott, fizikai erőt nem kímélve, megpróbálta újrateremteni a rapanui környezetet. Húztak, vontak, káromkodtak, emeltek, vonszoltak, de nem sok sikerrel jártak…

 

Némely misztikus gondolkodó szerint  itt is a földönkívüliek hagytak nyomot maguk után. A bennszülöttek persze a saját magyarázatukat kedvelik: élt valaha egy rapanui ember, aki isteni hatalommal, mana-val rendelkezett, és képes volt gyaloglásra késztetni a kőóriásokat. Ilyen egyszerű. Nem?

 

A jóllakott racionalisták szerint e szobrok elmozdításához nem kell más, mint néhány emelőkar, egy csepp krumpliolaj meg némi szerencse… De most még ott állnak, egymás mellett, s lenyűgöző a látványuk, érezni, itt egykor egy gazdag és hatalmas kultúra népe élt. Vagy valahol s valahogy még élnek? (Fotó: flickr.com by Voyages Lambert)

 

Drakula kastélya | Románia

 

Amikor B. Stoker megírta a Drakula című klasszikus novelláját, egy új mozi, a vámpírfilmek kategóriáját is megteremtette. Az eredeti vámpír Transzilvániában honos. Sápadt, unalmas lények voltak, akik féltek a sötéttől, és csak azért tértek vissza a sírból, hogy megöljék néhány családtagjukat. De aztán jött az 1400-as évek s Vlad Dracul, Segesvár szülötte, majd Vlad Tepes (Drakula fia) könyörtelen kegyetlenkedésükkel bevonultak a népi mítoszokba. Innen már csupán egy rövid lépés volt B. Stoker vérszomjas figurájáig...

 

 

A Brassótól 30 kilométerre található tölcsvári kastély, a prospektusok Darkula vára a két Vlad közül egyiknek sem volt otthona. Az igen népszerű legendák, a szervezett túrák és a borsos belépőjegy árak ellenére sem. Úgy tartják, hogy Dracula néhányszor megszállt itt, ám a kastély hangulata túl vidám ahhoz, hogy egy szörnyeteg fészke legyen.

 

Némelyek szerint Vlad valódi lakhelye a Bukaresttől 450 kilométerre, Arges völgyében álló fellegvár volt. Ha az utazó eltölt itt néhány órát egy tábortűz mellett, akkor biztos akad egy helybéli, ki szaftos történetet idéz Vladról, amit is ükapja mesélt, ki Vlad Drakulával egy időben élt ezen a vidéken. (Fotó: flickr.com by Voyages Lambert)
 

 

Roswell | USA

 

Ha csak kiejti a száján az 51-es körzet nevét: Roswell - az X-akták hívői és az UFO-lesők azonnal összesereglenek. Roswellt ugyanis a földönkívüliek - Floridához hasonlatos - nyaralóhelyének tartják. Az egész 1947. július 1-jén kezdődött. Vihar közeledett, a helyiek éles fényeket láttak a sötét égen, és a közeli radarállomás képernyőjén egy furcsa tárgyra lettek figyelmesek. Mindezt hatalmas robbanás követte. Roswell városának ez volt az utolsó józan pillanata.

 

 

A város polgárai közül szinte mindenki azt állította magáról, hogy látott egy repülő csészealjat. Roswell elkötelezett lakói szerint a titkos kísérleteiről és operációiról hírhedt 51-es katonai körzet vezérkara megpróbálja léggömbökről szóló tündérmesékkel  leplezni az itt történteket.

 

Annyi bizonyos, hogy az egykori porfészek, Roswell végül is jól járt az ide látogató zöld emberkékkel. Azóta turisták számára is érdekessé vált a vidék. S egyikük sem távozik üres kézzel. Hiszen “Láttam egy földönkívülit” feliratú pólóval gazdagabban térhetnek haza. (Fotó: flickr.com by Angel Schatz)

 

 

A múmia átka | Egyiptom

 

Noha igaz, hogy Tutenkhamon sírjának feltárását követően néhányan előbb haltak meg, mint azt egészségük és koruk megkövetelte volna, ám az egyetlen, aki megélte az idős kort és természetes halállal távozott, az pont Howard Carter volt, aki felnyitotta a sírboltot.

 

1922-ben az egyiptomi Luxor városa Indiana Jones filmek ihlette sírfosztogatók marakodásától volt hangos. H. Carter azonban meg volt győződve arról, hogy van még egy érintetlen sír, amit még nem fedeztek fel, mégpedig, egy kevésbé ismert fáraóé, Tutenkhamoné. Lord Carnavon kétlábon járó bankautomata pénzelte a kutatását, éveken át, egyre fogyó türelemmel. Végül 1922. november 4-én Carter és emberei rábukkantak egy sziklába vájt lépcsőlejáróra, mely Tutenkhamon sírjához és az átok legendájának születéséhez vezetett.

 

 

Amikor Carter és Carnavon átlépte a sírbolt küszöbét, elhaladtak egy, a mészkőbe vésett átok alatt, amely hieroglifák akár így is értelmezhetők: „A halál sebes szárnyakon fog megérkezni ahhoz, aki megzavarja a király békéjét”. Az átok és halál valóban gyors szárnyakon jött. Néhány hónappal később Lord Carnavon bogárcsípéses vérmérgezésben hunyt el. A legenda szerint, amikor meghalt, Kairó összes fénye kialudt, kutyája megugatta a holdat, majd kimúlt.

 

Carnavon két további rokona, Carter személyi titkára, Richard Bethell és Bethell apja, Lord Westbury is rejtélyes körülmények között haltak meg. És most jön az igazi, megdönthetetlen érv: Carter kanári madarát lenyelte egy kobra, néhány nappal azután, hogy a sírt felfedezték, de még azelőtt, hogy felnyitották volna. Az összefüggés egyértelmű: a kobra a fáraók szimbóluma, a kobra megette a kanárit, ergo mindenki halálra van ítélve... Ezt hallván az ember szinte vágyakozni kezd az olcsó horrorfilmek éles logikája után. (Fotó: wikipedia.org by hajor)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: