Tippek & toplisták

Híres famatuzsálemek

Top - Magasabbak mint egy toronyház és öregebbek mint  a modern világ... konok, szikár túlélők, akik is enyhet adtak Buddhának vagy Robin Hoodnak...

A világ leghíresebb famatuzsálemei.

Bódhifa | India

 

A szent füge fa, a Bódhifa a Mahabodhi templomnál, India Bihar államában Bodh Gayánál állt. A buddhisták hite szerint Sziddhártha Gautama a Bódhifa alatt ülve (a Tipitaka Aswattha faként említi) meditált, amikor elérkezett a Nirvánába.

 

A Malabodhi templomnál található fa már nem az eredeti példány, de valószínűleg az egyenes leszármazottja. A fa zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének. (Fotó: flickr.com by Beedie Savage)

 

 

 

 

Sherman tábornok fája | Kalifornia, USA

 

A tábornok fája óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) az államokbéli Sequoia Nemzeti Parkban, az Óriás erdőben (Giant Forest). A Föld legnagyobb térfogatú fája és a világ legnagyobb élő szervezete. Magassága 84 méter, kerülete a törzs aljánál 31 méter.

 

Az amerikai polgárháború legendás tábornokáról, William Tecumseh Shermanról nevezték el. Különössége: az utópista szocialista Kaweah Colony közösség fedezte fel, és Karl Marx névre keresztelte, a Nemzeti Park azonban jó érzékkel átnevezte. (Fotó: flickr.com by Mathieu Thouvenin)

 

 

 

 

Matuzsálem-fa | Kalifornia, USA

 

A világ ma ismert legidősebb élőlénye, egy simatűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben (White Mountains), az úgynevezett favonal határán. Körülbelül 4700 éves lehet. Pontos helyét a fa védelmében az erdészeti szolgálat titokban tartja.

 

A hegyvidéki alacsony hőmérséklet, száraz talaj, erős szél miatt a szálkásfenyők nagyon lassan nőnek, anyaguk nagyon sűrű és gyantás, ezért ellenállóak a rovarokkal és betegségekkel szemben. (Fotó: wikipedia.org by oke)

 

 

 

 

Hippokratész fája | Kos, Görögország

 

A hagyomány szerint Hippokratész, az orvostudomány megalapítójának tartott görög bölcs ültette a platánfát, és később tanított is alatta. Évszázadokkal később Pál apostol is hirdette Isten igéjét a fa alatt. A platán a görögországi Kos város központjában, a Lovagok Kastélya előtt áll.

 

Törzsének kerülete  12 méter, a világ orvosainak kedvelt zarándokhelye (Fotó: wikipedia.org by Steven Fruitsmaak)

 

 

 

 

Fortingalli tiszafa | Pertshire, Skócia

 

Korát háromezer és ötezer év közé becsülik. A Perthshire-i Fortingall falu temetőjében áll. Ránézésre nem látványos: nem túl magas, és a valaha masszív törzse több ágra hasadt. A turisták darabkákat vágtak le belőle emléknek. Ennek ellenére a fa jó egészségnek örvend, és még évszázadokig élhet. Ma alacsony fal védi, de jól látható. (Fotó: wikipedia.org by Mogens Engelund)

 

 

 

 

Major tölgy avagy Robin Hood fája | Edwinstowe, Anglia

 

A Major tölgy hatalmas fa az angliai Edwinstowe falu közelében, a sherwoodi erdőben áll ellen az évszázadok viharának. A legenda szerint a fa odva Robin Hood számára is búvóhelyül szolgált. Törzsének kerülete 10 méter, kora 800-1000 éves lehet. 1790-ben Hayman Rooke őrnagy (angolul: major) készített róla leírást, innen kapta a nevét. Vastag ágait póznákkal támasztják alá. (Fotó: en.wikipedia.org by XXLRay)

 

 

 

 

Tenere fája | Niger

 

E magányos akácia a Tenere sivatagban állt, mint a Föld legmagányosabb fája. 400 kilométeres körzetén belül nem volt más fa. Sokáig a Tenere karavánútjainak fontos tájékozódási pontja volt, a világ egyetlen fájaként a térképek is jelölték. 1938-1939 telén a fa közelében kutat ástak, és azt találták, hogy a fa gyökerei lenyúlnak a felszín alatt 33-36 méter mélységben húzódó víztábláig.

 

1973-ban egy részeg líbiai kamionsofőr nekihajtott, és kidöntötte. A Nigeri Nemzeti Múzeum fémutánzatot állított a helyére. (Foto: wikipedia.org by Michel Mazeau)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: