Tippek & toplisták

Hogyan alkudozz okosan

Tipp - Ezen tippeknek s tanácsoknak nemcsak a kairói bazárban veheted hasznát, de a párizsi, madridi bolhapiacon is... a hazai vásárterekről nem is beszélve.

 

 

1. Ha valami kisebb, hétköznapi dologra alkudsz, légy tárgyilagos. Nem kell a tranzakcióra hosszú időt áldozni, az üzlet pár másodperc alatt létrejöhet. Szinte elég csak a számokat mondanod. De ha valami komolyabb, míves darabra fáj a fogad, érdemes következetesen megdolgozni az eladót. Ha az mégsem akar az árból engedni, ha teheted, térj vissza nap mint nap.
 
2. Légy nyitott és barátságos. Egy mosoly vagy kedves gesztus jótékonyan befolyásolja a végösszeget. Törökországban például, ha egy értékes holmira alkudsz, a kereskedő meghívhat teázni, és személyes dolgairól is faggathat. Mindezt ne tolakodásnak vedd, csupán az üzletkötés íratlan szabályának.
 
3. Vesd be minden tudásod az adott nyelven! Olykor még a legrosszabb kiejtéssel elmotyogott néhány szó is leveszi az eladót a lábáról.

 

4. Ne indulj túl alacsonyról. Megeshet ugyanis, hogy a kereskedő megsértődik, és nem hajlandó tovább tárgyalni. Sokkal szerencsésebb egy reális értéket vagy annál valamivel alacsonyabbat megnevezni, ami mellett aztán következetesen ki lehet tartani.

 

5. A kiszemelt portéka iránt ne mutass túl nagy érdeklődést, de ne is legyél közönyös. Utóbbi esetben a kereskedő is rövidre zárhatja az ügyletet. Legcélravezetőbb, ha kimutatod, hogy tetszik a tárgy, és még meg is vennéd, csak éppen méltányosabb áron.

 

6. Logikai úton ne próbáld meggyőzni a kereskedőt. Ő úgyis egész nap ezt a játékot űzi, így egész biztos, hogy mindenre lesz ellenérve.

 

7. Soha ne légy bántó. Bármilyen abszurd árat is mond az eladó, őrizd meg a hidegvéred, és némi udvarias frázis - bocsánat, de sietnem kell vagy nincs ennyi pénzem - kíséretében állj tovább.
 
8. Mielőtt pénztárcádhoz nyúlnál, győződj meg arról, hogy mindketten jól értettétek az árakat. Írd le mondjuk a végösszeget egy papírra vagy pötyögd be a számológépbe. (Néhány isten háta mögötti helyen az is elképzelhető, hogy a helyiek nem a tízes számrendszert használják, mint például még néhány évvel ezelőtt az észak-thaiföldi Hmong törzs tagjai.)
 
9. Csak akkor menj bele egy komoly alkufolyamatba, ha tényleg meg akarod venni a kiszemelt portékát. Jelentős engedményeket kiharcolni, aztán mégis elállni a vásárlástól - a legnagyobb faragatlanságok egyike.
 

 

(Fotó: flickr.com by pedro szekely)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: