Tippek & toplisták

Hogyan védekezz az időeltolódás-szindróma ellen

Tipp - A jetleg, az időzónaátlépés szindrómától szinte mindenki szenved, ki hosszabb, ki rövidebb ideig. Nézzük, mit tehetsz ellene...

Időérzék

 

Az időeltolódást a helyet változtató állatok is megérzik, repülőn szállított kutyákon és macskákon már észlelték ezt a jelenséget. Az élőlények, különösen az emlősök az élet kialakulása óta hozzászoktak, hogy az életüket egyazon földrészen élik le, s mikor van sötét és világos, mit tesznek nappal és éjszaka.

 

Érdekes, hogy az állatvilág nagy vándorai, például a vándormadarak és a lazacok nem váltanak időzónát, noha földrészt igen, mert mozgásuk lényegében észak-déli irányú.

 

Menetrendi igazodás

 

A légitársaságok úgy szerkesztik a menetrendjeiket, hogy minél könnyebben lehessen átállni az új időzónára. Kelet felé legtöbbször késő este indítják a gépeket, így elvileg csak az éjszaka rövidül meg egy kissé.

 

A Nap a repülővel szemben haladva gyorsított felvételszerűen kel fel. Európából Amerikába dél és délután három óra között indulnak a gépek, hogy az utas mindössze kissé hosszabbítsa meg a nappalt. A Nap ilyenkor állni látszik a horizonton a gép ablakán keresztül.

 

Feszültségoldás

 

Az atlanti járatokon gyakran etetik-itatják az utasokat a légikísérők, mert éppen ez bizonyult a leghatásosabb szernek az időzónaváltás alatt jelentkező szorongás ellen. Egyébként az összes tünetet egyszerre megszüntető gyógyszer nincs. A hányinger csillapítására adott szerek például nem javítják, sőt, néha rontják az időzónához való alkalmazkodást.

 

Akklimatizálódás

 

Ha valaki az időeltolódástól fáradtan érkezik, legokosabb, ha nem fekszik le azonnal, hanem megpróbálja a lehető legtovább kihúzni az időt. Például, ha az amerikai idő szerint délután ötkor érkezel meg, maradj ébren éjfélig. Így tudod a lehető leghamarabb hozzászoktatni a szervezeted az időeltolódáshoz.

 

Fordítva is így: ha délelőtt érkezel haza, bírd ki a napot, ne engedj azonnal a fáradtságnak.

 

 

(Fotó: flickr.com by the waving cat )

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: