Az 5 legszebb horvátországi üdülősziget

Horvátország - Lélegzetelállítóan gyönyörű szigeteit lerohanják a főszezonban, de május és június fordulóján valamint augusztus végén alábbhagy a nyüzsgés, és kedvedre élvezheted a tengert, a városokat és az étkeket.

Horvátország legszebb szigetei, üdülés.

1. Vis

 

Ideális, romantikus rejtekhely. A levegő kristálytiszta, az öblökbe bújó tenger türkizkék, amúgy minden csupa zöld, a sziget gyógynövényekben is gazdag. Az itt nyaralót, ha felkerekedik, fenyő, olíva, leander, füge és eperfa ligetek kísérik útján, s ha megpihen, a tenger gyümölcsei és a sziget remek borai (Opol, Vugava) enyhítik étkét és szomját. Ha eljutottál Vis városáig, ne hagyd ki a Villa Kaliopát, ez egy igazán békés és hangulatos, pálmafákkal körülölet arborétum-étterem remek és friss tengeri fogásokkal.

 

Nézd meg a legjobb visi hoteleket is...

 

A sziget sokáig el volt zárva a lakosság és a turisták elől, Tito egyik bázisaként szolgált. Ma már szabadon látogatható, egyik szélétől (Vis) a másikig (Kozima). Különösen kedvelt a zordon szép Stiniva öböl apró kavicsos strandja. Bár kissé fárasztó megközelíteni, - nincs is tömeg! - de megéri. A Vistől öt kilométerre fekvő, hajóval elérhető Kék-barlang pedig a délelőtt 10 és 13 óra között beszüremlő napsugarak hatására különleges ezüstös-kékes fénybe borul, varázslatos látvány. Fotó: croatia.hr

 


 

2. Korcula

 

Katamaránnal vagy komppal juthatsz el ide Split, Rijeka és Dubrovnik kikötőjéből. A sűrű tölgy- és fenyőerdőkkel borított szigetet már a görögök, rómaiak és a velenceiek is kedvelték, bár nem nyaralni jöttek… viszont ezáltal a sziget történelmi emlékhelyekben gazdag.

 

Korcsula egy csipetnyi Dubrovnik, s annak épített eleganciáját ötvözi a természet szépségével - s mikét nagyobb testvérét, ezt a várost is egy aprócska szigetre gyömöszölték. A város nevezetessége és ikonikus jelképe az 1302-ben épült Szent Márk katedrális egy Tintoretto festette oltárképpel. Úgy tartják, itt született Marco Polo is (1254-ben), a híres ázsiai utazó emlékét egy háromemeletes múzeum és kilátó őrzi. Érdemes felmászni, mert pazar a kilátás. A város teli szűk utcácskákkal, barátságos kávézókkal és galériákkal.

 

Nézd meg a legjobb korculai hoteleket is...

 

Ha pedig a szikrázó napsütésbe a hűsítő habokra vágysz, irány Korcula homokos strandjai, közülük a Lumbarda közeli Bili Zal és a Przina strand a legnépszerűbb.

 

Ha megéhezel tégy egy próbát az U Maje i Tonkeban, mindössze pár méterre a kikötő bejáratától  az óvárosban, válaszd a dalmát tapaszt (kecskesajt, sonka, hal, padlizsán) vagy a  cevapcici kolbászkákat. Fotó: visitkorcula.eu

 

 

 

 

3. Pag

 

Akár egy holdbéli táj e sziget, eldugott öblökkel, kopáran fehérlő domboldalakkal, ahol alig látsz fákat, ám a talaj közelében sós fű nő és köztük gyógynövények sokasága. Tán ennek köszönhető a helybéli bárányok és a juhsajt oly páratlanul izgalmas íze és finomsága. Ha négy szóval kellene jellemezni e szigetet, íme: sajt, bárány, csipke és só.

 

Találsz itt családi sajtüzemet (sirena.hr), só- és csipkemúzeumot egyaránt. A kicsi, barátságos dalmát stílusú Konoba Epe-ben (Pag, Jurija Dalmatinca 35.) megkóstolhatod a helyi Pršut (a dalmát dupla füstölt sonkát) és a híres pagi sajtot, kortyolhatsz hozzá helyi pálinkából és borokból. Aztán hallgathatod, ahogy a helyiek dalra fakadnak – a bor és jókedv hatására.

 

Nézd meg a legjobb pagi hoteleket is...

 

A szigetet simán körbekarikázhatod, s eljuthatsz a Tusto Celo magaslatra, ahol egy 32 méter befogójú szabályos háromszöget találhatsz, fehér kövekből kirajzolódva. Senki se tudja miként jött létre, a helybéliek ufókról suttognak. Ha elfáradtál megmártózhatsz a tengerben - a homokos és apró kavicsos strandok közül a novaljai Zrce-strand a legkedveltebb, igazi bulizós hely, horvátországi Ibiza… Fotó: flickr.com by Evil Boris

 

 

 

 

4. Hvar

 

A komp a kontinens egyik legősibb városa, Stari Grad kikötő-öblébe érkezik - domboldalakon nőtt sűrű erdő öleli körül. Már az ókoriak is, írhatnánk, de ide tényleg, és még azt is feljegyezték, hogy pihenni…! Miként maga 1936-ban VIII. Edward angol király és kedvese is. És hol vacsoráztak? Megteheted ma is, a Jurin Podrum étteremben (Donja Kola 24). Hogy ma mit kóstolj? Mondjuk garnélarákot, polippörköltet házi sütésű olivás kenyérrel. A végén kóstold meg a helybéliek édes desszertborát, a Proseket. Ha jól laktál, tégy egy könnyű levezető sétát a levendulák között. Nem kell sokat keresgélned.

 

Hvar teli középkori emlékekkel, itt nyílt a kontinens egyik első színháza az 1600 évek elején, de a városban sétálva lenyűgöz majd a középkori erőd, a reneszánsz loggia és óratorony, valamint a barokkos katedrális is. De nem csak a velencei uralom, hanem a monarchiabéli élet is nyomot hagyott – legalább is, ami az építészetet illeti – a városon.

 

 Nézd meg a legjobb hvari hoteleket is...

 

Este megélénkül a város, kávézók, bárok hívogatnak, csupa nyüzsgés az élet. Nem csoda, ha a fiatalok kedvence. Nappal pedig a strandoláson kívül pattanhatsz kerékpárra, mászhatsz sziklát, ülhetsz tengeri kajakba vagy vitorlásra, vagy túrázhatsz a sziget híres szőlőültetvényei és levendulamezői mentén. Fotó: wikipedia.org by chensiyuan

 

 

 

5. Losinj  

 

Mali Losinj és Cres egykor azonos szárazföldet alkotott, de még a rómaiak egy keskeny pontján csatornával kettévágták, és így egymáshoz közel két szigetet hoztak létre. Így aztán ha Mali Losinjra mégy nyaralni, alighanem átugorsz majd Cres és a szintén közeli Susak szigetére is.

 

A sziget éghajlata kellemesen enyhe, vegetációjára pedig örökzöld. Part menti vizeiben időről-időre delfinek bukkannak fel, Mali Losinjban még egy delfináriumot is találsz.

 

Nézd meg a legjobb losinji hoteleket

 

A sziget két városa Mali és Veli Losinj igazi üdülőközpontok, a kikapcsolódás számtalan válfaja között válogathatsz: fürdőzhetsz, vitorlázhatsz, teniszezhetsz, horgászhatsz. Éjjel sem csendesedik el az élet, sok klub és bár tart hajnalig nyitva. De ha csak sétálsz, és jó mélyet szippantasz a levegőből, akkor is jól jársz, a sziget tiszta, tengeri levegőjének közismert a gyógyhatása. A monarchia idején gyógycentrumként tartották számon, s a királyi család tagjai is szívesen időztek itt. Fotó: Hotel Bellevue

 

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: