Indiai tudnivalók

India - Világhíres látnivalói és színes-szagos, nyüzsgő világa minden látogatót elbűvöl. S ahogyan szent helyeit és lenyűgöző épületeit a köréjük fűződő legendák, úgy kanyargós utcáit a mosolygós-temperamentumos, alkudozásra mindig kész helybéliek teszik élettel telivé. De vigyázat !

India praktikus tudnivalói, közlekedési információk.

Vízum

 

Magánútlevéllel utazóknak vízumot kell igényelniük India budapesti nagykövetségén. A vízumkérdőív letölthető a nagykövetség honlapjáról. A vízumot rendszerint fél évre adják, és helyben nem hosszabbítható.

 

Az ország egyes területeire egyáltalán nem, vagy csak engedéllyel lehet belépni. Előzetes engedély szükséges például Sikkim, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram, valamint az Andaman és Nicobar-szigetek felkereséséhez.

 

Egészség

 

India északi részén, különösen a fővárosban, Delhiben, valamint környékén a szokatlanul csapadékos monszunévszakban rendkívüli mértékben elszaporodnak a Dengue-láz terjedéséért felelős szúnyogok, ha ide utazol, lehetőség szerint szúnyogriasztó szerek alkalmazásával, illetve a test minél nagyobb részét fedő, világos színű ruha viselésével próbáld meg elkerülni a betegséget terjesztő szúnyogok csípését. Magas láz, s az azt kísérő izomgyöngeség és fáradtság esetén haladéktalanul fordulj orvoshoz.

 

Mumbai környékén a szintén szúnyogok által terjesztett malária megbetegedés gyakori. Szúnyogriasztók - éjszakai időszakot is érintő - használata mellett, orvosi tanácsadás alapján szedhető maláriaellenes gyógykészítményekkel előzd meg a fertőzést.

 

A Magyarországon kapható szúnyogriasztó készítmények az indiai szúnyogokkal szemben nem hatékonyak, helyben szerezd be a megfelelő készítményeket, megérkezés után, mihamarabb…

 

A teljes utazásra (illetve minden sport-tevékenységre) kiterjedő utazási biztosítás kötése mindenképpen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák esetenként kifejezetten magasak lehetnek.

 

Soha ne igyál a csapvizet, ne moss fogat vele, kerüld a jégkockákat, s a palackozott vizet is nézd meg, sértetlen-e a kupakja. Az indiai ételekkel is könnyen elronthatod a gyomrod. Kezd a hozzászoktatást könnyű, kevésbé jellegzetes és fűszeres ételekkel. Legyél különösen óvatos az utcai ételekkel. A higiénia itt sok kívánnivalót hagy maga után, a poharakat lehet, hogy ugyanazon vízben mossák el egész nap…

 

Ha hasmenésed van, a helyi gyógyszertárakban kaphatsz segítséget. Országos szinten is jelentősen megnőtt a HIV pozitív esetek száma. 

 

Közbiztonság

 

Az indiai fővárosban és Mumbai térségében fennállhat terrorista jellegű merényletek elkövetésének veszélye, elsődlegesen a külföldiek által látogatott bevásárlóközpontokban és piacokon.  A lehetséges célpontok elsősorban a nagy tömegeket vonzó bevásárlóközpontok, piacok, közlekedési csomópontok, repülőterek, vasútállomások, illetve a külföldiek által előszeretettel látogatott helyszínek.

 

Rendőrség telefonszáma: 100. Turista rendőrség: 103.

 

Nem tanácsos Dzsammu és Kasmír (Jammu & Kashmir) szövetségi állam Ladakon kívüli térségeibe, az indiai-pakisztáni határtérségbe, valamint az északkeleti-indiai Manipur és Tripura szövetségi államba utazni.

 

Rendőrségi jelentések szerint Delhiben a közbiztonság az elmúlt évben jelentősen romlott. Elsősorban a lopások és a nők elleni erőszakos cselekmények száma nőtt meg ugrásszerűen. Nők egyedül, különösen sötétedés után, ne tartózkodjanak a főváros utcáin. Változatlanul előfordul (elsősorban a vonatokon), hogy az áldozatot elkábítják és kirabolják, elsősorban az ismeretlenek által kínált étel és ital lehet veszélyes.

 

 A hivatali ügyintézést a tiszta, ápolt megjelenés jelentősen megkönnyítheti. Érdemes az útlevél adatoldaláról, a vízumról és a belépési pecsétekről fénymásolatot készíteni, és azt az útlevéltől elkülönítetten tárolni.

 

Közlekedés

 

Repülő -  India valamennyi fontos reptere túlzsúfolt. Gyakoriak a késések, nem ritka, hogy egy járatot, különböző okokból, egyszerűen törölnek. Kártérítésre sok esetben nincs lehetőség.

 

Mumbai repülőtere a legforgalmasabb, de létesítményei rosszak. Delhi repülőtérre sokkal jobb, Kolkata-Kalkutta repülőtérét csak kelet-indiai kalandozáshoz érdemes választani. Az  Air India és az Indian Airlines a két nemzeti légifuvarozó, de szinte minden nemzetközi légitársaság repül Indiába. A Jet Airways ma már India legjobb légitársasága.

 

Nyáron a monszun, télen a köd teszi kiszámíthatatlanná a járatok közlekedését. Indulás előtt mindenképpen érdemes az aktuális helyzetről tájékozódni. A biztonsági megfontolások mellett a nemzetközi csatlakozás lekésése esetén problematikus lehet a repülőjegy átíratása is, ezért az Indián belüli fapados járatok igénybevétele a téli időszakban különösen nem javasolt.

 

Vasút - A vasúti közlekedés rengeteg időt emészt és valósággal frusztrál, de szerves részét képezi egy indiai utazás-élménynek. De eszedbe ne jusson másodosztályú jegyet váltani… hacsak nem egy könyvet akarsz írni az indiai vagonok népéről.

 

Az indiai vasúthálózat jellemzően négy osztálykategóriával működik közülük: klimatizált ágyaskocsi, első osztály, másodosztályú kocsik fekvőhelyekkel és másodosztály helyjegy nélkül. A fekvőhelyeket a jegy megvásárlásánál vagy a vonatra való felszálláskor kell megváltani. Leggyakrabban azonban az utazók a másodosztályt választják helyjegy nélkül. Az utazás ebben a kategóriában hihetetlenül olcsó, a vonatok azonban nagymértékben zajosak és mindig teljesen elfoglaltak.

 

A jegyek foglalása számítógépes rendszeren keresztül történik, ezért nagyrészt megbízható, viszont a vonatok zsúfoltsága miatt célszerű időben gondoskodni a menetjegyről (a nagyobb pályaudvarokon működik egy ún. "foreigners" pénztárablak, ahol külön kvótából árusítják a menetjegyeket). A közlekedés biztonságának szintje, a karbantartás hiánya és a nem megfelelő felszereltség gyakran balesetekhez vezet.

 

Busz & autó - Ne utazz busszal. Zsúfoltak, megbízhatatlanok, veszélyesek, legfeljebb magánjáratokra válts jegyet, de azok egyike sem olcsó.

 

Ha autót bérelsz, lehet hozzá sofőrt is kérni, ha magad akarod vezetni, legyenek a reflexeid villámgyorsak, az idegeid meg acélból… sok a közúti baleset. Indiában baloldali közlekedés van. Az ország elvben tagja a nemzetközi jogosítványról szóló egyezménynek, de a dokumentumot a turistáktól, ennek ellenére, nem mindig fogadják el.

 

Taxi & riksa - Kis- és nagyvárosok jellegzetes helyi közlekedési eszköze a taxi, az auto-riksa és a biciklis-riksa, valamint a tonga.  Buszra ülni kifejezetten kalandkedvelőknek ajánlott csak, a magán-taxi  tisztességes, a riksa pedig feleáron visz  körbe  a városban, igaz, jobb, ha egy maszkot vagy sálat kötsz az orrod elé… Hopp! Mindig előre alkudj meg a viteldíjról.

 

A taxisofőrökkel vigyázz, kivált, ha másik útvonalat erőltetnek, vagy ha épp egy szálloda felé indulsz, s le akarnak beszélni arról, mondván az már megszűnt vagy tud egy jobbat. Ha nem jutsz dűlőre, szállj ki. Sok az utcai rendőr, de mivel indiai, nem mész velük sokra a kisebb csetepatékban.

 

Etikett

 

Az első hindi szó, amit meg kell tanulnod a Namaste, ami azt jelenti, hello. Ha nem akarsz úton útfélén kezet fogni, helyezd udvariasan a tenyered a melledre és hajolj meg. 

 

Soha ne érints meg senkit bal kézzel, se lábbal, mert tisztátalan testrésznek tartják. A ruha sokat elárul viselője státuszáról. Minél lazább s nyitottabb az öltözete, annál szegényebbnek tűnik. Szent helyeken legyen fedett a tested, és vedd le a cipőd.

 

 Étkezéskor ne feledd, hogy Indiában a bal kéz kizárólag fürdőszobai tevékenységre használatos, így soha ne érintsd bal kézzel az élelmiszert.

 

A legtöbb indiai kézzel eszik, bár minden étterem tart evőeszközt is, csak kérned kell. Az indiaiak jellemzően megosztják az élelmiszert egymással, akár idegenekkel is. Kissé sértő visszautasítani egy falatot, ha felajánlják, de udvariasan megteheted. Ugyanakkor vigyázz, ha nem étteremben kínálnak, lehet, bódító szer van az ételben, de leginkább az italban...  És! ne igyál más üvegéből, és ne egyél más kanalából… Ha nem értesz vagy nem tudsz valamit, előtte kérdezz, segíteni fognak.

 

Minden fiatal férfi idegenvezető, mindenki a szolgálatodba akar szegődni, van, akinek hamis állami idegenvezetői papírja is van.  Erőszakosak, mert szegények és ebből élnek. A kétségbeesés és a túlélés ösztöne hajtja őket.  És a csalás terén nagyon kreatívak. Légy udvarias és határozott, amikor azt mondod: köszönöm, nem.

 

Fényképezni sok helyen tilos (repterek, egyes hidak, vízierőművek stb.) Történelmi emlékhelyeken gyakran csak a belépőjegy kiegészítéseként megvásárolt fénykép-videó jegy megvásárlása ellenében lehetséges.

 

Pénz

 

Indiai rúpiához csak az országba érkezve juthatsz. Konvertibilis fizetőeszközt bárhol beváltanak a bankokban és pénzváltóhelyeken, és terjedt a bankkártyák elfogadása is. Bankban válts pénzt vagy szállodában.

 

Mindig tarts magadnál némi készpénzt, mert a legtöbb kereskedő nem fogad el hitelkártyát. A nagy bankjegyeket se szeretik, olykor vissza is utasítják. Vigyázz, ne fogadj el sérült vagy erősen kopott bankjegyet, se üzletben, se pénzváltáskor.  Gyakorta kísérleteznek ezzel, kivált turistákat vágnak így át.

 

Az országból indiai rúpia nem vihető ki. Maximum 10 ezer USD-t lehet az országból kivinni, és azt is csak akkor, ha a belépéskor ezt deklaráltad.

 

Villamos energia: 220 V AC, 50 Hz, az összes csatlakozó kerek két-tűs fajta.

 

 

 

Még több információ: www.incredibleindia.org

 

 

(Fotó: flickr.com by Aris Gionis)

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: