Irán    Látnivalók   |   Tudnivalók

Iráni látnivalók

Irán - Bátor látogatóira történelmi kincsek, építészeti csodák várnak, de a legvonzóbb mégis a hétköznapi életbe mélyen beleivódott perzsa örökség és vendégszeretet. Első pillanatban ugyan kulturális sokk éri itt az utazót, de ezt hamar oldja az irániak nagylelkű vendégszeretete.

Irán látnivalói, nevezetességei, a világ legnagyobb tere.

1. Abyaneh

 

A város legjelentősebb, 14. századi mecsete vörösiszap téglából épült, akárcsak a lakóházai is. Messziről szinte beleolvad a vörösesbarna hegyek oldalába.

 

Kompakt kis város, nincs teli s teli látnivalókkal, de barátságos hangulata vonzó az utazók számára. A város az ősi hagyományokat őrzi. Csak bóklássz az utcákon, fedezd fel a mecseteket, a temetőket és az erődítményeket. Este megáll az élet, a legjobb korán reggel indulni.

 

Az abyanehi nők helyi népviselete a civilizált idők kezdetét idézik, egy hosszú – a vállat és fejet is beburkoló – színes mintás sálat viselnek, és térd alá érő nadrágot vagy szoknyát. A kormány bár szeretné ezt a viseletet korlátozni, de mindmáig sikertelenül.

 

 

 

2. Iszfahan

 

A világ kevéssé ismert, rejtett drágaköve, Irán második legnagyobb, modern városa. A Mejdán Sah a világ talán legnagyobb tere, hosszúsága 512, szélessége 164 méter. Nézd meg gyönyörű és ápolt kertjeinek egyikét, kukkants be a bazárba, tégy egy sétát a Zayandehrood folyó buja partján és a rajta átívelő 11 különleges híd (képünkön: Khaju-híd) valamelyikén. A hidak legöregebbje, a Shahrestan még az 5. században épült.

 

Végy egy kis élelmiszert és ülj ki vacsorázni – miként a helybéliek is – a Naqsh-e Jahan térre. De azon se csodálkozz, ha a kertek füvére szőnyeget terítő és úgy piknikező iszfahaniakat látsz, ez itt természetes. Fotó: flickr.com by Mohamed Somji

 

►Az Iszfaháni kódex egy vitatott magyar őstörténeti forráshivatkozás, aminek az eredetije állítólag 500 körül keletkezett és egy hun szójegyzéket tartalmaz, ma pedig az iszfaháni Szurb Khács kolostor birtokában van az ún. Krétai kódexszel együtt, ami szintén hun szószedetet tartalmaz.

 

 

 

 

3. Shiraz

 

A Perzsa-öböl partján fekvő több mint négyezer éves települést a kertek, költők és borok városaként tartják számon a világjárók. Ha erre jársz, pihenj meg egy pillanatra a legnagyobb perzsa költő, Hafez sírjánál, az illatos gyümölcsfák árnyékában. Igazi zarándokhely.

 

Shiraz a Zand dinasztia idején az ország fővárosa volt, ekkor épült ki a legszebben. Gyönyörű kertek, pompás mecsetek és perzsa kifinomultság a jutalma annak, aki itt tölt néhány napot. Éghajlata kellemes, a termékeny völgyben sokasodó és híres szőlőültetvényei is erről tanúskodnak.  

 

 

 

4. Perszepolisz

 

Shiráztól 65 kilométerre, északkeletre fekszik. Egykor szakrális főváros szerepét töltötte be. Egyes tudósok szerint a tavaszi napéjegyenlőség, a perzsa újév (Nourúz) ünnepségeinek székhelye volt.

 

I. Dareiosz perzsa király kezdte el építeni i. e. 515-ben, de még utódai sem tudták befejezni. I. e. 330-ban Nagy Sándor meghódította a várost, ekkor tűzvész áldozata lett. Romjai a világörökség része.

 

 

5. Teherán

 

A város a kaotikus utcai nyüzsgés és a pihentető lelki nyugalom csodálatos kombinációja. Kikapcsolódásra legalkalmasabb a népszerű S'ad-Abad palota és környéke, a város északi részén, kertek és paloták sokaságának közepette. A perzsa örökség része a sok gyönyörű közpark, de a vajszínű téglafalak között is mindenütt gyümölcsfákkal meg szökőkutakkal, halastavakkal és madárházakkal teli magánkertek pompáznak.

 

A Nemzeti Múzeum a perzsa történelmet örökíti, a Szőnyeg Múzeum pedig a kézműves ipar magasiskolájának állít emléket. A teheráni bazár labirintus-szerű sikátorait üzletek szegélyezik, ahol az arany ékszertől a szürke szamárig minden megvásárolható. A hangok, szagok és látványosságok valósággal megszédítik az utazót – ez itt a hétköznapi élet, a maga minden esetlenességével és gazdagságával.

 

Az egykor s a modern időkig uralkodó sah-dinasztiák Naptrónusa a Gulisztan-palotában, a 26 ezer drágakővel kirakott Pávatrón pedig a Nemzeti Ékszermúzeumban tekinthető meg. Ugyancsak itt csodálható meg a briliánssal, smaragddal, zafírral és igazgyönggyel díszített arany Pahlaví-korona is, valamint a Darja-i Núr (A fény tengere) nevet viselő híres 2,5 centiméter hosszú, 2 centiméter széles, 182 karátos gyémánt. Miként a pazar gazdagság tökéletes formájú szimbóluma is, a sah 3700 kilogramm súlyú, színaranyból készített földgömbje, melyen az országok és az óceánok 51 370 drágakővel vannak kirakva.  

 

 

 

6. Jazd

 

Marco Polo szép és nemes városként említette. Más utazók úgy tartották számon, mint a legszebb perzsa nők városa. De ez az a város, ahol az első egyistenhívő világvallás követői túlélték az iszlám térhódítását. Jazd a Zoroaszter vallásnak is központja. A tűzimádók tűztemplomaiban itt még ma is ég a megtisztító szent tűz. Nézd meg a különleges temetőjüket is a város határán, a Csend Tornyával.

 

Jellegzetesen visszatérő építészeti motívum a széltorony. A felső részükön áttört kéményekre emlékeztető építmények igazából szellőztető kürtők, a légkondicionálás ősei – a 42 fokos hőségben felüdülést jelentett a legapróbb légáramlat is. A város építészetét végül is a rettenetes hőség határozta meg, szűk téglával bélelt és árnyas sikátorok, kupolás és boltíves építmények, széltornyok és a föld felszíne alá mélyülő terek.

 

A legtöbb hotel szervez tevetúrákat, de sokkal nagyobb az élmény, ha egy független vezetőt fogadsz. Bejárhatod a Selyemút egy szakaszát, indulhatsz a sivatag irányába vagy kóborolhatsz az óvárosban, de a legnépszerűbb a Kharanaq-Chak Chak-Meybod útvonal, amely tömegközlekedéssel nem járható be.  

 

 

 

7. Kish szigete

 

Kish búvárközpontja rendkívül népszerű, oktatóik megbízhatóak, és a legjobb hely, ha a Perzsa-öböl rejtett világát kémlelnéd. (Egy négynapos oktatás ára: IR3,500,000). Sajnos nem élvezheted egész évben – az erős szelek olykor annyira felzavarják a vizet, hogy alig látni valamit, és ilyenkor előfordul, hogy napokig nem tisztul ki az idő. De sebaj, rossz időben irány a delfinpark, ahol a delfinárium mellett pillangófarmot, selyemhernyó tenyészetet, madárparkot, mesterséges esőerdőt és orchidea- s kaktuszkertet is csodálhatsz.

 

Az akvaparkot is felkeresheted a sziget művészeti központjában, ahol a Perzsa-öböl különleges, víz alatti élővilágában gyönyörködhetsz. A New York Times a világ 10 legszebb szigete közé választotta Kish-t. Fotó: wikipedia.org by IBgkim

 

 

 

► Még több információ: irpedia.com

 

 

(Fotó: shutterstock.com, flickr.com by Paul Keller)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: