Irán    Látnivalók   |   Tudnivalók

Iráni tudnivalók

Irán - Könnyen és kényelmesen bejárható busszal és vonattal egyaránt. A legjobban akkor jársz, ha – miként a helyiek – kora reggel indulsz a városi felfedező vagy bevásárló útra – később a forróság már nehezíti az utadat. De mindig légy körültekintő és óvatos – kerüld a nagy tömegeket.

Irán hasznos tudnivalók, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Maradj távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsd tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüld a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében. De óvatosan fényképezz az utcán is. A teheráni magyar nagykövetség telefonszámai: 00-98-21-2255-04-52, 00-98-21-255-04-60, Ügyelet: 00-98-21-2255-04-71.

 

A turisták által látogatott helyek (Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepólisz, Kasán) európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthetők. Problémaforrás: kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fős is) biztonságosabb.

 

Kerüld a következő területeket: az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részeit.     A kurd területeket (török és iraki határvidék). Érzékeny területek: Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke).

 

Egészségügy

 

A közegészségügyi és higiéniás viszonyok kielégítőek. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken hiányos. Kötelező védőoltás nincs. Diftéria, tetanusz, tífusz, Hepatitis-B elleni védőoltás ajánlott. Palackozott vizet igyál. Veszélyforrás: kolera, madarinfluenza. Nagyvárosokban magas a légszennyezettség.

 

Közlekedés

 

A rendkívül zsúfolt teheráni utakon gyakoriak a balesetek. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom. Itt a kockázatot elsősorban a sebességhatárok be nem tartása, az elsőbbségadás nélküli behajtás, a szabálytalan előzés jelenti.

 

A belföldi repülőgép-szemcsétlenség ugyan viszonylag ritkán fordul elő, ám a jelentős részben elavult géppark alkatrészellátásának megoldatlansága miatt nem zárható ki a légi közlekedés biztonságának romlása.

 

Az ország egészét behálózó távolsági buszjáratok és a nagyobb városokba közlekedő vonatok megbízhatóak és olcsók.

 

Városon belül iránytaxival, vagy taxival oldható meg a közlekedés. Mivel Teherán több körzetre van osztva és szabályozott-korlátozott a közlekedése, lehet hogy több taxit kell váltanod, hogy a célodhoz eljuthass. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) rendkívüli óvatosságra van szükség. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül.

 

Időjárás

 

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat név évszakos, és viszonylag egységes. Irán kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi.

 

A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik.

 

Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-Öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron a Föld egyik legforróbb helye.

 

Szokások

 

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. Nagyra értékelik az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést).

 

A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

 

Nota Bene

 

Irán egész területe földrengésveszélyes körzet. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú. Iránban nem használhatók a nemzetközi bankkártyák. Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, videokazettákat elkobozzák.

 

 

 

 Még több információ: irpedia.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Hamed Masoumi)

Betöltés...
(0)
Pozitív értékelés (0) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: