Törökország   Isztambul    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Isztambuli látnivalók

Isztambul - Törökország leghíresebb városának fontos látnivalóival egy-két nap alatt végezhetsz, de ha belemerülsz a részletekbe, a kínálat elsöprő erejű. Nyüzsgő modern város, súlyos bevásárlóközpontokkal és izgalmas éjszakai élettel.

1. Haghia Sophia

 

Az Isteni Bölcsesség temploma a keresztény egyház egyik ikonja. Túlélte a tűzvészeket, törökországi háborúkat, földrengéseket és a bizánci és török birodalom bukását is.

 

Bámulatos építészeti alkotás, este is érdemes visszatérned, amikor a Kék mecset és az Isteni Bölcsesség temploma is fényárban úszik.

 

A templom nevezetes pontja – a keleti oldalánál - egy különleges kövekből kirakott padlódarab. Ez az omphalos,  a világ köldöke, a világ közepe - egykorú leírások szerint a bizánci császárokat erre a pontra állítva koronázták.

 

Különleges látnivaló az izzadó oszlop is. A kőzet az alatta elterülő víztározóból nedvességet szív fel, amely az oszlop oldalán kiütközik. A hagyomány úgy tartja, aki az oszlopot megérinti, azt lelki béke hatja át és kívánsága is teljesül.

 

A hajdan a császár részére fenntartott területen egy mozaikon II. János császár és felesége, Eiréné császárné látható, aki I. László magyar király (1077- 1095) lánya volt, eredeti nevén Piroska (régiesen Priszka).

 

Cím: Sultanahmet Meydanı. Nyitva 09:00-19:00, hétfőn zárva. Belépő: 7 $. Honlap és fotó: ayasofyamuzesi.gov.tr/

 

 

 

2. Topkapi

 

Szultáni palota, a sok feleség, a több száz ágyas és több ezres hivatalnok és szolgahad igényeihez igazítva. Nem csak szultáni székhely volt, hanem az Oszmán Birodalom központja is. II. Mehmed építette 1459-65 között. Több épületből áll és négy udvar veszi körül.

 

Az első a janicsárok udvara a hóhér szökőkútjával, ahol az, miután végzett áldozatával kezet mosott.

 

A második udvar legfontosabb épülete a konyha és diván. A konyhában szeladon porcelánedények, azt tartották, megváltozik a bennük lévő ital és étel színe, ha mérgezett.

 

A divan szalonban a török szultán tanácsadói értekeztek, egy függöny mögül a szultán is kihallgathatta beszélgetésüket. A harmadik udvar szíve a hárem, a könyvtár és a kincstár.

 

A 300 szobás hárem kihagyhatatlan, idegenvezetővel menj, de külön jegyet kell váltani.

 

A kincstár éke a Topkapi tőr smaragddal és gyémántokkal kirakva.

 

A Szent Palást Pavilonjában Mohamed köpenye, kardja és egyik foga látható - hajdan a szultán csak és kizárólag Ramadan tizenötödik napján léphetett be ide. A negyedik udvar a szultán sétáló magánkertjeként szolgált. Ne hagyd ki az Igazság bástyáját se, itt fogadta a szultán a vendégeit, és ha túlságosan felmérgesítette valamelyikük, hát megfojtatta.

 

Cím: Babıhümayun Cad. Megközelítés villamossal: Sultanahmet, Gülhan. Kedden zárva. Belépő: 7 $ és 7 $ a hárem. Honlap: www.topkapisarayi.gov.tr

 

 

 

3. Kék mecset

 

Ahmed szultán Kék mecsetje a Hagia Szophia székesegyházzal szemben áll. A Sultan Ahmet dzsámi nevét azokról a kék csempékről kapta, melyekkel a belső falait borították.

 

A mecset 1616-ban készült el, hat minarettel és hatalmas udvarral. A hat minaret a maga korában felzúdulást keltett, hiszen a világon addig és egyedül a mekkai mecsethez tartozott csak hat minaret. Maga a mecset négy hatalmas oszlopra támaszkodik, középen a központi kupolával. A mecset a Hagia Szophia székesegyházzal szemben található.

 

Külseje lenyűgöző, de roppant belső tere nem túl kreatív, a 20 000 kézzel készített izniki kék csempe pedig megkopott az idők és évszázadok során. De ne hagyd ki, mert a tér és a beszűrődő fények lenyűgöznek.

 

A isztambuli mecsetet övező kert csaknem akkora, mint maga az épület. Nyugati bejárata fölött egy nehéz vaslánc függ. A szultán volt az egyetlen, aki lóháton mehetett be az udvarba, de a lánc miatt le kellett hajtania a fejét. Szimbolikus mozdulat: a világi hatalmasság fejet hajt és jelképesen is megalázkodik az égi hatalmasság előtt, amikor a házába lép.

 

Cím: Sultanahmet Meydanı. Nyitva: 09:00-19:00, naponta. Imaidőt kerüld: reggel vagy délután nézd meg. Belépő: ingyenes. Még több információ: www.bluemosque.co

 

 

 

4. NagyBazár

 

A nagy bazár igazi török öröm. Mármint a törököknek, ha el tudnak adni valamit a turistáknak, mert ők ide csak árulni járnak. Egy bazárlátogatás feledhetetlen törökországi élmény.
A Nagy Bazár (Kapali Carsi): 60 fedett utca, 5000 üzlet, 400 000 látogató naponta. Két mecsetet, négy szökőkút, két hamam és számos kávézó és étterem.

 

Itt foglalhatsz Isztambulban szállást

 

Selyempapucs, bőrkabát, szőnyeg a sláger… de igazán az arany az egyedüli kurrens áru. Aranyat csak óvatosan, régiséget meg egyáltalán ne vegyél, mert ha tényleg az, tilos kivinni, ha meg hamisítvány, minek.

 

Alkudni kötelező, de ha megalkudtál, meg is kell venned az árut. Teát elfogadhatsz, nem kötelez vásárlásra.

 

Huszonhét kapu vezet a isztambuli bazárba, de csak kettőt használnak, bent itt-ott találsz egy valóban jó kávézót, kebabost is. Ülj le és nézelődj, figyeld az alkudozásokat, és éld át ezt a különös és a maga nemében romantikus hangulatot. Izgalmas ez a világ, ha nem dobod be a pénztárcádat a közösbe.

 

Nyitva: 8:30-19:00, vasárnap zárva. Belépődíj: ingyenes. Honlap: www.grandbazaaristanbul.org

 

 

 

5. Hamam

 

 Egy túlfűtött városnézés után ereszd ki a gőzt egy márvány kupolás török fürdőben. És kérj egy masszázst a sajgó lábaidra… A hagyományos törökországi fürdőkben illóolajok és masszázsok garantálják az ellazulást, a Cagaloglu és a Cemberlitas fürdőkben turistákat is fogadnak.

 

A város egyik legnépszerűbbje a Cemberlitas fürdő, amely a Nagy Bazár mellett található. 1584-ben építették Nurbanu szultán parancsára. A férfiak és a nők számára elkülönítettek a helyiségek.

 

A Cagalou pedig tán még híresebb, hiszen Liszt Ferenc, Vilmos császár, Tony Curtis, Cameron Diaz, Harison Ford is megfordult itt meg a nevezetes látogatók sorát gyarapítva.

 

A fürdők kupolái az égboltot (Allah világát), illetve az Univerzumot szimbolizálják. A víz a Paradicsomot előrevetítő földi jelenség, mely egyaránt fontos a testnek és a léleknek. A muszlim fürdő pedig maga a földi Paradicsom. A fürdő elkülönített részei a rituális megtisztulás különböző lépéseit szimbolizálták. A fürdő előcsarnokában lehet törölközőt vagy köntöst kölcsönözni, haj- és testápoló szereket vásárolni. Itt vannak az öltözők is.

 

Vetkőzz le az öltözőben, maradhatsz fürdőruhában is, de tekerd körül a tested a pamut peştamallal, a kulcsot vidd magaddal… majd lépj be a fürdő legforróbb és legnedvesebb helyiségébe, a felhevült padlót a fürdőszolgák vízzel locsolják, sarkaiban kis pihenőhelyiségek, csapok és mosdók. A középső nagy, meleg márvány platformot fürdő medencék (kurna) ölelik körül.

 

Először üldögélj és izzadj, aztán kapsz egy hámlasztó bőrradírt, és egy szappanhabos testmosást a forró platformon feküdve. Utána lépj az egyik medencébe, a fürdőszolga lemossa rólad a habot. Eztán feküdj, izzadj vagy merítkezz az egyik medencében. A mosdatás 15 percig tart, az egész fürdőkúra egy-másfél órát. (A mosdatásért fizetni kell, de magad is megteheted.) Amikor elhagyod a fürdőt, kapsz egy száraz törölközőt. Üldögélj és pihenj a hűvösön s nem árt egy frissítő ital sem.

 

A súrolás, a szappanos masszázs, majd vizes tisztálkodás következtében a test megszabadul az elhalt bőrsejtektől, felfrissül a vérkeringése, az izmai ellazulnak. A magas hőmérséklet és a magas páratartalom miatt pedig elpusztulnak a testben található kórokozók.

 

Az árak a kiválasztott szolgáltatástól függően változnak (a masszírozásért külön kell fizetni). A dollárt és az eurót is elfogadják. A fürdők minden reggel 6 órától éjfélig tartanak nyitva. Egy kis üveg vizet tegyél az elején az öltözőszekrényedbe.

 

Nyilvános fürdők, fotók és honlapok: Cemberlitas,  Cagaloglur  Belépődíj: 22 $.  Csomagár: 75 $

 

 

 

6. Boszporuszi hajózás

 

Törökországi kirándulásod nem lehet teljes egy boszporuszi, látnivalókban gazdag hajókázás nélkül. A legjobb a júniustól szeptemberig tartó időszak.

 

Eszedbe ne jusson egy magánhajót bérelned olcsónak tűnő áron, már az internetes honlapokon is látszik, hogy valami bazári aljasság lengi körül ezeket a hajókat… szinte sehol se tüntetnek fel árakat, a program elnagyoltan hányaveti és csak ha külön megkeresed őket emailben, akkor válaszolnak.

 

Mi a megoldás?

 

A Boszporusz Scenic Tour által üzemeltetett IDO - Isztambul Fast Ferry és Seabus Company.  Éjszakai hajókázást is kínálnak. Az Eminönü-i dokkból indulnak, A Galata híd alól,  20 török líra, 90 perc az út,  de visszafelé az ázsiai oldalról újból jegyet kell venned. A Galata-híd bal oldaláról a Tyrol 90 perces Boszporusz utazása a második hídig tart és vissza. Déltől este 8-ig óránként. Az ára 7 YTL.

 

A legtöbb Isztambuli napi-kompot az Eminönü-Kavaklar Bogaziçi Özel Gezi Seferleri  közlekedteti a Boszporusz teljes hosszában. Az Eminönü-i Boğaz Hattı dokkból (3. dock) indulnak naponta 10:35.kor júniustól szeptemberig. A jegy ára 13 YTL oda-vissza, 7 egy irányban. A komp megáll: Beşiktaş, Kanlıca, Yeniköy, Sarıyer, Rumeli Kavağı és Anadolu Kavaği. Itt fordul vissza. Legalább egy órával az indulás előtt szállj be, mert csak így jutsz jó helyekhez a nyári főszezonban. A narancslé drága a fedélzeten, jobb, ha viszel magaddal.

 

 

 

Honlap és információ: www.istanbul.com

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: