Jamaica    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Jamaicai látnivalók

Karib-szigetek - A harmadik legnagyobb karibi sziget, és kétségkívül a legszínesebb: idilli fehér strandok és vibráló trópusi környezet fogad a kéklő hegyvonulatok háttere előtt. A Bob Marley és a reggae szülőföldjeként elhíresült sziget a zene fellegvára.

Jamaica legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Kék lagúna

 

A 14 éves Brooke Shields tette híressé – igen, Jamaicában van az a varázslatos hely, ahol a Kék lagúna című filmet forgatták, s ma Port Antonio leghíresebb látnivalója. A lagúnát földalatti ásványi források táplálják, és néhol az 56 méteres mélységet is eléri. Nem csoda, hogy a helyiek feneketlennek tartják, és legendákat mesélnek a mélyben rejtőző tengeri szörnyekről. De ha nem vagy félős, mesés hely ez a lubickoláshoz, végtére is, Brooke Shields is megúszta.

 

 

2. Kék hegyek

 

A ködbe borult, kékes színben játszó hegységet érdemes közelebbről is megismerni – számos túraútvonal vezet fel a magasba, egészen a 2200 méter magas hegycsúcsig. Szép időben Kubáig is ellátni, közelebbről pedig a hegyvidék egzotikus madaraiban és növényeiben gyönyörködhetsz: több mint 200 madárfaj és 800 különleges növényfaj él itt.

 

 

 

3. Ocho Rios

 

Delfinbarlangjáról híres, e trópusi esőerdő övezte városban találod a legnagyobb természetes lagúnát a szigeten, amely számos palackorrú delfin otthona – itt közelebbi ismeretségbe kerülhetsz a barátságos állatokkal, s együtt is úszhatsz velük. Nézd meg a Shaw Park botanikus kertet is, amely a dombtetőn áll, remek rálátást nyújtva a Karib-tengerre. A kert gyönyörű egzotikus virágokkal ékes, közepén egy pazar vízesés is csobog.

 

 

4. Kingston

 

A reggae fővárosa, s a legtöbb turista első útja egyenesen az 56 Hope Road címhez vezet. Itt áll ugyanis az a ház, amelyben egykor Bob Marley lakott, rendezte be stúdióját, s amely a zenész ellen irányuló, meghiúsult merénylet színhelye, ma a Bob Marley Múzeumnak és emlékhelynek ad otthont.

 

Egy másik, rég letűnt nagyságnak állít emléket Port Royal múzeuma, a kingstoni öböl melletti félszigeten – Jamaica régi fővárosának, amely ezen a helyen állt, mielőtt az 1692-es földrengés következtében a tengerbe süllyedt, több mint négyezer városlakó életét követelve. A múzeum az archeológiai kutatások során felszínre hozott tárgyakat mutatja be. A múltidézés után sétálj egyet a városban – Kingston színes utcácskái hamisítatlan jamaicai hangulatot árasztanak, emellett pompázatos a kikötője, első osztályú a piaca és gyönyörű parkokkal büszkélkedhet. Közülük is a Hope Gardens a Karib térség legnagyobb parkja, hurrikán-tépázta, de folyamatosan újraültetett ritka fákkal, kókuszházzal, liliomos tóval és saját állatkerttel.

 

 

5. Discovery Bay

 

Óriási labirintusrendszert alkotnak a mészkőbarlangok Jamaica északi partjainál, lenyűgöző látványosságot tárva az ideérkező szeme elé. A leghíresebb a Green Grotto üregrendszer, amelynek legbelső barlangja egy kristálytiszta vizű földalatti tavat rejt. Egykor szökött rabszolgáknak szolgált menekülési útvonalként, a háborúk idején hadak járták és rumos hordókat tároltak benne, ma turistáktól népes. De érdemes felkeresni Discovery Bay másik híres látnivalóját, a Kolombusz Parkot is, amely egy szabadtéri múzeum – az 1494-ben ezen a helyen kikötő felfedezőnek állít emléket.

 

 

 

6. Rio Grande

 

A legromantikusabb kirándulás, ha felpattansz egy bambusztutajra, és indulhat is a varázslatos túra a banán- és cukorültetvények között Jamaica egyik legnagyobb folyóján. A túravezető a lapos tutaj elején állva evez, te meg közben átélheted a táj varázsát. A háttérben a Kék hegyek, a túra útba ejti a Lover’s Lane-t, vagyis a szerelmesek sikátorát, ezért a legjobb kettesben tutajtúrázni, ahol megcsókolhatod, akit szeretsz, és kívánhatsz egyet (a hely szelleme teljesíti), a végpont pedig a Saint Margaret's Bay.

 

 

7. Negril  & Montego Bay

 

Itt a világon a legszebb a naplemente. Teljesen tisztán szemlélve is. Hát még ha a part menti bárok egyikéből figyeled, némi rum vagy… hatása alatt. Mivel egyre népszerűbb és egyre féktelenebb, ha nyugodt napozásra vágysz, ne itt foglalj szállást. Pedig Negril büszkélkedik a világ tíz legjobb strandjának egyikével. Délelőtt vagy reggel, mikor mindenki még a reagge ütemére horkol, nyugisabb, ám ha eljön az este…

 

TOWÁBB: Jamaica hotelek, szállások

 

Montego Bay a legvibrálóbb város, ahol egész nap buli van, szól a zene és mindenki remekül szórakozik. Sok ifjú turistának ez a jamaicai utazás kiindulópontja, s a hely varázsa miatt marad egyben a végpontja is… Legfeljebb egy kis kirándulásra ruccannak ki Gloucesterig, természetesen az egyik partyhajóval.

 

De Montego Bay tengeri parkja a csönd világába kalauzol. Természetvédelmi terület, ahol a legszebb víz alatti világgal találkozhat a Jamaicába utazó: elsüllyedt roncsok, víz alatti barlangok, fekete korall, dajkacápa, sasrája és más ritka állatok.

 

 

 

8. Lover's Leap - Szerelmi ugrás

 

A Treasure Beachen egy 500 méter magas, a tenger fölé nyúló szikla állít emléket Jamaica egyik legszívszorítóbb legendájának. Egy világítótorony és egy teraszos kilátó jelöli azt a helyet, ahol egy rabszolga szerelmespár kézen fogva ugrott a halálos mélységbe, hogy ember szét ne választhassa őket. Aki tériszonnyal küzd, maradjon távolabb a szikla szélétől, mert szédítő a látvány. 

 

 

 

 Még több kép és információ: visitjamaica.com , tourjamaicatoday.com

 

 

(Fotó: shutterstock.com )

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: