Jamaica    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Jamaicai tudnivalók

Karib-szigetek - A térség leghíresebb szigete, Jamaika a világ nehézsúlyú turisztikai célpontja: a mámorító koktélok, fenséges időjárás, tiszta strandok, szórakoztató és érdekes városok szigete. A tömegturizmus még nem rontotta el. A sziget megőrizte a varázsát.

Jamaica hasznos tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

A legjobb hónapok: január, február, március és december. Jamaica éghajlata trópusi, meleg a hőmérséklet egész évben. Az esős évszak júniustól novemberig tart, a legtöbb eső szeptemberben és októberben esik. 

 

 

Biztonság

 

Vigyázz az értékeidre, az erőszakos bűncselekmények nagyobb része jól körülhatárolható területeken történik – például a kingstoni belvárosban, vagy a rendőrség által jól ismert negyedekben. A hírhedten rossz környékeket kerüld el. Érdemes valamely utazási iroda csoport-programját követni. A komolyabb, életellenes bűncselekmények vagy fegyveres rablások célpontjai a bandatagok és nem a turisták. De semmi értékeset ne tégy szemügyre. Az utcán sétálva készülj fel rá,  hogy pénzt kérnek majd tőled. Ezt nagyon udvariasan utasítsd el, vagy legyen nálad apró. Nem ritka a szexuális zaklatás. De a homoszexualitás büntetendő. A "911" segélyhívó vonal Jamaicában a "119".

 

 

Jamaicai szállás, hotelek

 

A szigeten nagy és all-inclusive szállodák és kisebb hotelek, valamint független éttermek és üzletek sora várja a turistákat. Meglehetősen vonzó az árskála.

 

  Booking.com  

 

 

 

Étkezés

 

Jamaica ízei olykor megdöbbentően finomak és frissek, és a helyiek rendkívül büszkék a sziget kulináris kínálatára. A leghíresebb specialitás persze az istenien pácolt jerk csirke, de érdemes a rákban gazdag tengeri hallevest és a kagylót is kipróbálni egy montego bayi vagy negrili étteremben. Az út menti árusoktól az ackee gyümölcsöt vagy a sós szárított halat érdemes megkóstolni, a tengerre néző éttermekben pedig mindig frissen készítik a tengeri étkeket, de finom az escoveitch is (pácolt hal paprikával és hagymával sütve).

 

Kóstold meg az ackee-t (jellegzetes helyi gyümölcs) és saltfistht (szárított tőkehal) együtt. És a pepperpot levest is, amely sertés- és marhahúsból készül, és okrával (egzotikus fűszer, de lágy, és nem intenzív ízű) meg az amaránt leveléből készített fűszerrel, a kallaloo-val ízesítik. A jerk csirke talán a legismertebb jamaikai specialitás: a húst gazdagon fűszerezve (cayenne borssal, csilivel, fokhagymával, lime-mal) egy éjszakán át pácolják, mielőtt a faszénen kisütik.

 

Olcsó étterem  >>  21,25 $     
Középkategóriás étterem, két fő, három fogás  >> 46,18      
McDonalds menü  >> 10,72     
Belföldi sör (0,5 liter ) >> 3,08      
Importált sör (0,33 literes palack)  >> 4,06     
Cappuccino  >> 4,00     
Kóla / Pepsi (0,33 literes)  >> 1,13      
Víz (0,33 literes)  >> 0,96 
Tej  >> 1 liter 2,48   
Vekni friss fehér kenyér (500g) >> 2,07    
Tojás (12) >> 2,04   
Friss sajt (1kg) >> 3,88   
Csirkemell, kicsontozott, (1kg) >> 7,13 $    

 

Az éttermek többsége magas színvonalú, különösen Montego Bay környékén. Mindenütt kapható rum. Az italok jamaicai királynője a rum, különösen az Appleton, de a helyi kávé is a legfinomabbak közé tartozik, világviszonylatban is. A legfinomabb üdítő pedig a ting, grapefruitból készül és enyhén szénsavas. A Red Stripe sör a sziget leghíresebb export cikke. A rumkoktélok pedig a legízesebbek.

 

 

Látnivalók

 

Jamaika nem csak reggae, rasztafári, rum és nászutasok… Jön még hozzá jó pár fehérhomokos strand, buja esőerdő, fantasztikus kávé s egész éves napsütés. És mi mindent lehet itt csinálni? A nyugati Negril a lazulás tökéletes helyszíne: hosszú partszakaszáról, hatalmas kókuszligeteiről és kristálytiszta tengervizéről híres.

 

 

A fiatalos Montego Bay a legjobb party-helyszín telis tele bárokkal és éjszakai klubokkal, Ocho Rios remekbe szabott golfpályával és vízi parkkal csalogat, Port Antonio pedig az öko-turisták kiindulópontja, akik a Kék hegyek szépséges rejtelmeit igyekeznek megismerni. 

 

Appleton Estate: rum-túra >> 12,00 $
Blue Lagoon: Brooke Shields nélkül  >> 0 
Bob Marley Múzeum >>20,00
Ys vízesés: drótkötél, kanyonevezés, fürdőzés >> 15,00-20,00
Mystic Mountain Vidámpark  >> 42,00- 125,00
Dolphin Cove, Ocho Rios: úszás a delfinekkel >> 45,00-200,00
Dunn folyó-vízesés: fürdés, ugrálás  >> 15,00 $   

 

 

Vásárlás

 

Vigyél magaddal haza egy kis Jamaicát: vásárolj a Kék hegyekből származó kávét vagy jamaikai rumot. Ha érdekelnek a műtárgyak, látogass el Kingstonban a Kortárs Művészeti Központba, ha pedig kézműves remekeket vásárolnál, keresd fel a negrili Craft Marketot. A legszebb fafaragásokkal a Things Jamaican outlet üzleteiben találkozhatsz, amelyek megtalálhatók Montego Bayben és az Ocho Rios melletti Harmony Hallban.

 

Az első helyen, amit Jamaicában venni érdemes, a kézműves termékek állnak. Gyönyörűen hímzett, selyemből készült ruhaneműt, fafaragásokat, olajfestményeket és mesterien kiképzett szandálokat találunk szinte minden városban. Ajándéknak és szuvenírnek a legtöbben a Port Royalból, vagyis a vízbe süllyedt fővárosból felszínre hozott edények, porcelánok reprodukcióit választják. Vagy a jamaicai rum alapú termékeket, likőröket, kávétejszínt, csokoládét. És persze színes sapkát.

 

 

Közlekedés

 

Az országon belüli járatokhoz igénybe vehető a kingstoni, a montego bay-i es a negrili repülőtér is. Vasúthálózat nincs. A közlekedés baloldali. Helyben autóbusszal és taxival közlekedhetsz. Az autóbuszok zsúfoltak, gyakori a zseblopás. Csak piros-fehér PP rendszámú taxiba szállj vagy a szálloda által ajánlottba. Az utak és autópályák többsége szűk és forgalmas, a jelzések hiányosak – gyalogosokkal és állatokkal is találkozhatsz…

 

A körforgalomnál duplán légy óvatos, a körforgalom az óramutató járásával megegyező, elég bonyolult…a belépési és kilépési pontok zavarosak. Gyalogosan se könnyű átkelni, ha az egyik autó megáll, nem biztos, hogy a másik sávban is ezt teszik… Éjszaka ne vezess.

 

Egyirányú jegy (helyi közlekedés) >> 1,20 $
Taxi 1km  >>  5,00 
Benzin (1 liter)  >> 1,08 $      

 

 

Szórakozás

 

Jamaikában a strandbárokban zajlik az éjszakai élet jelentős része – közöttük is legnépszerűbb az uszadékfából épült Time 'n' Place Falmouth-ban. A bár és környezete annyira lenyűgöző, hogy számos fotózás színhelyéül választotta és divatanyagokat is készítettek már itt, többek között a híres Vogue magazinnak.

 

Negril és Montego Bay legmenőbb helyein a homokban ropják a táncot, a zenei felhozatal pedig a hotelekben és az út menti bárokban és pubokban a legszínesebb: soca, calypso, reggae meg amit akarsz… A legkomolyabb reggae-rajongók viszont Kingston diszkóit keressék fel.

 

 

Egészség

 

Átfogó sürgősségi orvosi ellátásra csak Kingstonban és Montego Bay-ben számíthatsz, de szinte mindenütt találsz kis állami kórházat. Az orvosok előre kérik a pénzt, köss körültekintően biztosítást. Védőoltás nem indokolt, de vigyél magaddal szúnyogirtót, csökkentve a fertőzés esélyét.

 

 

 

► Még több információ: visitjamaica.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Ricymar)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: