Repülőjegyek

James Bond, avagy a repülés evolúciója

Következzenek a 007-es ügynök legszuperebb repülő alkalmatosságai, a helikoptertől a Boeingig…

 

1964: Goldfinger

 

James Bond első találkozója Pussy Galoréval a szexi pilótanő saját sugárhajtású repülőgépén zajlik. A gép egy Lockheed JetStar, amelyet az 1960-as évek elejétől az 1970-es évek végéig gyártottak.

 

 

A másik híres jelenetben, amikor Pussy Galore és csapata a Fort Knox fölött repül, Piper PA-28 Cherokee repülők láthatók, amelyekre gáztartályokat erősítettek.

 


 

1965: Tűzgolyó

 

 

Az Avro Vulcan típusú repülőgép landolása a vízen és villámgyors elmerülése a film egyik ikonikus jelenete. A sugárhajtású deltaszárnyú stratégiai bombázó a brit Királyi Légierő állományának része volt az 1950-es és 60-as években.

 


 

1967: Csak kétszer élsz

 

 

Egyszer sem élte volna túl James Bond ezt az epizódot a két pazar repülőgép nélkül, amelyek az űrbe ugyan nem kísérték el, de hű társai voltak a 007-esnek. Az egyik szépséges repülő egy igen ritka Meyers 200-as, egy egy-motoros könnyű repülőgép, amelyet Amerikában gyártottak az 1950-60-as években. A másik egy pompás autogyro, vagy másként girokopter, amelyet Little Nellie-nek kereszteltek, s az 1960-as évek elején tervezte Ken Wallis, a brit légierő parancsnoka.

 


 

1973: Élni és halni hagyni

 

 

Az egyik leghíresebb menekülős jelenetben volt társa James Bondnak ez az izraeli kis gép – autók és repülők között szlalomozva, sőt még szárnyaszegetten is segítette főhősünket. IAI Westwind a neve, és az 1960-as évektől kezdve a 70-es évek végéig gyártották. 


 

1977: A kém, aki szeretett engem

 

 

Egy igazi harci helikopter üldözte James Bondot: a Bell 206 Jet Ranger, amelyet Kanadában gyártottak az Egyesült Államok hadserege számára, s a Könnyű Megfigyelés Programban (Light Observation Programme, LOP) vett részt az 1960-as évektől kezdve.

 


 

1979: Holdkelte

 

 

A csinos kis repülőgép, amelynek nyitott ajtajában Bond az életéért küzd a magasban, egy Apollo Airways sugárhajtású privát gép. A kaliforniai utas- és teherszállító charter légitársaság 1975 és 1982 között működött.

 


 

1983: Polipka

 

 

Ahogyan a Bede BD-5 egyedi gyártású könnyű repülőgép (az 1960-as évek végén tervezték) kigurul rejtekéből, majd leereszti a szárnyait, s a magasba emelkedése után csodálatos manővereket mutat be… Annál a jelenetnél már csak az emlékezetesebb, amikor James Bond egy ló hátáról kapaszkodik föl egy Beechcraft Model 18-as farkára, majd utazik a gép hátán… Ezt a modellt az amerikai hadsereg a második világháború során is bevetette.

 


 

1987: Halálos rémületben

 

 

Egy olyan harci repülő tűnik fel ebben az epizódban, a Lockheed C-130 Hercules formájában, amelyet az amerikai, a kanadai hadsereg s még a brit légierő is előszeretettel használt bevetésein.

 


 

1989: A magányos ügynök

 

 

Micsoda képkockák, amikor a vízisíelő James Bond játszi könnyedséggel kapaszkodik fel egy cessnára… A Cessna 186 Skywagon típusú gépet az 1960-as évektől kezdve gyártották. 

 


 

1995: Aranyszem

 

 

A repülőgép, amelyre James Bond a szikláról egy motor segítségével ugrik rá, majd menti meg az elkerülhetetlenül végzetesnek látszó zuhanásból, egy svájci gép, a Pilatus PC-6 Turbo-Porter, amely 1959-ben szállt fel először.

 


 

1997: A holnap markában

 

 

Már a főcím előtti jelenetben feltűnik egy különleges gép: egy ritka Aero L-39 Albatros – a nagy teljesítményű csehszlovák légi járművet az 1970-es évek elején mutatták be először.

 


 

2006: Casino Royale

 

 

A rendőrautót félresuhintó utasszállító egy Boeing 747-200, amelyet a British Airways az 1980-as években használt.  

 


 

2008: Quantum csendje

 

 

James Bond és szépséges kísérője, Camille egy Douglas DC-3-G102A géppel menekülnek üldözőik elől. A 007-es elképesztő hajtűkanyarokat ír le a géppel még akkor is, amikor az már egy találat következtében erősen füstöl. E repülőgéptípus 1935-ben emelkedett először a magasba, és rendszeresen használták a második világháború során is.

 

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: