Japán tudnivalók

Japán - Mivel szinte minden tökéletes és szervezett, egyrészt el fogsz ámulni, aztán majd nem győzöl bosszankodni, amikor be is kell tartanod a szabályokat.

Praktikus tudnivalók és hasznos információk Japánról.

Vízum

 

A magyar útlevelek érvényességi ideje helyben nem hosszabbítható meg, új útlevél beszerzése pedig a tokiói nagykövetségen keresztül 1-2 hónapot vehet igénybe.  Az országba való belépés macerás: ujjlenyomat, fénykép, kis interjú…

 

Időjárás

 

Északon hosszú és hóesésben gazdag telek, valamint  rövid nyarak váltakoznak, a déli szigetek időjárása enyhébb és párásabb. A nyári hónapokban (júniustól augusztusig) a meleg, csendes-óceáni levegőnek köszönhetően magas a hőmérséklet és a páratartalom egész Japánban. A késő nyár a tájfunok szezonja, elsősorban a partszakaszokon.

 

Biztonság

 

A japán szervezett bűnözés nem érinti a külföldi turistákat, a nemzetközi szervezett bűnözés, azonban mind nagyobb teret foglal el magának – de ez még nem érinti az utazókat.

 

Figyelem: semmilyen szúró-vágó, élet kioltására alkalmas eszközt ne tarts magadnál, a rendőrség ezt bárhol és bármikor ellenőrizheti. A gyönge kábítószerek fogyasztása is súlyos börtönbüntetést vonhat maga után. Rendőrség: 110.

 

A szigetország földrengések tekintetében a világ egyik legaktívabb zónája. Földrengés esetén mindenkor kövesd a japán hatóságok utasításait.

 

Egészség

 

Japán rendkívül tiszta, beteg emberek gyakran maszkokban járnak, hogy ne fertőzzék meg embertársaikat, a mentőhálózat – melyet a tűzoltóság működtet - jól felszerelt. Védőoltás, különös elővigyázatosság nem szükséges. Tűzoltóság és a mentők: 119.

 

Közlekedés

 

A japán tömegközlekedés jól szervezett és biztonságos. Távolságarányos díjat kell fizetni. A menetjegyet az utazás végéig meg kell őrizni, ellenőrzik.

 

A közúti közlekedésben a balkéz szabály érvényes. A japánok figyelmesen vezetnek, betartatják az előírásokat.

 

A taxik biztonságosak, távolság alapú fix díjazást alkalmaznak, a borravaló ismeretlen. Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvánnyal nem lehet autót bérelni.

 

A vasúti közlekedés gyors, pontos és megbízható. A két legnagyobb légitársaság (ANA, JAL) járatai behálózzák a szigetországot.

 

Pénz

 

Japán pénzneme a jen. Az eurót nem minden bankban váltják. A dollárt mindenütt. A külföldi bankkártyák használata korlátozott. Több bankautomata és fizetőhely csak a japán bankok által kibocsátott kártyákat fogadja el. A bank automatáknak is van nyitvatartási idejük...

 

Hálózat & mobil

 

A hálózati feszültség egyedülállóan 100 V (nem az amerikai kontinensen használt 110V). Kelet-Japánban 50 Hz, Nyugat-Japánban 60 Hz. A hálózati csatlakozóhoz adapterre van szükség. Erre elektronikai cikkek vásárlásakor is figyelemmel kell lenni.

 

Japánban a mobiltelefon hálózatok 2 gigahertzes technológiával működnek és nem GSM rendszerűek. A külföldi mobiltelefon készülékek - beleértve az ún. háromnormás készülékeket is - Japánban nem használhatók.

 

 

 

Friss információk: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?japan

 

 

(Fotó: flickr.com by Toshihiro Gamo)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: