Jemen    Látnivalók   |   Tudnivalók

Jemeni látnivalók

Jemen - Az Arab-félsziget szegény rokona, de ebben rejlik a varázsa. Olyan, mint egy időkapszula, a régi Arábiát őrzi és idézi. Noé bárkája valahol innen indult a túlélő túrára s egykor Sába királynője uralta e tájat. Különösen az agyag felhőkarcolót csodálja meg a civilizált világ más tájairól érkező.

Jemen legszebb nevezetességei, látnivalói.

Szanaa

 

Jemen fővárosa lélegzetelállítóan szép és izgalmas. Mondják, egykor itt állt Sába királynő egyik vára. Lenyűgöző a mintegy kétezer évet felidéző s jellegzetességében megőrző építészete. A világörökség része.  Csak sétálj, és bámészkodj. A magas fallal s nyolc kapuval körül vett városban legalább száz mecset és félszáz minaret magasodik a különleges, mézeskalács világot idéző, 5-6 emeletes agyagépületek között.  Ne feledd, a város 2000 méter magasan fekszik.

 

A nagy mecset a souk-piac nyugati oldalán található, körülbelül 80 méter hosszú és 60 méter széles, és sokan úgy tartják, az építését maga Mohamed próféta rendelte el. Hihetetlenül érdekes építmény, az évszázadok során bővítették, átépítették, de a restaurálások közepette értékes kincsekre is leltek. A kormány sokat költ rá.

 

A Tahrir téren található Nemzeti Múzeum valójában szakszerű bevezetés Jemen történetébe. Leletek és szobrok az iszlám előtti időkből, törzsi művészeti tárgyak, bronz spatulák, gyöngy karkötők és nyakláncok. A kőkorszaki ember e helyütt már vadászott… Egykor  a török imám lakott az épületben.

 

A Bab al-Jemen kapu legalább ezer éves, fantasztikus a tér kínálata, órákig el lehet itt bóklászni-böngészni. Van minden, kivált eredeti kézműipari termékek és eredeti vagy hamis régiségek… de ha nem vásárolsz semmit – ami szinte kizárt, akkor is jó elmerülni a helyi kultúra forgatagában, nézelődni és élvezni a jemeni világ áradatát. A piac 40 különböző mesterség területére van felosztva. A fűszer piacrész az egyik legkülönösebb, a híres arab fűszerek illata szinte bódító. De hímzett ruhák, övek és jambias (ívelt tőrök) is vásárolhatók.

 

 

 

Szaada

 

A fallal körülvett város építészeti szempontból számos érdekes régi építményt kínál fotózásra. Mássz fel a városfal tetejére, sétálj és egy ideális pontról nézz alá: pazar és vibrálóan mozgalmas a rálátás. Aztán nézd meg a díszes Najran kaput a város északi részén, érdekes építészeti műemlék a szaadai vár, fontos kormányzati épület, egykor az imám lakóhelyeként szolgált.

 

A városon kívül található a Zaydi Temető, ha az utazás során van időd, ne hagyd ki, az ország legszebb sírköveit láthatod. A város Szanaatól északra fekszik.

 

 

 

Shibam

 

A 3. században alapított város - a sivatagi Manhattan - egyedülállóan díszes agyag házairól híres, jellemzője: gazdagon, díszesen fából készített ajtók, ablakok és redőnyök. A toronyházak vályogból készültek, 5-11 emeletre magasodnak, emeletenként egy-két lakással. A magas épületek a beduin támadásokat voltak hivatva kivédeni. Néhány közülük eléri a 30 méteres magasságot is.

 

Shibam legidősebb felhőkarcolói mintegy 1700 évesek, a város hasonló építményeinek többsége a 16. századra datálhatók. Bár sokat átépítettek az évszázadok során. Az eső és az erózió ellen folyamatosan gondozni, védeni kell a toronyépületeket. A közeli hegyről fantasztikus a rálátás a város sziluettjére.
 

 

 

 

Socotra-sziget

 

A helyi utazásszervezők kirándulást szerveznek a Socotra-szigetre, de több éjszakát is itt lehet tölteni. Bizarr és különleges világ ez. A Világörökség része.

 

A futurisztikus tájakat rejtő sziget valaha Afrika része volt, mintegy hétmillió évvel ezelőtt vált le onnan. Sokáig ismeretlen volt a turisták számára, elsősorban a szélsőséges időjárás és a tavasztól-őszig folyamatos délnyugati monszunszél miatt – ez komolyan nehezíti a közlekedést. De ami itt az utazó szeme elé tárul, azt maga se hiszi: fehér homokos tengerpart, krétakori mészkőfennsík, furcsa bokrok, bizarr és érintetlen növények. Igazi botanikai kincsestár, máshol már letűnt fajok élő múzeuma.

 

A sziget értékes növényvilága közül a leghíresebb az esernyőhöz hasonlító sárkányvérfa. Nevét arról a vörös nedvről kapta, amely kérgének repedéseiből szivárog. Ezt a növényi nedvet nagy becsben tartotta az ókori világ, sebkenőcsöt készítettek belőle. Fotó: flickr.com by Rod Waddington

 

 

 

Még több információ: yementourism.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Francesco Veronesi)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: