Jemen    Látnivalók   |   Tudnivalók

Jemeni tudnivalók

Jemen - Nem mindig annyira veszélyes, mint ahogy azt a nemzetközi sajtó sugallja. Az utcai bűnözés ritka. De azért figyeld a híradásokat és kerüld a tömeget. És tartsd be az illemszabályokat. 2015-ben utazásra nem javasolt ország...

Jemeni hasznos tudnivalók, közlekedési információk.

Vízum

 

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Rijádban (Szaúd-Arábia) található, a konzuli segítség rendkívül nehézkes, szükség esetén fordulj valamely uniós tagállam helyi képviseletéhez.

 

Készülj fel arra, hogy vidéki utazásaidhoz útvonalengedélyre lesz szükséged. Pornográf tárgyak, anti-muzulmán és az izraeli kiadványok bevitele szigorúan tilos. Izraeli pecsét az útlevélben a beutazást meghiúsíthatja.

 

Biztonság

 

Mindig tájékozódj utazás előtt a külügyminisztérium honlapján arról, hogy Jemen háborús övezetnek számít e utazásod idején.

Az utcai bűnözés ritka. Séta közben nem érzel fenyegetettséget. De azért az összes helyi illemszabályra és vallási elvárásra légy tekintettel. Több alkalommal előfordult, hogy külföldi turistákat elraboltak. Valamennyi elrabolt külföldit rövid fogva tartás után az emberrablók szabadon bocsátották.  A nők részére ajánlott a zárt ruhák viselése. Vezethetnek gépjárművet.

 

Soha ne utazz egyedül, a csoport jelenléte kevesebb kockázattal jár. Késő este és éjszaka ne mutatkozz az utcán, ne utazz helyi lakosokkal együtt. Az ország legveszélyesebb körzeteibe (Mareb, Al-Jawf, Abiyan, Shabwa ) még katonai kísérettel is veszélyes a beutazás.

 

Időjárás

 

Többnyire sivatagos, forró és párás a nyugati part mentén, a keleti partvidékre a rendkívül forró, száraz, kemény sivatagi időjárás a jellemző. A magasabban fekvő területeken hűvös a klíma. A téli hónapokban éjszaka akár fagyhat. Sok a por  – asztmások csak óvatosan!

 

Közlekedés

 

 Sanaa International Airport (SAH): a jemeni fővárostól 13 kilométerre északra, mintegy 30 perc alatt érhető el közúton a városból. Egyterminálos, de az összes fontos létesítmény megtalálható: bank, pénzváltó, vámmentes bolt, étterem és autóbérlés. A városba csak taxival tudsz bejutni, vagy bérelt autóval – esetleg a szálloda transzferével.

Jemeni belső repterek: Taiz, Hodaidah és Aden – lényegre kiterjedő létesítményekkel. Helyben olcsóbb a jegy, mint interneten vagy irodán keresztül.

 

 Közutak - Az országban utazni csak helyiek kíséretével lehet. Az utak állapota általában rossz. Autópálya nincs. A fővárosból kivezető négy sávos út a  város határát követően kétsávosra szűkül. A hegyi szerpentineken a többségében közúti szállítás miatt jelentős a teherautó és kamion forgalom. Autóbérlés: nemzetközi láncolatoknál - négykerék-meghajtású legyen. Gépjárművet  sofőrrel együtt érdemes bérelni.

 

 Busz - zsúfolt, zajos és füstös, de olcsó.

 

► Taxi - Gyakori, hogy az azonos irányba közlekedő taxi több utast is szállít. Gyorsabb, kényelmesebb, mint a busz, de persze drágább is. Bölcs dolog előre megalkudni a tarifában.

 

Egészség

 

Jemenben nincs kötelező állami ellátás. Két külföldi tulajdonú kórház nyitotta meg kapuit, itt az ellátás nyugati színvonalú. Az HIV vírussal fertőzöttek száma évről évre növekszik,  fertőzött területről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

 

Tanácsolt védőoltások: tífusz, sárgaláz, malária tabletta. Palackozott vizet igyál. Bár Szanaaban klórozzák a csapvizet. Úszás vagy evezés a tavakban s folyamokban kockázatos. Sok a veszett állat – a védőoltás javallott. A főváros három fő kórháza: Al Jumhuriyya, Al Kuwait és Al Thawra, ahol alapvető orvosi ellátást kaphatsz.

Sürgősségi telefon: nincs országosan elérhető segélyhívószám, a helyi szolgáltatási számokat kell alkalmazni.

 

Nota bene

 

Bankártya elfogadóhely ritka az országban. ATM is szórványos. Személyenként két üveg szeszes ital bevitele engedélyezett. Telefon: Jemen nemzetközi előhívószáma 967. Sabafon az ország vezető mobiltelefon szolgáltatója. Kézfogás, étel és ital elvétele mindig jobb kézzel történjen. Borravaló: 5 és 10 százalék általában a szállodákban és éttermekben, a teherhordóknak általánosan 2,5 dollár jár. Villamosenergia:  220/230V 50HzHz Lapos két pólusú, kerek három pólusú, szögletes hárompólusú dugókat használnak.

 

Vásárlás és étkezés

 

Íme az ajándékozásra ajánlott ötletek sora:  foutah (népviselet), bőráru, jambia (díszes tőr), gyertyatartó, sál (szőtt aranyszálas), borostyán gyöngy, élénk színű párna és kerámia, fűszer, parfüm, tömjénes füstölő,  színes szőnyeg  - cápafogak.

 

Kóstold meg a salta-t (hús alapú pörkölt lencsével, babbal és görögszénával.) Igyál gyömbér kávét és kardamommal illatosított teát.

 

Ráadás: rágj qatot

 

Egy társadalmi méretű stimuláns, a kábítószerek különleges és egyedi fajtája. Délután a jemeni férfiak a qat levelek rágásába kezdenek, úgy mint a bagót szokták másutt és hajdanán… A qat a társadalmi élet kötőanyaga, kulturális tevékenység, nemzeti sport. Sokan, ha választaniuk kell a qat és az élelem között, az előbbit választják. Némelyek egy kis alkoholt is isznak rá…  

 

 

 Még több információ: yementourism.com

 

 

(Fotó: flickr.com by Francesco Veronesi)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: