Johannesburg és Soweto

Dél-Afrika - Johannesburg (Jozi avagy eGoli, mint az arany helye) Dél-Afrika legnagyobb és leggazdagabb városa. És a legveszélyesebb is.

Johannesburg és Soweto nyomora.

Bár lakóinak csak 15 százaléka fehér, továbbra is a világ arany- és gyémánt-kereskedelmének egyik központja, mivel közel fekszik az ásványkincsekben gazdag Witwatersrand hegyvidékhez.

 

A szegregációs törvény óta a belváros a legfeketébb és legveszélyesebb területek egyike.

 

A város legnagyobb fekete negyede, az 1920-as években létrejött Soweto (South-Western Townships), innen indult 1976-ban az egész országra kiterjedő tiltakozómozgalom az apartheid rendszer ellen.

 

Sowetót, bár nem szabad kihagyni, de eszedbe ne jusson egyedül vagy kis társasággal bemerészkedni, csak a szervezett utak elég biztonságosak.

 

A Johannesburgtól 15 km-re, délnyugatra húzódó Soweto négymillió lakosa jellemzően bádogvárosokban éli életét. Ma már nem igazán városrész, egyre inkább önálló életet él.

 

Itt foglalhatsz Johannesburgban szállást

 

Létrejöttére az adott okot, hogy a nagyvárosokban dolgozó fekete munkásokat a lehető legmesszebb helyezték el a fehérek lakta negyedektől és a belvárostól, hogy még látványukkal se zavarják őket a délutáni séta közben. De nem annyira messze, hogy ne lehessen megoldani a napi ingázásukat a munkába, a bányákba és gyárakba...

 

Ha biztonságos körülmények közepette akarsz bepillantani a dél-afrikai szegregáció és elnyomás világába, menj el az Apartheid Múzeumba. Dermesztő tudást kapsz az apartheid-rendszer világáról.

 

 

 

Még több információ: www.soweto.co.za

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Richard Matthews)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: