Kailash

Kína-Tibet – A tibeti és hindu hagyományok szerint a 6714 méter magas Kailash a világ szíve. E lenyűgöző kőpiramis mellett fut Ázsia négy legnagyobb folyója, a Gangesz, az Indus, a Sutlej és a Brahmaputra.

Kailash hegy, a világ szíve.

Bár a Himalája talapzatán elterülő országnak rendesen kijutott a bajból, mégis a misztikus Tibet testesíti meg mindazt, ami békés, harmonikus és spirituális.

 

Ez az a hely, ahol a bajt természetfeletti közömbösséggel és sztoicizmussal tartják távol.

 

Ez az a pont, ahonnan a Föld nagy hegyláncai is szerteágaznak, ezen állítás a térképre nézve azonnal beigazolódik.

 

Kailash földrajzi jellegzetessége egy természetes horogkereszt alakzat, mely a tibeti buddhizmusban a spirituális meggyőződés jelképe.

 

A buddhisták világszerte azt állítják, hogy a Kailash a bolygó legszentebb helye.

 

A hinduk pedig azért tartják szentnek, mert Shiva, a Pusztító lakik itt.

 

A hegycsúcs és a környező táj diszharmóniája csodálatos élményt nyújt az utazónak. Kailash még nem vált turistalátványossággá, mint Varanasi és Kathmandu.

 

Légikikötő hiányában a Lhasából ide induló turistákra gyötrelmes út vár. A nyugatiaknak, akiket a kínai bürokrácia egytől egyig turistának tekint, függetlenül a vallásos elkötelezettségüktől, nemcsak a bonyolult odajutással kell számolniuk, hanem azzal is, hogy rengeteg pénzt kérhetnek tőlük ezért. Lhasa felől egyhetes teherautóúttal lehet eljutni ide, mások Simikot (Nepál) felől közelítik meg a szent helyet. Többségüknek vallásos fanatizmusuk vagy kalandvágyuk segít átjutni a megpróbáltatásokon.

 

 

 

 Honlap: mountkailash.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by steve lau)

Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: