Egyiptom   Kairó    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Kairói látnivalók

Kairó - templomai, múmiái, piramisai és hieroglifái évente több millió utazót vonzanak. A kairói múzeumban pedig ki lehet számolni, vajon mennyit érhetnek ma Tutankhamon extravagáns ékszerei. De felesleges…

 

Régészeti múzeum

 

A kétemeletes, eredetileg is múzeumnak készült épületben egy ókori időutazást tehetsz, tematikusan haladva tekinthetők meg az Ó-, a Közép-, az Újbirodalom leletei és kincsei.
Külön szekcióban gyűjtötték össze és állították ki az ékszereket és papiruszokat, a szarkofágokat, a múmiákat és Tutenkhamon elképesztően gazdag kincseit – az arannyal és drágakövekkel kirakott halotti maszkkal. Látható a Rosettei-kő másolata is, az eredetit a British Múzeumban őrzik.

 

A magyar régészek munkáját és leleteit egy külön terem mutatja be.  A földszinti átriumban II. Ramszesz valamint III. Amenhotep és feleségének hatalmas szobra fogadja a látogatókat.

 

A kétes tisztaság, a szegényes világítás és feliratozás, valamint az általános káosz ellenére a világ egyik leg gazdagabbja az Egyiptomi Régészeti Múzeum. (Szerencsére az angolok és a franciák nem vittek el mindent...)

 

Az intézményt 1858-ban alapították, de az épületet hamar kinőtte, így termei már-már raktárhoz hasonlatosak. Az irdatlan mennyiségű régészeti lelet és restaurált kincs, használati tárgy valósággal letaglózó erejű. Ha nem szelektálsz, a végén csak zsong a fejed és összekeverednek benned az élmények.

 

Okosan teszed, ha az egyiptomi látogatásod első napján töltesz a múzeumban néhány órát, aztán az utazásod végén megismétled, hiszen akkor már lesz egy átfogó képed az ókori egyiptomi kultúráról.

 

Cím: Midan al-Tahrir, Kairó belvárosa. Nyitva: 09:00-19: 00. Árak:  60 LE felnőtt, 30 LE diák , Királyi múmiák: 100 LE , Audio útmutatók: 20 LE. A kamerát le kell adni. Mobillal azért lehet ügyesen kattintgatni. Közlekedés: metróval a Sadat állomásig, kövesd a jelzéseket, a múzeumhoz vezet, taxival kérd az "al-met-HAF al-Maszri" –t.   

 

 

Halottak városa

 

Egy szegény, ám decens városrész, üzletekkel, iskolákkal, villamosítva, mi több, helyenként vezetékes vízzel és csatornával a síremlékek között. Több egyiptomi uralkodó nyughelye, a mameluk építészet jellegzetességeivel.

 

Nevével ellentétben a Citadella és a Muqattam nyomor-negyedei között húzódó két hatalmas temető nemcsak a 300 ezer megboldogult nyughelye.

 

Az egyiptomiak számára ugyanis a halottak közelsége egyáltalán nem félelmetes: régi hagyomány, hogy az ősök sírja mellé egy kis épületet emelnek, ahová kijárnak piknikezni, sôt olykor ott töltik az éjszakát. Egyes családok pedig végleg ki is költöztek ide.

 

Déli Temető Sajnos csak a turisták számára nem ajánlatos, kétes hírű Muqattamon vagy a zárt városrészeken át közelíthető meg, az Északi Temető viszont biztonsággal látogatható. Ráadásul ez utóbbiban láthatók a legszebb síremlékek és mauzóleumok is, köztük jó néhány XIV-XVI. századi épület.

 

Északi Temető Bár nem számít veszélyes környéknek, tarts be néhány aranyszabályt. Ruházatod legyen tisztelettudó, a nőknek nem árt fejkendőt viselniük. A kíváncsiskodó gyerekeket ne zavard el, ezzel a szülők szimpátiáját is könnyen megnyered. (Ha gorombán reagálsz, a felnőttek könnyen elkergethetnek, esetleg megdobálhatnak.)

 

Biztos, ami biztos, sötétedés után ne maradj a temetőben. A látogatást legjobb péntekre időzíteni, amikor egyébként is sok kairói keresi fel hozzátartozói sírját.

 

Cím: Bab El-Wazir temető, a Halottak Városa, az Északi temető, amely biztonságosabb. 

 

 

Citadella

 

Mecseteken és múzeumokban gazdag, hatalmas középkori erődítmény, hatalmas kapukkal, magas védfalakkal és tornyokkal. A Citadella lassan ezer éves falai és belső udvarai azt is lenyűgözik, aki már sokat látott a világban. A citadelláról remek és lenyűgöző a kilátás, jó időben a piramisokig is ellátni. 1849-ig, Mohamed Ali haláláig az összes egyiptomi uralkodó itt élt. Szaladin szultán építette a XII. század végén, de hozzátoldott Mohammed Ali és Szulejmán pasa  is. A Qaszr al-Gawhara, avagy az Ékszer-palota, a Mohamed Ali korát bemutató múzeum ékszerkincsei elsősorban a lányokat kápráztatják el, az egyiptomi büntetés-végrehajtás véres történetét bemutató kiállítás a fiúk lelkére s fantáziájára hat.

 
Mohammed Ali-mecset és az óratorony Az erőd ékessége, Kairó iszlám negyedének jelképe. A mecset nagy központi kupoláját két égbe törő karcsú minaret és több kisebb kupola és torony fogja közre. Akkora csillárt, mint itt, tán még soha nem láttál. Az udvarban, a bejárathoz közel egy óratorony áll, itt látható az az óra, amelyet Lajos Fülöp francia király küldött ajándékba, cserébe a párizsi Concorde téren felállított obeliszkért. Az óra a szállítás alatt megsérült, így soha nem mutatta a pontos időt, mert soha nem javították meg.
 
A hatalmas erőd két másik (al-Nasszír Mohammed és Szulejmán pasa) mecsete is megér egy látogatást. Lenge öltözetben nem lehet belépni, a látogatókra egy köpenyt tekintenek. A cipőt le kell venni. A citadella múzeumai közül a Hadtörténeti a legérdekesebb és leglátványosabb. 

 

Cím: Al Abageyah, Qesm Al Khalifah, Cairo Governorate, Egyiptom. Nyitva: 08:00-17:00. Jegy ára:  40 LE (diák: 20 LE). Busszal: 174 és 173, leszállás: Midan Salah al-Din. Taxival: kérd "el-al-ah".  

 

 

Kopt negyed

 

Egy igazán nyugodt és békés negyed legszebb épületében őrzik az egyiptomi kereszténység emlékeit. Napjainkban, Egyiptomban mintegy 12 millió a kopt-keresztények száma.

 

A Kopt múzeumban látható a 4. századi, gnosztikus Nag Hammadi-kódex néhány lapja, a kódexet földművelők találták, véletlenül. Tematikusan és rendezetten kiállított műtárgyakon az ókori egyiptomi, a görög, a római, a bizánci és az oszmán hatása keveredése érzékelhető. Kairó legszebb keresztény temploma a múzeumtól egy rövid sétányira található, a 7. században épült Függőtemplomot Mária dicsőségére emelték. A belépés ingyenes.

 

Már maga a templom épülete is elképesztően impozáns, két római kori őrtorony közé épült, mintegy a kettő közé kifüggesztve. A templom előtere mozaikokkal kirakott, belső tere gazdagon díszített ikonokkal, elefántcsont berakásokkal és faragásokkal. Szószéke a 11- században készült. A Függőtemplom valamennyi oszlopa fehér színű, kivéve egyet, amelyik fekete – ez Júdást jelképezi.

 

Szent György (Mar Girgis) templom és kolostor a görög pátriárka székhelye. A templom különlegessége a kerek kupolája, és híresen szép esküvői terme (Qaat el Irsan) amelynek építése a 14. századra tehető.

 

A 4. századi Szent Szergiusz és Bacchus templom belsejéből egy barlangi lejárat nyílik, a koptok hite szerint Mária és József valamint a kis Jézus itt talált menedéket és rejtekhelyet Heródes üldöztetése elöl.

 

Megközelítés: Mar Girgis metrómegállótól.  

 

 

Khan el-Khalili bazár

 

Hangos, zsúfolt, színes, és izgalmas. A világ egyik legnagyobb bazára-piaca. A Világörökség része. Ez a bazár itt áll és árul már a 14. század óta. A karavánszeráj köré épült. Az északi sarkán található az al-Husszein mecset az iszlám egyik legszentebb zarándokhelye.

 

A piac hatalmas, vigyázz, jobb, ha a főcsapások mentén közlekedsz, bele ne vessz a labirintusba, az oldalsó szűk sikátorokban már alig találsz turistát, annál több a zsebtolvajt, bár azt másutt is.

 

Itt mindent megkaphatsz, amire vágysz, az olcsó bazári szuvenírtől a valódi kincsekig. Ajándéktárgyakat, ékszereket, kézműves termékeket, régiségeket, aranyat és ezüstöt egyaránt. És persze fűszereket és parfümöket is. Bár az olcsóság relatív, hiszen ahogy rád néznek, rögtön kiderül, hogy turista vagy, és így az árak is rögtön megemelkednek.

 

Alkudni kell. Ha meg akarod tudni a sikeres alkudozás szabályait olvasd el kisokosunkat. De két szabályt jól jegyezzünk meg: amíg mosoly kíséri a kialkudott árut, az eladó járt jobban... ha a kereskedő rábólint az árra, nincs visszaút, otthagyni vásárlás nélkül a legnagyobb sértéseknek számít.

 

Ha megéhezel vagy megszomjazol sok kis arab kávéház, étterem, utcai árus közül választhatsz. Az egyik legrégebbi és leghíresebb kávéházat, a Fishawi-t 1773-ban nyitották. Kicsorbult tükrök, viharvert bútorok, rátarti személyzet, vándorkereskedők, fantasztikus teák - Egyiptom kicsiben. Térj be egy erős teára vagy egy gyümölcsös ízű vízipipára. (Az Al-Hussein mecset nyugati oldalánál,  az El-Hussein Hotel mögött keresd)

 

Nyitva: kora reggeltől napnyugtáig (kivéve péntek délelőtt és vasárnap). Megközelítés: gyalog nehézkes, a legközelebbi metróállomás is vagy 30 perces sétára található. Jobb, ha taxival mégy.  

 

 

Kairói tévétorony

 

A város leghíresebb építménye a 186 méter magas, lótuszt formázó torony és annak forgó étterme. A Nílus által körülölet Gezira szigeten magasodik. Bár a lift mindig zsúfolt, mégis megéri be- és a magasba felszállni.

 

Lenyűgöző a látvány: egyik oldalon a piramisok, másik oldalon a sivatag, a sziget két oldalán a Nílus és a nyüzsgő város. Ne lepődj meg, ha ókori egyiptomi öltözetben asztalodhoz érkezik a személyiséganalizátor, aki egy kis számítógép segítségével jóslatot készít papiruszra nyomtatva – angolul vagy arabul – megfizethető áron. 

 

 

Még több információ: www.touregypt.net

 

 

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: