Egyiptom   Kairó    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Kairói kisokos

Kairó - Nagy lehetőség az olcsón utazóknak, de a luxushoz szokottaknak is. Itt minden párhuzamos, a nyomor és a gazdagság is. 

Praktikus tudnivalók Kairóról.

Biztonság

 

Az ország fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok kategóriájába tartozik. Egyiptom, nyugalmi helyzetben, alapvetően biztonságos országnak tekinthető a magyar turisták számára. Kerüld a tömegmegmozdulások helyszíneit, a kairói Tahrír-teret és környékét, különösen a pénteki imaidőben. Nők lehetőleg ne sétáljanak egyedül. Javasoljuk a Zamalek szigeten lévő és ahhoz közel eső, vagy a kairói repülőtér közelében található szálláslehetőségeket. Katonai és rendőri szervekről, objektumokról, tüntetésekről ne készíts fényképet.

 

Közlekedés

 

A kairói metró és villamos afrikai különlegesség, a taxik biztonságosak, de a viteldíjban állapodj meg, ha gyalogosan közlekedsz, hidd el, igazi extrém-sportban lesz részed. Kairóban olcsón bérelhetsz autót is sofőrrel, de ne lepődj meg, ha itt-ott megáll, egy-egy boltnál vagy étteremnél – jutalékot kap, ha rávesz, hogy térj be, és vásárolj vagy egyél valamit. 

 

Taxi a reptértől a városközpontig >> 25 - 50 LE
Nyilvános busz a repülőtérről városközpont >>  2 - 3
3 km taxi Kairóban >>  6 - 10
Metro Kairóban >>  1 LE
 

 

 

Étkezés

 

Az étel olcsó, de azért a szakadt helybéliekkel tömött helyeket kerüld, alkoholhoz nem könnyű jutni, nagyobb éttermekben nem probléma, és itt-ott kis üzletek is árulják. A hagyományos egyiptomi étkek, mint a molokheya (spenótszerű leves, a juta növényből készítik) a modern ízléshez igazítva Zamalek trendi éttermeiben és bárjaiban a legfinomabbak.

 

A nemzetközi konyha remekeit pedig a Nílus menti Sequoia készíti a legjobban – a város legjobb sushija is itt kapható. A leghíresebb specialitás, a kosar Egyiptom minden zugában megtalálható: tészta, lencse, csicseriborsó és paradicsomszósz keveréke. Könnyedén találsz libanoni és medditerán, olasz ételeket kínáló éttermeket is.

 

Olcsó reggeli helyi kávézóban >> 4-10 LE
Ebéd nem turistákra specializált éttermekben >> 6-20
Vacsora étteremben  >> 12 - 40
Kis üveg sör egy bárban >> 15 - 25
Kis üveg sör boltban >> 5 - 7
Big Mac McDonald's >> 13 LE

 

Aktuális árak ⇒ Kairóban

 

Időjárás

 

Kairó nagyon kellemes hőmérsékletű, november és április között, sőt az éjszakák akár hűvösek is lehetnek. Májustól októberig hétágra süt a nap, iszonyú a meleg, és magas a páratartalom, a Nílus is ezen időszakban árad. Az éjszakák azonban kellemesek. És Kairóban éjjel kettőig szinte nappali a forgalom. Nem csak Ramadan idején. A legjobb a hűvösebb hónapokban, november és március között Egyiptomba utazni. A nyár nagyon forró, és lehet, hogy sokat veszítesz az élvezetekből, ha állandóan izzadsz és szomjúhozol.

 

 

Kairói hotelek és szállás

 

A hotelek a csúcsszezonban, decembertől áprilisig a legdrágábbak, júniustól augusztusig olcsóbbak. Csak a hőség nagy. A kairói hotelárak szorosan követik az időjárást, az árak december és április között csúcsra járnak, a legalacsonyabbak júniustól augusztusig. Különösen a téli ünnepek idején érdemes jóval előre foglalni.

 

  Booking.com  

 

 

A nemzetközi szállodaláncok árai erősen különböznek és ingadoznak, de a helyi és független láncolatok árai stabilak. Kairó belvárosában divatosak a 2 csillagos szállodák, kicsit kopottak, jobb napokat láttak, de olcsók, és marad másra pénz legalább. Szállodát nem nehéz találni, de jobb, ha előre foglalsz.

 

 

Látnivalók

 

Íme egy rövid lista, mit érdemes megnézned:
 

Kopt Kairó - avagy a Masr al-Qadima,  a város legősibb területe. A kopt keresztény közösség központja az El-Muallaqa-templom: a Szűz temploma,  ismertebb nevén a Felfüggesztett templom, mivel a római vízi kapu két bástyájára, keresztbe fektetett gerendákra épült. E negyedben található a Ben Ezra, az ország legrégebbi zsinagógája.

Iszlám Kairó - megannyi építményei közül kiemelkedik a modern ország megalapítója, Mohammed Ali mecsete és a Citadella. Ha szeretsz vásárolni, ez a negyed tökéletes hely lesz a számodra. A Khan Al Khalili bazár hemzseg az emberektől és áruktól, az biztos, hogy nem fogsz kijönni üres kézzel...

 

Ókori Kairó - az emlékeinek tárháza az Egyiptomi Múzeum. Szarkofágok, múmiák, fáraó-kincsek lenyűgöző és elkápráztató sokasága tükrözi s idézi Egyiptom egykori gazdagságát és dicsőségét. Tudod: Tutankhamont is láthatod…

 

Modern Kairó - Qarafaj al-Kubra  avagy a Halottak városa a Citadellától északra található. Hajdan s persze mindmáig a mameluk szultánok nyughelye, ma a szegények otthona, élettere. A díszes sírok és mauzóleumok ma lakótérként szolgálnak, kísérővel érdemes meglátogatni, és csak nappal, légy óvatos, de ne hagyd ki. Ha eleged van a kipufogó füstből és porból, irány a Nílus. Bérelj egy ókori eredetű vitorlást - feluccát - és élvezd békésen egy órácskán át, hogy egy olyan folyón ringatózol, amely a történelem születésének szemtanúja volt… 

 

Piramisok és Szfinx >> 60  LE
Kheopsz piramisa >> 100
Menkauré piramisa >> 30
Egyiptomi Múzeum >> 60  
Egyiptom múzeum: múmia kiállítás >> 100 LE

 

 

Egészség

 

Egyiptomban az egészségügyi minisztérium általános kórházi, járóbeteg-rendelői és sürgősségi baleseti hálózatot tart fenn országszerte. Több orvosi egyeteméhez korszerűen felszerelt egyetemi gyakorló klinikák / kórházak tartoznak. A magán és nemzetközi gyógyintézmények szerepe - szolgáltatásaik magasabb színvonala miatt – egyre növekszik. Ezt az áraik is tükrözik. A folyókban és csatornákban a fürdés – a Bilharzia kórokozó jelenléte miatt – komoly veszélyforrás! Hepatitis ’B’ és Hepatitis ’C’ megbetegedések számaránya a lakosság körében magas. Baleset esetén az elsősegély ellátása, állami mentő használata és az állami kórházi ellátás ingyenes. Javasoljuk a megfelelő utazási biztosítást.

 

 

Szórakozás

 

Ha csendes, romantikus estére vágysz, ülj fel egy feluccára, és hajókázz a Níluson. Ha pedig inkább egy kis nyüzsgéshez volna kedved, keress fel egy kávéházat, akárcsak a helyiek. A Naguib Mahfouz Caféban Khan El-Khaliliben hagyományos zene szól, persze élőben, és remek mentateát kínálnak. A trendi, fiatalos bárok és a modern zeneszó pedig Zamalekben keresendő.

 

 

 

Még több információ: www.cairo360.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Farrukh)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: