Kambodzsai tudnivalók

Amennyire gyönyörű, olyannyira körültekintő kell, hogy légy egy kambodzsai utazáskor. De a megannyi figyelmeztetés ne tartson vissza. Évente milliók keresik fel s térnek élményekben  gazdagon haza.

Kambodzsa praktikus tudnivalói, közlekedési információk

Időjárás

 

Az éghajlat trópusi, a monszunidőszak májustól októberig tart. Az átlaghőmérséklet a fővárosban 27 °C. Az utazók számára leginkább a november - március közötti időszak a kedvező. Ekkor a páratartalom viszonylag alacsony, a hőmérséklet nem túlságosan meleg, kevés az eső. Június  és október között rendkívül sok a csapadék.

 

Biztonság

 

Erőszakos cselekmények előfordulhatnak, bár ezek nem kifejezetten külföldiek ellen irányulnak. Nem ritkák az utcai lövöldözések és a leszámolások, bár nem a külföldi turistákat célozzák.

 

Az ország közbiztonsága rossz. Gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. Legyél elővigyázatos, körültekintő az utcán, piacokon.

 

Veszélyes éjszaka, ismeretlen helyen egyedül sétálni. Bankkártyával csak megbízható helyen fizess.

 

Bárokban, diszkókban, szórakozóhelyeken előfordul túlszámlázás, italok manipulálása, altatószerek beadása, s az áldozat kifosztása. Ékszer és drágakő vásárlásakor légy nagyon óvatos. Tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált.  Sok a fertőzött.

 

Egészségügy

 

Utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú SOS Nemzetközi Klinika működik, a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

 

Kambodzsában dengue és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya vírusfertőzést regisztráltak, e szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni. Kerüld az élőállat-piacokat, a szabadon vagy ketrecben tartott madarakat.

 

A csapvíz nem iható. Csak megbízható forrásból származó ételt fogyassz.  Ajánlott oltás: diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, tifusz, hepatitis A és B, malária elleni készítmények. Veszettség elleni vakcina. További info: www.oek.hu Sok a hamisított gyógyszer! Inkább vigyél.

 

Közlekedés

 

Az ország számos részén jelentős a taposóakna-veszély, a területek gyakran jelöletlenek. Vidéken ne térj le a főútvonalakról, ne hagyd el a nevezetességek látogatásra kijelölt helyszíneit. Vasúton lehetőleg ne utazz. A közutak a minőségük miatt veszélyesek. Az esős évszakban (június-november) áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni. Motorkerékpár-kölcsönzés tilos. Gépkocsi bérlésére gépjárművezetővel együtt van lehetőség.

 

A Phnom Penh és Siem Reap között, a Tonle Sap-tavon közlekedő szárnyashajók biztonságosak, azonban előbb vedd szemügyre a hajót és a beszállók sokaságát…  Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) területén kívüli utazás csak megbízható idegenvezetéssel biztonságos. Sihanoukville-ben egyre több az erőszakos bűncselekmény.

 

Étkezés

 

Rizs és a hal. Tengeri is és édesvízi hal curry mártásban, levesben, főzve, párolva, sütve, grillezve. Nemzeti eledel az amok: kókusztejes banánlevélben párolt hal. A khmer konyha ízesítője a prahok – hosszú ideig érlelt hal az alapanyaga. Népszerű a sertéshúsból készült, a hurkához hasonló twah ko.  Zöldségek: sütőtök, krumpli, tarogyökér. Gyümölcsök: papaya, mangó, pomelo-grépfruit, rambután, mangosztán, banán, anannász, mangó, licsi… Ínyenceknek: rákkal töltött grillezett béka.

 

Vízum

 

Az országban nincs magyar képviselet. A bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért. A magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni, 2 db fénykép szükséges.  Honlap: http://evisa.mfaic.gov.kh

 

Nota bene

 

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +6 óra. Hivatalos fizetőeszköz a riel (KHR).   Hitelkártyát sehol sem fogadnak el. Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

 

Kérj engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenél. Templomok és pagodák látogatásakor többnyire elfogadott a rövid nadrág és a póló viselése, A legtöbb esetben a cipőket a bejáratnál kell hagyni.

 

 

 

 Friss információk: konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kambodzsa

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Jean-Pierre Dalbéra)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: