Kanada    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek

Kanadai látnivalók

Kanada  - Látni fogod, nem csak barátságosabbak,  de épeszűbbek is az emberek mint az Államokban. A táj pedig szinte mindenütt varázslatos, a látnivalók és nevezetességek pedig egymás nyomában járnak...

Kanada legszebb látnivalói, nevezetességei.

1. Banff Nemzeti Park

 

Amikor Kanadára gondolsz, és drámai szépségű, csipkézett hegytetők, gleccser-táplálta folyók, smaragdzöld tavak tűnnek fel lelki szemeid előtt, színezd még egy kicsit a képet, és megkapod a Banff Nemzeti Parkot.

 

Kanada legidősebb és leghíresebb parkja a Sziklás-hegység szívében fekszik, és fogadja évről évre a természet pompájára rácsodálkozni vágyó turistákat, ezerszám. A legnépszerűbb helyek a kobaltkék vizű Lake Louise és az Icefields Parkút, ahonnan csillogó gleccsereket csodálhatsz.

 

A legjobb Calgaryből érkezni Banffbe, a zsúfolt kereskedelmi városba, ahol érdemes eltölteni pár nyugodt napot, átélve a táj varázsát.

 

► Honlap: www.banffnationalpark.com

 

 

2. Baffin sziget

 

A Kanada legnagyobb szigete szépséges vadságával ejt rabul: ez a hegyek, fjordok és gleccserek vidéke. Szánkózhatsz a befagyott Frobisher Bay-en, bálnákat, fókákat és jegesmedve bocsokat leshetsz meg, és olyan környezetben kajakozhatsz, hogy leesik az állad… A kulturális élményekre vágyók az inuit tradíciókkal ismerkedhetnek.

 

Honlap: www.baffinisland.ca

 

 

3. Cabot-ösvény

 

A világ egyik legszebb útja 300 kilométeren át kanyarog Új-Skócia Cape Breton-szigetén, körberajzolva a partvonalat és átszelve a Cape Breton Felföldi Nemzeti Parkot. Csinos halászfalvak, képeslapba illő tengerpartok mentén vezet az út, és közben meg-megállhatsz egy kis hegymászó túrára, lovaglásra, felfedezheted a rejtőzködő barlangokat és esténként mulatozhatsz a helyiekkel, a kelta zenével ismerkedve.

 

 Honlap: www.cabottrail.travel

 

 

4. Montreal

 

Romantikus, sármos és kissé franciás Kanada második legnagyobb városa. Elegáns, macskaköves utcákon barangolhatsz az óvárosban, hangulatos kávézók és színesre festett házak között sétálhatsz a bohém La Plateau negyedben, és több száz zöldellő parkban élvezheted a természetet.

 

A leghíresebb park a Mont-Royal, amelyet a new york-i Central Park mintájára terveztek meg. És Montreal a jazz fővárosa is, számos fesztivált rendeznek itt, közöttük a Nemzetközi jazzfesztivált, többségüket nyáron. A Place des Arts koncert- és színháztermek komplexuma, amelyek egy nagy teret fognak közre – többek között az operának, a vezető balett-társulatnak és a világ egyik legelismertebb komolyzenekarának, a montreali szimfonikus zenekarnak ad otthont.

 

De a város templomairól is híres, ahogyan Mark Twain egyszer megjegyezte: itt nem dobhatsz el egy követ úgy, hogy ne törnél be egy templomablakot… A legnagyobb közülük a Szent József Oratórium, amely egyben Kanada legnagyobb temploma is, dómja pedig a harmadik legméretesebb a világon.

 

► Honlap: www.tourisme-montreal.org

 

 

5. Niagara-vízesés

 

A világ leghíresebb vízesése nem túl magas, viszont hihetetlenül széles. Ha csak egy kilátóból csodálod, is lenyűgöző, de számos adrenalinturbózó lehetőséget kínálnak a Niagara felfedezésére.

 

 

Fölé repülhetsz egy helikopterrel, csónakázhatsz a lábánál vagy egy motorcsónakba pattanva elúszhatsz a torkolatig. Ha leszáll az este, még egy kis mesterséges fényzuhataggal is rápakolnak a látványra – a kép lenyűgöző, még úgy is, hogy a szivárvány színeiben pompázó vízesés nem a természet műve. De a legközelebb úgy kerülhetsz a Niagarához, ha részt veszel a „Journey Behind the Falls”, vagyis az utazás a vízesés mögé nevezetű túrán, mert így egy barlangban sétálhatsz, amelynek nyílásain keresztül közelről nézheted a lezúduló vizet, a pára miatt feltűnő – immár természet-alkotta – szivárványokat, és némely pontjáról beláthatod a vízesést teljes széltében és hosszában.

 

► Fotó és honlap: www.niagarafallstourism.com by George Rosema

 

 

6. Sarki fény

 

Aurora Borealis, egy szépséges virág latin neve is lehetne… de talán egy még szebb természeti jelenséget takar. Az északi fény vagy sarki fény gyakran feltűnik Kanada északnyugati területein, és a varázslatos látványt még izgalmasabbá teszi, ha felpattansz egy kutyaszánra, és úgy süvítesz keresztül a befagyott tavakon a színes fényeket csodálva. A túrák Yellowknife-ból indulnak, és nemcsak kutyaszánon, hanem hótalpakon és motoros szánnal is, és még a jéghorgászatot is kipróbálhatod itt.

 

 

7. Prince Edward-sziget

 

800 kilométer hosszan húzódnak a fenséges homokos strandok, óriási mozgó dűnékkel, néhol vörös homokkő sziklákkal és meglepően meleg vízzel. A leghíresebb Basin Headben az éneklő homok strandja, ahol a dűnék között a szél és a sétálók keltenek különös hanghatást.

 

Honlap: www.tourismpei.com/index.php3

 

 

8. Quebec

 

Észak-Amerikában az egyedüliként fennmaradt fallal körülvett város Quebec óvárosa, amely a 17-18. században épült házairól is híres. A városkapu felől középkori utcák vezetnek 19. század második felében épült Château Frontenac luxusszállodához, amely zöld tetejű tornyaival uralja a városképet. Quebec a Szent Lőrinc-folyó partján fekszik, s nevének jelentése: ahol a folyó összeszűkül. A Felsővárosban a csillag alakú citadelláról gyönyörű panoráma nyílik a folyóra és a városra.

 

Családosok kedvence az Akvárium Park, amely több mint tízezer észak-amerikai és sarkköri emlőst, hüllőt, halat és egyéb vízi élőlényt mutat be, a fóka, a jegesmedve és a látogatótérbe süllyesztett medence a legnépszerűbb látványossága. A város ad otthont a világ harmadik legnagyobb karneváljának is, ez a téli karnevál, ahol minden évben pompás jégszobrokat is felállítanak. 

 

► Honlap: www.quebecregion.com/en

 

 

9. Toronto

 

Sokszínű metropolisz égbe nyúló felhőkarcolókkal és zöldellő parkokkal. A CN Tower, mely a világ egyik legmagasabb épülete, híres üvegfalú liftjével vonzza a látogatókat. Egy perc alatt visz fel a kilátóba, ahonnan, ha jó időben érkeztél, még a Niagarát is láthatod. Ha vissza vágysz a természetbe, vedd az irányt a Toronto-szigetek felé. Komppal érkezhetsz meg e paradicsomi szigetek egyikére, ahol autó sem jár, viszont biciklit vagy tandemet bérelhetsz, ha tempósabban járnád be a szigetet. Amerre a szem ellát, zöld ligetek, aprócska öblök, de a központi szigeten ódon hangulatú vidámpark is csalogat.

 

Remek szabadtéri programot kínál a Black Creek Pioneer Village is, amely szabadtéri múzeum, s egy családi farmot mutat be gazdasági épületekkel, lakóházzal, iskolával. És ez nem egy kihalt skanzen: kézműves bemutatókkal, folklórműsorokkal és ételkóstolókkal teszik élővé a teret. A Queens Quay pályaudvar, bár eredeti szépségében pompázik, ma már nem vonatokat, hanem enni, inni, vásárolni és szórakozni vágyó látogatókat fogad – számos üzletet, éttermet és kiállítótermet rendeztek be itt. A szomszédságában a Harbourfront Center pedig a kultúra fellegvára, színházi előadások, művészeti vásárok és más rendezvények színhelye. Toronto legrégebbi téglaépülete a The Grange Toronto, amely még a 19. század elején épült, és a korhoz illően kosztümös túravezető és frissen sütött kenyér várja a vendégeket.

 

Honlap: www.toronto.com

 

 

10. Twillingate jéghegyek

 

Az Újfundlandi Twillingate szigeteknél nincs jobb hely, ha jéghegyeket szeretnél látni.

 

 

Az óceánjáró hajók május és augusztus között járnak, és mutatják be az ötemeletes ház magasságú jéghegyeket a hüledező turistáknak. És persze bálnát, delfint is láthatnak hajózás közben, és még tengeri madarak jókora csapatait.

 

 Honlap: www.twillingate.com

 

 

11. Vancouver

 

Egyik oldalon az óceán, a másikon fehérsipkás hegycsúcsok, és magát a várost is áthatja egyfajta sokszínű, kozmopolita vibrálás. Vidéki táj és nagyvárosi kultúra elegye mindenütt: a vízpart idilli, mellette forgalmas kikötő, a várost csodás ligetek tarkítják, közöttük felhőkarcolók törnek az ég felé.

 

Télen-nyáron remek sportolási lehetőségekkel csalogat, lehet itt vitorlázni, úszni, horgászni, de síelni, túrázni és golfozni is. Persze a kulturális szórakozásra vágyók sem csalódnak, remek múzeumokat, szimfonikus zenekart és operát is találnak.

 

Honlap: www.tourismvancouver.com

 

 

12. Whistler

 

Két hegy, 1600 méteres magasságok és több mint tíz méternyi hóesés évente – ez teszi Whistlert az egyik legkedveltebb észak-amerikai síparadicsommá. Ragyogó porhó, szépen letisztított pályák és hangulatos síváros várja a téli sportok szerelmeseit.

 

► Honlap: www.whistler.com

 

 

13. Algoma Központi Vasút, Ontario

 

500 km hosszú, 1901-ben építették, hogy biztosíthassák a gyárak számára a faanyagot. Ma már csodás utazást tesz lehetővé, keresztülhalad egy mély szakadékon, aztán számtalan magányos tó mellett suhan el, szurdokokon kel át, érintve a hegyoldalakat. Hogy mindent lásson, a bal oldalra üljön, ellenkező esetben ablaka kopár sziklafalakra néz majd. Három túraút javasolt az Algoma Központi Vasúti pályaudvarról indulva.

 

 

Az Agawa Canyon vonatút, egész napos (júniustól október közepéig 8 órakor indul, 17 órára ér vissza; júniustól augusztusig 49 $, szeptembertõl október közepéig 55 $; a két órás ebédszünet a kanyon 180 méteres falai között nagyszerű alkalom hogy egy rövid túrát tegyen a kijelölt túrautakon.

 

A Hó Vonatút a kanyonon át vezet a drámai hatású átjárókhoz, ahol a falak a vagonoktól alig tizenöt méterre húzódnak. (December végétől március közepéig szombaton és vasárnap 8-kor indul, 16.10-re érkezik; 49 $) A Tou of the Line kétnapos út, mely során egy éjszakát Hearstben töltenek az utazók. (Május közepétől október közepéig szerdán, és péntektől vasárnapig 9.40-kor indul, 18.45-ra érkezik vissza; október közepétől május közepéig péntektől vasárnapig 9-kor indul, 18.05-kor érkezik; a vonatjegy 125 $)

 

Május közepétől október közepéig minden nap felszállhat a központi vasút úgynevezett "jávorszarvashús különvonatára" is, mely a túrautak különböző pontjairól veszi fel a vadászokat és prémvadászokat. Az ára 23 $/km, tehát jóval drágább a túravonatnál, és szinte mindenütt megáll, tehát hosszabb az út is.

 

 Honlap és fotók: www.agawatrain.com

 

 

14. Dawson City, Yukon

 

A múlt évszázad végén még jávorszarvas-legelőként számon tartott város ma már az egyik leggazdagabb és leghíresebb - 100 000 szerencsevadász küzdötte át magát a vadonon, hogy itt, a minden idők leggazdagabb aranylelő helyén lelje meg élete értelmét. Dawson City bányászváros ihlette Jack Londont a Vadon szava és a Fehéragyar című könyvek megírására. Manapság a Whitehorse-ból jövő Klondike-i országúton keresztül érdemes megközelíteni a várost: az út meredek oldalú lucfenyőkkel, nyárfákkal és törpefenyőkkel borított hegyeken át vezet, s egy aprócska kristálytiszta vizű folyónál, a Klondike-nál ér véget. Kisebb emelkedők következnek, aztán hirtelen a hibátlan völgy hatalmas puszta szikladarabokba fordul át.

 

Lenyűgözően sivár a táj, míg a Klondike el nem éri a nála jóval szélesebb Yukon folyót és Dawson Cityt, a várost, amely a hegyek mögül hirtelen bukkan elő. Egyre több turista látogat ide el, ma már megérdemelten viseli a Nemzeti Történelmi Hely címet, s a város lakossága is gyarapodik, pedig itt már augusztusban havazik, s a hőmérséklet mínusz hatvan fok télen.

 

 

 

Még több információ: canadatourism.travel

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: